Przecież w moim poście cały czas o tym wspominałemhasky pisze:Krzych, od d*py strony doszlismy do tego samego... by mieszac barwy.

A przy okazji podam taki link, gdzie można obejrzeć to samo akwa z różnym oświetleniem
http://saurama.aqua-web.org/
Przecież w moim poście cały czas o tym wspominałemhasky pisze:Krzych, od d*py strony doszlismy do tego samego... by mieszac barwy.
Pesel tego nie może zaprzeczyć.krzych0062 pisze:Ja natomiast wiem ile już w to się "bawię" a jest tego kilkadziesiąt lat
A czy możemy zobaczyć z jakim skutkiem?krzych0062 pisze: a w zaawansowaną akwarystykę roślinną, czytaj w akwaria holenderskie angażuję się od ładnych kilku.
Nie wiem czy tak na prawdę,to ma sens,ponieważ nawet biorąc pod uwagę stałą temperaturę barwową słońca,to na ziemi nie da się uzyskać stałej temperatury barwowej,po przez następujące czynniki:krzych0062 pisze:I o to chodzi, żeby w akwarystyce roślinnej "mieszać" kilka różnych barw, by ich widmo było jak najbardziej zbliżone do słonecznego...
Na forum są foty mych różnych akwarii i różnych ich wcieleń, jednak nie są zawarte w tematach im poświęconych. A i na ostatnich targach miałeś okazję widzieć rośliny z mego baniaczka...i tu też jest fotka urządzonego "targowego" akwaLukiki pisze:A czy możemy zobaczyć z jakim skutkiem?
Sens jest zawsze...przecież w takim świetle rośliny czują się jak w naturze...Natomiast z drugą częścią wypowiedzi zgadzam się w 100% Nie jesteśmy w domowych warunkach stworzyć w pełni takie warunki, o których wspomniałeś. Choć przy odrobinie wysiłku...kto wie? Wszak "mgłę nad wodą" już się stosuje w naszym hobbyLukiki pisze:Nie wiem czy tak na prawdę,to ma sens,ponieważ nawet biorąc pod uwagę stałą temperaturę barwową słońca,to na ziemi nie da się uzyskać stałej temperatury barwowej,po przez następujące czynniki:
Czyli takie masło maślane.krzych0062 pisze:Na forum są foty mych różnych akwarii i różnych ich wcieleń, jednak nie są zawarte w tematach im poświęconych.
Nie chodzi mi o kondycję roślin,tylko o charakterystykę zbiornika.krzych0062 pisze: A i na ostatnich targach miałeś okazję widzieć rośliny z mego baniaczka...i tu też jest fotka urządzonego "targowego" akwa
i nie przeszkadzało Ci, że nie ma ich w tematach im poświęconym. Kto chce zobaczyć fotki znajdzie je na innych forach, wszędzie mam ten sam nickLukiki pisze:takie masło maślane
Tak,a nawet możesz napisać,że filozofuje.krzych0062 pisze:Łukasz...czy mam Ci znów napisać, że improwizujesz?
Widziałem i z tego co pamiętam odniosłem się do blyxy.krzych0062 pisze:Przecież widziałeś foty różnych mych akwarii i sam pisałeś pewną opinię tu na forum...I wówczas nie było to
Oj,oj,oj już kiedyś pisałem,to co napisałem dzisiaj,czyli o temacie ze zbiornikiem.krzych0062 pisze:i nie przeszkadzało Ci, że nie ma ich w tematach im poświęconym
No,ale jesteśmy tu i nie będziemy skakać po innych forach w celu ''sprawdzenia'' usera.krzych0062 pisze:Kto chce zobaczyć fotki znajdzie je na innych forach, wszędzie mam ten sam nick
chciałem tylko wtrącić, że gro-lux ma może z 2700K, tylko, że to nie jest najważniejszy parametr, to jest świetlówka typowo roślinna, przynajmniej wszędzie spotykam się z takim opisemZastanawialem sie jednak jak to jest z tym groluxem... 8500k barwy a widmo czerwono niebieskie... to tak sie da?? Wyprowadz mnie z bledu jesli sie myle bo 8500 to wyraznie white reef. Gdzie tu czerwien??
przeciez to latwo policzyc. zobacz na ksiazeczce ile kosztuje kilowatogodzina u ciebie. zsumuj wszystkie urzadzenia z akwa (biorac pod uwage ze lampy swieca sie rzecz jasna 10-12 h a nie chodza tak jak filtr 24H) i bedziesz wiedzial ile akwa zzre ci kapuchy :).YETTI81 pisze:mam pytanko czy uwas też przychodzi tyle za prąd)