Oświetlenie 200l

minetaur2

Post autor: minetaur2 »

Witam
Trochę czasu to trwało ale w końcu skompletowałem moje oświetlenie. Zakupiłem je właśnie w/w firmie. I jest to świetlówka Grolux T5 45w 2szt i Juwel Hight Lite Day 45w 1 szt + cały osprzęt do tych świetlówek. I związku z tym moje pierwotne plany ( o których pisałem wcześniej) uległy zmianie. Fabryczne oświetlenie idzie do kosza a zamiast jego właśnie te 3 świetlówki. I z stąd mam pare pytań:
1. W jakiej kolejności umieścić świetlówki w pokrywie zaczynając od frontu.
2. Jak nimi sterować (symulacja zmierzchu i świtu) które maja się zapalać jako pierwsze które jako drugie a może wszystkie naraz.
3. Ile czasu ma się palić oświetlenie.
Dodam że do akwarium zakupiłem jeszcze butle co2 8,9 KG i filtr kubełkowy. Tak więc trochę się wykosztowałem ale mam nadzieję że to nie będą wyrzucone pieniądze w błoto.
Pozdrawiam i proszę o odp. na moje pytania.
A to moje oświetlenie
Nie widzę dobrze, ale chyba masz statecznik elektroniczny do tych świetlówek. Stateczniki chyba nie pozwalają na oświetlenie zmierzchowe itp. Niech mię ktoś poprawi.
pzdr
250l - Trachemys Sripta Elegans :)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Chodzi o kolejność zapalania,a nie o intensywność świecenia świetlówek.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

mc_majcher

Post autor: mc_majcher »

Lukiki pisze:Chodzi o kolejność zapalania,a nie o intensywność świecenia świetlówek.
dokładnie o to mi chodzi oraz kolejność ułożenia świetlówek w pokrywie. Więc co koledzy proponujecie? :-)

Lukiki

A masz możliwość sterowania każdej osobno?
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

mc_majcher

Lukiki pisze:A masz możliwość sterowania każdej osobno?
Niestety nie bo mam tylko 2 stateczniki elektroniczne więc mogę zapalać je jedynie 2+1

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

To i tak jest dobrze. Wykorzystaj to jakoś. Zapalaj stopniowo.

mc_majcher

Irek pisze:To i tak jest dobrze. Wykorzystaj to jakoś. Zapalaj stopniowo.
czyli np: grolux razem z juwelem a potem drugi grolux mniej więcej po 4 godzinach od zapalenia się tejże pary na mniej więcej 5 godzin. A całość 12 godzin świecenia. Czy tak będzie dobrze?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

To już trzeba spytać bardziej doświadczonych. IMO 4 godziny to troszkę zbyt duża różnica.
Od siebie jeszcze tylko dodam, że możesz mieć zbyt ''landrynkowe'' oświetlenie z dwoma groluxami.

Lukiki

Zapal najpierw groluxa,tak by świecił 2 godziny.
Następnie zapal pozostałe.
Zmierzch zrób taki sam jak świt.
Całość świeć 11 godzin i będzie dobrze.
Fakt dwa groluxy,to trochę landrynkowo.
Filmy

mc_majcher

Lukiki pisze:Zapal najpierw groluxa,tak by świecił 2 godziny.
Następnie zapal pozostałe.
Zmierzch zrób taki sam jak świt.
Całość świeć 11 godzin i będzie dobrze.
Fakt dwa groluxy,to trochę landrynkowo.
Ok dzięki za odp. A co powiesz mi na temat ułożenia świetlówek w pokrywie ma to jakieś znaczenie która będzie pierwsza a która ostania :->

Lukiki

Czy ja wiem czy ma,to jakieś znaczenie,chyba nie,bynajmniej tak mi się wydaje.
Twoje skonfigurowałbym tak,że groluxy z przodu i z tyłu,a w środek juwela.
Filmy

mc_majcher

Lukiki pisze:Czy ja wiem czy ma,to jakieś znaczenie,chyba nie,bynajmniej tak mi się wydaje.
Twoje skonfigurowałbym tak,że groluxy z przodu i z tyłu,a w środek juwela.
Ok to zrobię tak. W pokrywie jako pierwszą umieszczę groluxa (będzie się też zapalać jako pierwszy) a drugą juwel a trzecią znowu grolux, (te dwie bada się zapalały jako drugie). Natomiast jeśli chodzi o czas to pierwszy grolux zapali sie o 10 a para o 12 i będzie się palić do 20 a sam grolux zgaśnie o 22. Mam nadzieję że to będzie ok.

A co do "landrynkowego" koloru to co proponujecie np zastąpienie groluxa drugim juwelem czy też inną świetlówką. :-)

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

mc_majcher pisze:A co do "landrynkowego" koloru to co proponujecie np zastąpienie groluxa drugim juwelem czy też inną świetlówką.
Moim zdaniem zaświeć je i sam zobacz. Ja mam groluxa i aquastara i mi się podoba.
Wiesz każdemu podoba się co innego. Wymienić zawsze zdążysz, to nie problem, i tak co jakiś czas musisz wymienić świetlówki, a po co teraz jeżeli jeszcze nie widziałeś jak świecą? :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mc_majcher pisze:A co do "landrynkowego" koloru to co proponujecie np zastąpienie groluxa drugim juwelem czy też inną świetlówką. :-)
A jakim światłem świeci ten Juwel? Z tego co wyczytałem to ma 9000K, jednak trudno mi sobie wyobrazić kolor emitowanego światła. Może masz jakieś porównanie?Osobiście proponowałbym Ci Sylvania-Aquastar(jeśli jest tej mocy) lub Sera-Brilliant Daylight-ta jest na pewno, bo sam mam jedną sztukę nieużywaną, więc gdybyś reflektował... ;-)

mc_majcher

krzych0062 pisze:
mc_majcher pisze:A co do "landrynkowego" koloru to co proponujecie np zastąpienie groluxa drugim juwelem czy też inną świetlówką. :-)
A jakim światłem świeci ten Juwel? Z tego co wyczytałem to ma 9000K, jednak trudno mi sobie wyobrazić kolor emitowanego światła. Może masz jakieś porównanie?Osobiście proponowałbym Ci Sylvania-Aquastar(jeśli jest tej mocy) lub Sera-Brilliant Daylight-ta jest na pewno, bo sam mam jedną sztukę nieużywaną, więc gdybyś reflektował... ;-)
Zgadza się ten Juwel ma 9000k i jak ją włączyłem to światło było białe jak śnieg. A co do świetlówki Sera (jeśli jest 45w T5) to chcesz się zamienić na groluxa czy sprzedać ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-10-14, 17:10 przez mc_majcher, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”