Belka oświetleniowa

ODPOWIEDZ
Platka
Kontakt:

Belka oświetleniowa

Post autor: Platka »

Mam akwarium 70cm i na razie nie mam pokrywy, bo chce kupić belkę oświetleniową. Niestety moje danio wyskakują (jak to danio) z akwarium, czy pokrywa jest konieczna? Czy mogłabym kupić belkę i przestały by ladować na podłodze (szeroka belka poniekąd zasłania trochę "wylot" z akwarium) A może do tej belki powinnam np. zrobić jakąś pokrywę czy cos a'la na to ze szkła?

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Skoro nastawiasz się na belkę, to dotnij sobie na wymiar u szklarza kawałek szyby i połóż go na akwarium, wtedy nic Ci nie wyskoczy.
Sama belka nie zabezpieczy przed wyskakiwaniem ryb, one zawsze znajdą sobie miejsce.

Platka
Kontakt:

Tak. Miałam juz akwa z pokrywą, ale belka daje po 1. lepsze światło 2. jest uniwesalna 3. ładniejszy wygląd daje na akwarium niz pokrywa (wg mnie oczywiscie). Dzieki w takim razie pojde do szklarza. :)

dziś znów znalazłam 1 zeschłe danio na podłodze. :-?

A i jeszcze jedno, ktoś wie ile mniej więcej kosztowałaby taka szyba na zamówienie?
Ostatnio zmieniony 2011-09-02, 11:11 przez Platka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Wszystko zależy od tego jaka to by była szyba. Może u Ciebie przyda się szyba z uchwytami aby można ją było łatwo zdejmować. W każdym razie najlepiej zapytać szklarza.

Platka
Kontakt:

Właśnie myślałam o takiej szybie z uchwytami jak jest np. w shrimpach. Mam nadzieje, że szyba nie sprawi, że światło będzie dochodziło w minimalnym stopniu do roślin powodując ich marny wzrost.

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Szybkę zamów sobie cienką, przecieraj ją od czasu do czasu szmatką i strat światła dużych nie będzie.
Nie wiem ile może kosztować taka szyba, ale pewnie 10-30pln.

Platka
Kontakt:

Aha mam tez czyscik na zyletke do szyb to tez najwyzej tym. Dzieki za porade, w takim razie pojde do szklarza i sie dowiem wszystkiego, bo szkoda mi rybek, ze tak bez sensu i (czuje ze chyba tez z mojej winy) umierają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”