Pomocy z rybkami
Pomocy z rybkami
To tak
parametry wody-nie znam
obsada- bocje paskowane, brzanki mszyste, odeski, sumatry i albinoski
nawóz- glina pod podłożem oraz kilka kulek gliniano-torfowych
wielkosc akwa 70x35x24 64l
Karmie je 3 razy dziennie, ostatnio 2
A co najdziwniejsze zdychaja mi tylko mszyste, moze ze 3 glonojady tez poszły, ale dodałam soli akwarystycznej, bo probuje jakos to powstrzymac, a one tego nie lubią. Mam tyle ryb, tyle brzanek, a tylko mszaki zdychają czemu?????
parametry wody-nie znam
obsada- bocje paskowane, brzanki mszyste, odeski, sumatry i albinoski
nawóz- glina pod podłożem oraz kilka kulek gliniano-torfowych
wielkosc akwa 70x35x24 64l
Karmie je 3 razy dziennie, ostatnio 2
A co najdziwniejsze zdychaja mi tylko mszyste, moze ze 3 glonojady tez poszły, ale dodałam soli akwarystycznej, bo probuje jakos to powstrzymac, a one tego nie lubią. Mam tyle ryb, tyle brzanek, a tylko mszaki zdychają czemu?????
Ostatnio zmieniony 2011-10-09, 16:51 przez Platka, łącznie zmieniany 2 razy.
- mario150375
Dobrze by było, żebyś napisała ile masz ryb w tych 64 litrach. Karmisz 2 razy dziennie? Moim zdaniem za dużo - wystarczy 1 raz dziennie i raz w tygodniu nie karmić - no chyba, że ten drugi raz to tabletki denne. Zawsze na początku zdychają najsłabsze ryby - a mszyste są delikatniejsze od zwykłych sumatr. Dlaczego zdychają? Nie wiem - choroba?, za duża obsada? za dużo stresów? itd. Za mało danych żeby coś poradzić.
Mam ok. 20-25 rybek.. Rano zazwyczaj suche a potem wieczorem żywy porarm lub mrożony, ogólnie to czasem jakaś się obetrze, ale nie jest to cały czas. Po za tym wykazują apetyt, kupa tez okej, żadnych zmian skrónych nie ma itd.
Ostatnio zmieniony 2011-09-30, 18:57 przez Platka, łącznie zmieniany 2 razy.
- mario150375
Molly - nie wiesz, że przyjmuje się ok 1cm ryby na 1 litr wody? I to z rozsądkiem uwzględniając potrzeby i zwyczaje ryb - bo do 25 litrowego akwarium nie wsadzimy 2 mieczyków Hellera, chociaż litraż się zgadza - bo najnormalniej w świecie mogą paść z powodu małego lokum.
Brzanki mają około 5 cm (zdażają się 7 cm) stąd dla 64 l wody mamy stadko ok 12-13 może 15 szt. brzanek - ale tylko ich, bez innych mieszkańców.
Wtedy warunki są optymalne - ryby nie agresywne itp. Ryby to nie kolorowe "koraliki", których wkładamy bez opamiętania do zbiornika. Trzeba umieć powiedzieć sobie stop.
Chcesz więcej ryb - załóż większy litrażowo zbiornik. Prawda jest bolesna i jak widzę właśnie ją poznajesz - szkoda ryb a z drugiej strony też finansów.....
Życzę owocnych przemyśliwań.....
Brzanki mają około 5 cm (zdażają się 7 cm) stąd dla 64 l wody mamy stadko ok 12-13 może 15 szt. brzanek - ale tylko ich, bez innych mieszkańców.
Wtedy warunki są optymalne - ryby nie agresywne itp. Ryby to nie kolorowe "koraliki", których wkładamy bez opamiętania do zbiornika. Trzeba umieć powiedzieć sobie stop.
Chcesz więcej ryb - załóż większy litrażowo zbiornik. Prawda jest bolesna i jak widzę właśnie ją poznajesz - szkoda ryb a z drugiej strony też finansów.....
Życzę owocnych przemyśliwań.....

Irku- niby dlaczego? mszyste- odmiana hodowlana sumatry sumatra i sumatra albinos, tylko odeska jest odmienna.
I nie po 2 czy 3 rozne tylko 8 mszystych 6 sumatr 6 odesek i ok. 5 -6 albinosów.
A co do litraża już nie planuje wiecej dokupowac ryb... jesli sie przyjmie ze na 1 litr wody jest 1 ryba to powinnam miec ok. 64 brzanek, a ze rosna wieksze to mysle, ze 20 wystarczy. I stad moje myslenie
I nie po 2 czy 3 rozne tylko 8 mszystych 6 sumatr 6 odesek i ok. 5 -6 albinosów.
A co do litraża już nie planuje wiecej dokupowac ryb... jesli sie przyjmie ze na 1 litr wody jest 1 ryba to powinnam miec ok. 64 brzanek, a ze rosna wieksze to mysle, ze 20 wystarczy. I stad moje myslenie
Ostatnio zmieniony 2011-09-30, 21:14 przez Platka, łącznie zmieniany 2 razy.
- mario150375
No dlatego, mysle, ze 20 wystarczy.
chordys czy jak ci tam- jesli miałabym tam byc tam z toba to rzeczywiscie nie chciałabym. Ale jak z kims fajnym to czemu nie?
chordys czy jak ci tam- jesli miałabym tam byc tam z toba to rzeczywiscie nie chciałabym. Ale jak z kims fajnym to czemu nie?
Ostatnio zmieniony 2011-09-30, 21:27 przez Platka, łącznie zmieniany 2 razy.