Zewnetrzne tlo dla Akwarium

podziel się pomysłami
padrem

Zewnetrzne tlo dla Akwarium

Post autor: padrem »

Witam wszystkich uzytkownikow forum ;) czy ktos z was ma jakies pomysly na Zewnetrzne tlo dla akwarium 240 L ? dodam ze styropian wypalany opalarka do drzwi, okien nie jest dobrym pomyslem, poniewaz ciezko sie maluje wglebienia powstale w wyniku topnienia styropianu, ale ktos z was moze ma jakies pomysly o ktorych bardzo chetnie poczytam :)
z gory dziekuje :)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

A co ma być w tym akwarium?? bo to ma duży wpływ na wybór.
Jak tanga to np łupki naklejone na coś
jak amazonia to korzenie naklejone
jak roślinniak to poczynając na zwykłym kartonie poprzez worki na śmieci, gniecione i malowane gazety na gotowych tłach kończąc.
Ostatnio zmieniony 2011-09-18, 22:33 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

padrem

to bedzie amazonka :) ciekawy pomysl przynam :)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

popatrz sobie jak robią vivaria dla drzewołazów oni tam biorą korzenie kamyki łupiny kokosa i naklejają je na coś potem całe to coś zalewają klejem i posypują torfem włóknistym albo włóknem kokosowym co kto woli :) Na tło wewnętrzne to się nie nadaje ale na zewnętrzne jak najbardziej. A i warto by było pomyśleć wtedy nad jakąś jarzeniówką która to doświetli żeby był lepszy efekt.

padrem

a czy ktos probowal wypalac styrodur opalarka do farby ? i wie jak sie to zachowuje ? bo szczerze powiem ze nie mam zbyt wiele miejsca na blacie na takie tlo aczkowiek fajnie by to wygladalo, ale nie dam rady wyczarowac dodatkowych cm blatu

Hex

Post autor: Hex »

jak trzymasz w odpowiedniej odległości to fajnie się topi i marszczy daje ciekawą fakturę ale -+ około 20 cm musisz trzymać ja na takiej odległości utrzymuję opalarkę jak robię np jakieś makiety albo inne pierdoły takiej jak tła;p no i oczywiście nie wolno trzymać w jednym miejscu tylko cały czas przemieszczać by wszystko równomiernie się potopiło i miało jednolitą fakturę
Ostatnio zmieniony 2011-09-23, 00:15 przez Hex, łącznie zmieniany 1 raz.

padrem

no dobra wiec kupie plat styroduru i zobaczymy jak sie wypala w takiej odleglosci :)

Hex

Post autor: Hex »

tylko nie trzymaj za długo w jednym miejscu bo szybko przepalisz ;[, trochę praktyki i będzie szło jak po maśle albo po styropianie hehe

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

a czy ktoś malował kiedyś tylną ściankę w akwarium? zastanawiam się czy coś takiego w ogóle się uda, czym to ewentualnie pomalować (jaką farbą) i jaki wybrać kolor...

padrem

generalnie mozesz pomalowac tylnia czesc akwarium lecz zastanow sie czy jest sens, farbami akwarelowymi zejdzie napewno wiec wystarczy ze woda Ci pojdzie po akwarium to bedzie ladny zaciek :) pozatym jak pomalujesz szklo akwarelami to zbierze Ci sie kolor w jedno miejsce jak myslisz o olejnej hmmm to jak bedziesz zmieniac aranzacje tlo nie bedzie do wszytskiego pasowalo ;) i bedzie skrobanie, przy czym porysujesz sobie kompletnie tylnia szybe odradzam lepiej juz sobie naklej takie gotowe tla jak sprzedaja w rolkach np na starcie albo na rownej mozesz dostac tez takie w kakadu w manu generalnie mozesz pomalowac to farbami plkatowymi ale to ci sie rozmyje ;) a tymi olejnymi artystycznymi bedzie skrobanie wiem bo moja mama szklanki sobie pomalowal w rozne wzorki.... ehh

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

a farbą olejną uda się ładnie równo pomalować całą powierzchnię?

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

A jak za jakiś czas uznasz, że tło Ci nie pasuje? Współczucia wtedy z czyszczenia farby olejnej - widziałem już takie akwarium i właściciela, który to czyścił rozpuszczalnikiem (oczywiście puste).
Rozwiązania są różne - ja kupiłem w Castoramie chyba sztywną cienką płytę PCV na to wkleiłem niebieską folię samoprzylepną (do kupienia w dobrych sklepach papierniczych) i wsunąlęm za szybę. Efekt mnie zadowala a gdy uznam, że kolor ma być inny po prostu nakleję inną folię. Płyta PCV oczywiście nie chłonie wody jak papierowa tapeta zawsze mogę ją wyjąć wyczyścić - przetrzeć tylną szybę. :-)

padrem

a wiec powiem wam jak ja zrobilem tlo ;) kupilem styropian w markecie budowlanym za 2 zl polozylem go na trylince i mazalem lakierami o roznej barwie, ale stopniowo polozylem najpierw jedna gruba warstwe czarnego po czym polozylem warstwe czerwonego a nastepnie zoltego i zielonego odczekalem okolo minuty anawet mniej przycisnalem gazeta miejsce gdzie pomalowalem i wyszla mi fajna symfonia kolorow za akwarium wyglada to naprawde ladnie ale pragne tu dodac ze nie trzeba przy tym wcale uzywac opalarki aby zrobic tlo 3D sam lakier na tyle topi ten styropian ze powstaja wglebienia moze nie sa one bardzo glebokie ale mysle ze takie wystarczy zeby uzyskac jakis fajny efekt, koljna sprawa jest na pomalowanym styriopianie np z 2 kolorow czarny i srebrny (jesli tylko takie posiadamy) zalozyc wierlo na wkretarke najlepiej jakies grube poczynajac od 6 konczywszy na piorowym 22 ;) moczyc wierlo w farbie tak aby nie kapalo z wiertla wcinac przycisk a farba sama sie rozleje w na styropianie co te daje ciekawy efekt z roznych kolorow ;) oczywiscie jesli ktos jest uzdolniony artystycznie moze sobie tam cos namalowac ;) ale powiem szczerze ze na styropianie sie bardzo ciezko maluje pedzelkami moze sie komus przyda ta mala porada :)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Dobrze zrozumiałem,kolorowe tło :shock: :?: :?: :?:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Re: Zewnetrzne tlo dla Akwarium

Post autor: lukaszLDZ »

padrem pisze:Witam wszystkich uzytkownikow forum ;) czy ktos z was ma jakies pomysly na Zewnetrzne tlo dla akwarium 240 L ?
Moim nader skromnym zdaniem nie ma nic lepszego niż czarny ( wzglednie biały, niebieski) brystol lub folia. Idź do papierniczego, kup czarny brystol i po sprawie:) doskonałym pomysłem jest również rozwiązanie zaproponowane przez koleżanke nefrete ( popatrz w galerii na Jej zbiornik) z tego co kojarzę również wykorzystała do tego brystol ( pogięty).
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”