Cambarellus - proszę o pomoc

ODPOWIEDZ
Anija302

Cambarellus - proszę o pomoc

Post autor: Anija302 »

Jestem nowa na tym forum, więc chciałam wszystkich serdecznie przywitać i jednocześnie prosić o pomoc. Kilka dni temu dostałam w prezencie kilka raczków cambarellus montezuma. Niestety nie potrafię rozpoznać ich płci:( Dlatego chciałam zapytać, czy jest na tym forum ktoś, kto by mi w tym pomógł? Spróbuje zrobić im zdjęcia i może jakoś na podstawie zdjęć się da rozpoznać ich płeć?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

najlepiej przy rakach zobaczyć wszystkie od spodu, samce mają pierwszą parę odnóży przekształcone w coś na kształt litery V, nie wiem jak montezumy ale u innych odmian samce mają dłuższe szczyppce
Co by tu napisać... :-P

Anija302

To wiem, czytałam o tym dużo w internecie, ale i tak nie potrafię sobie sama poradzić z rozpoznaniem płci:( Dzisiaj zrobię im zdjęcia, wstawię na forum i może komuś na podstawie zdjęć się uda rozpoznać ich płeć.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Z wyjątkiem rodzaju Cherax jest to banalnie proste... Owe V bardziej przypomina różdżkę poszukiwacza wody, jednak zasada jest prosta - pierwsza para odnóży na odwłoku patrząc od strony kadłuba jest albo połączaona (samiec), albo nie (samica). Po prostu.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ja generalnie mam raczki od niedawna, ale faktycznie widać to nawet bez odwracania raczka
Co by tu napisać... :-P

Anija302

Dzisiaj zrobię zdjęcia i wstawię na forum, ja nie potrafię rozpoznac płci. Niestety:(

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

ja moje dojrzałe CPO rozpoznaję po szczypcach

Awatar użytkownika
YETTI81

Raczek Cambarellus Patzcuarense Orange

Post autor: YETTI81 »

jeśli moge to chciałbym sie zapytać czy Raczek Cambarellus Patzcuarense Orange mogą być z bociami wspaniałymi dodam że raczki mają 1,5 cm a bocje 7 cm dodam jeszcze że mam krewetki amano i ich nie ruszają z góry dziękuje za odpowieć i pozdrawiam wszystkich ;)
Ostatnio zmieniony 2011-10-14, 10:26 przez YETTI81, łącznie zmieniany 1 raz.
YETTI81

nemrod

Re: Raczek Cambarellus Patzcuarense Orange

Post autor: nemrod »

YETTI81 pisze:... czy Raczek Cambarellus Patzcuarense Orange mogą być z bociami wspaniałymi ... mam krewetki amano i ich nie ruszają ...
Mogą, co nie oznacza, że nie ryzykujesz. Jeśli jednej rybie się uda, spróbują i inne. Spokój amano nic nie mówi, zachowanie rybek w danym zbiorniku to często cecha osobnicza, nie gatunkowa.

Ryzyko jest największe przy wylince skorupiaka. Przez dwie doby raczek po wylince jest niemal bezbronny, zwykle nie pobiera pokarmu i szuka zacisznego miejsca na przeczekanie. Jeśli bocje odkryją przypadkiem, że to wówczas łatwa zdobycz, raczek straci najpierw nóżki, a potem może i resztę.

Po przyzwyczajeniu się nie powinny ich ruszać.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Małe kryjówki do których bocje nie wejdą powinny zabezpieczyć raczki.

Awatar użytkownika
YETTI81

Raczek Cambarellus Patzcuarense Orange

Post autor: YETTI81 »

mam parke Raczek Cambarellus Patzcuarense Orange od paru dni jest oki bocje sie nie czepiają pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 2011-10-22, 16:19 przez YETTI81, łącznie zmieniany 1 raz.
YETTI81

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”