[340] Ryuboku

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Też niedawno byłam i były, ale pojedyncze sztuki i stare byki do tego jakieś "obskrobane" i drogie. Potrzebuję młodych ryb ok 6-8 szt żeby dobrały się w pary.

Awatar użytkownika
mandy29

Dodałam jakieś pół wiadra kryptokoryn i microsorium. Zwartki regulaminowo gniją :cry:
A w drugim rogu pod żaróweczką 32 led całkiem nieźle się zadomowił malutki lotos i rośnie w oczach :D Ubolewam tylko nad brakiem możliwości dodania mchów, ze względu na darmozjady (kosiarki), które jednak rekompensują mi tą niedogodność swoim przyjacielskim nastawieniem do mojej ręki, którą lubią skubać :mrgreen:

Co ciekawe pomimo braku podmian poziom azotanów spadł do zera. Azotyny też zero. Zacząć nawozić czy jak?

Poza tym myślę o zrobieniu porządnego oświetlenia na dwóch świetlówkach T8 36W. To chyba wystarczy dla mojego zielska?

Tym razem zdjęcia zbyt zielone wyszły - efekt zabawy trybami automatycznymi idiot-aparaciku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tutaj pan ramirez.
Obrazek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

spokojnie zwartki muszą swoje odchorować, w większości przypadków tak jest, później odbijają
ps
ładny baniaczek
Ostatnio zmieniony 2011-08-27, 13:19 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Baniak ma fajny klimat.
Co do mchów to bez problemu możesz go dodać do bańki. Szczególnie szybkorosnące gatunki jak jawa, willow itd zdążą 15 razy więcej urosnąć niż kosiarki zjedzą.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mandy29 pisze:Poza tym myślę o zrobieniu porządnego oświetlenia na dwóch świetlówkach T8 36W. To chyba wystarczy dla mojego zielska?
Weź pod wzgląd, że świetlówki o mocy 36W mają długość 120cm, czyli tyle ile akwa ;-) Zatem byłoby to zapewne światełko w formie jakiejś podwieszonej. Skoro myślisz o lepszym oświetleniu to może pomyśl o świetlówkach t-5 54W...Tu masz dla odmiany długości 105 i 115cm, więc spokojnie mieszczą się do "obudowy zamkniętej"

Awatar użytkownika
mandy29

No właśnie dlatego nie pasują mi standardowe belki, bo świetlówki w nich nie oświetlą boków. Oświetlenie ma być z założenia w formie podwieszanej, ponieważ akwa stoi pod schodami.

Obecnie 3/4 akwarium jest oświetlone trzema T8 18W, więc uważam, że 2x 36W nad całym akwa będzie wystarczające dla najmniej wymagającego zielska.

A wracając do kosiarek... To prawdziwe darmozjady z willowem i christmasem uporały się w dwa tygodnie, flame też ścięły. A karmię codziennie spiruliną :D jedzą wszystko: płatki, granulat kirysom, tabletki denne i nawet larwy komarów, aha i moje palce również :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Widocznie Twoje są bardziej żarłoczne :-P
Ostatnio zmieniony 2011-08-29, 19:56 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mandy29

Po likwidacji 25l wrzuciłam dodatkowo kaskadę FZN-1 jako mechanik i lekko zmodernizowałam oświetlenie.

Oto efekt:
Obrazek

Obsada to istna zupa rybna, ale wreszcie doszły skalarki (jeden biały i dwa czarnuchy).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”