dodatkowe oświetlenie 200l

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

hasky pisze:Krzych, od d*py strony doszlismy do tego samego... by mieszac barwy.
Przecież w moim poście cały czas o tym wspominałem ;-) Sam stosuję w swym akwa oświetlenie na poziomie 1W/l i jest to światło mieszane...znaczy Grolux, Aquastar, Osram965 i wymiennie(w zależności od mych humorów) świetlówki o temp. 3000K, 4000K a czasem 5000K. I wszystko jest oki, nie ma problemów z glonami, pięknie rosną...Tyle, że samo światło to nie wszystko ;-) Nie obawiaj się świetlówek 8500K, czy 10000K(Aquastar, Aquarelle) jednak musi być zapewniona "ta cała reszta"... :-)
A przy okazji podam taki link, gdzie można obejrzeć to samo akwa z różnym oświetleniem
http://saurama.aqua-web.org/

Lukiki

Post autor: Lukiki »

krzych0062 pisze:Ja natomiast wiem ile już w to się "bawię" a jest tego kilkadziesiąt lat
Pesel tego nie może zaprzeczyć.
krzych0062 pisze: a w zaawansowaną akwarystykę roślinną, czytaj w akwaria holenderskie angażuję się od ładnych kilku.
A czy możemy zobaczyć z jakim skutkiem?
krzych0062 pisze:I o to chodzi, żeby w akwarystyce roślinnej "mieszać" kilka różnych barw, by ich widmo było jak najbardziej zbliżone do słonecznego...
Nie wiem czy tak na prawdę,to ma sens,ponieważ nawet biorąc pod uwagę stałą temperaturę barwową słońca,to na ziemi nie da się uzyskać stałej temperatury barwowej,po przez następujące czynniki:
-przejrzystość powietrza
-chmury ( różne rodzaje = różna barwa )
-pora roku
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Łukasz...wcale nie taję mego wieku, pesel nie jest potrzebny do jego weryfikacji :)
Lukiki pisze:A czy możemy zobaczyć z jakim skutkiem?
Na forum są foty mych różnych akwarii i różnych ich wcieleń, jednak nie są zawarte w tematach im poświęconych. A i na ostatnich targach miałeś okazję widzieć rośliny z mego baniaczka...i tu też jest fotka urządzonego "targowego" akwa ;-)
Lukiki pisze:Nie wiem czy tak na prawdę,to ma sens,ponieważ nawet biorąc pod uwagę stałą temperaturę barwową słońca,to na ziemi nie da się uzyskać stałej temperatury barwowej,po przez następujące czynniki:
Sens jest zawsze...przecież w takim świetle rośliny czują się jak w naturze...Natomiast z drugą częścią wypowiedzi zgadzam się w 100% Nie jesteśmy w domowych warunkach stworzyć w pełni takie warunki, o których wspomniałeś. Choć przy odrobinie wysiłku...kto wie? Wszak "mgłę nad wodą" już się stosuje w naszym hobby :-D

Lukiki

krzych0062 pisze:Na forum są foty mych różnych akwarii i różnych ich wcieleń, jednak nie są zawarte w tematach im poświęconych.
Czyli takie masło maślane.
Na forach panuje pewna mętaloność,która ma w sobie odzwierciedlenie,a mówi ona nam '' pokaż nam swój zbiornik,a my zobaczymy z kim mamy do czynienia'' - czy jakoś tak ;-)
krzych0062 pisze: A i na ostatnich targach miałeś okazję widzieć rośliny z mego baniaczka...i tu też jest fotka urządzonego "targowego" akwa
Nie chodzi mi o kondycję roślin,tylko o charakterystykę zbiornika.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Łukasz...czy mam Ci znów napisać, że improwizujesz? Przecież widziałeś foty różnych mych akwarii i sam pisałeś pewną opinię tu na forum...I wówczas nie było to
Lukiki pisze:takie masło maślane
i nie przeszkadzało Ci, że nie ma ich w tematach im poświęconym. Kto chce zobaczyć fotki znajdzie je na innych forach, wszędzie mam ten sam nick :-P

Lukiki

krzych0062 pisze:Łukasz...czy mam Ci znów napisać, że improwizujesz?
Tak,a nawet możesz napisać,że filozofuje.
krzych0062 pisze:Przecież widziałeś foty różnych mych akwarii i sam pisałeś pewną opinię tu na forum...I wówczas nie było to
Widziałem i z tego co pamiętam odniosłem się do blyxy.
krzych0062 pisze:i nie przeszkadzało Ci, że nie ma ich w tematach im poświęconym
Oj,oj,oj już kiedyś pisałem,to co napisałem dzisiaj,czyli o temacie ze zbiornikiem.
krzych0062 pisze:Kto chce zobaczyć fotki znajdzie je na innych forach, wszędzie mam ten sam nick
No,ale jesteśmy tu i nie będziemy skakać po innych forach w celu ''sprawdzenia'' usera.

A tak na marginesie,nie uszczypliwie,to warto pokazać swoje prace,bo samemu sobie się tym raczej nie szkodzi,a pomóc można komuś,nawiązuje się dyskusja,są pytania,są odpowiedzi.
Filmy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

Hasky napisał:
Zastanawialem sie jednak jak to jest z tym groluxem... 8500k barwy a widmo czerwono niebieskie... to tak sie da?? Wyprowadz mnie z bledu jesli sie myle bo 8500 to wyraznie white reef. Gdzie tu czerwien??
chciałem tylko wtrącić, że gro-lux ma może z 2700K, tylko, że to nie jest najważniejszy parametr, to jest świetlówka typowo roślinna, przynajmniej wszędzie spotykam się z takim opisem
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

3runer pisze:chciałem tylko wtrącić, że gro-lux ma może z 2700K,
Niestety, ale ww świetlówka ma 8500K, natomiast wspomniane 2700K ma świetlówka Flora Glo firmy Hagen i oby dwie są właśnie stworzone typowo "pod rośliny" :-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

ale ja mówię o sylwianie gro-lux

Awatar użytkownika
krzych0062

3runer pisze:ale ja mówię o sylwianie gro-lux
To mówimy dokładnie o tej samej świetlówce ;-) "Grolux" ma temp. barwową 8500K a nie 2700K, którą to ma właśnie "Flora Glo"...a obie świecą bardzo podobnie :-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

to sprzedawca mnie wprowadził w błąd :P aż musze poszukać info na ten temat, czyli zamiast 10000 i 2700 mam 10000 i 8500 plus dwa razy po 6500 :P bardzo mnie to cieszy :D

Awatar użytkownika
YETTI81

Post autor: YETTI81 »

mam pytanko czy uwas też przychodzi tyle za prąd bo moja żona powiedziała że mi wkońcu zlikwiduje (żart ;)) i tak sie niedam tylko czy jest sposub by nie nabijało tyle prądu może na nowych statecznikach mniej poleci ;)
YETTI81

jabol

Post autor: jabol »

YETTI81 pisze:mam pytanko czy uwas też przychodzi tyle za prąd)
przeciez to latwo policzyc. zobacz na ksiazeczce ile kosztuje kilowatogodzina u ciebie. zsumuj wszystkie urzadzenia z akwa (biorac pod uwage ze lampy swieca sie rzecz jasna 10-12 h a nie chodza tak jak filtr 24H) i bedziesz wiedzial ile akwa zzre ci kapuchy :).

tu masz prosciej:

http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu
Ostatnio zmieniony 2011-10-01, 07:22 przez jabol, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Ja wyliczałem jakoś niedawno to moje 300 litrów w okresie letnim<tj. bez grzałki> to kosztowało ok 40 zł miesięcznie.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
YETTI81

zmiana ;)

Post autor: YETTI81 »

witam zdecydowałem sie na Drógi zestaw :

Zestaw 2x39W świetlówki AQUASTAR + GROLUX całość 224,83 zł
Statecznik PHILIPS: 2x39 HF-PERFORMER II
Świetlówka 1: 39W (85cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K
Świetlówka 2: 39W (85cm) SYLVANIA GROLUX 8500K
tylko że założe zamiast 39w 45 myśle że sie zmieszczą ;)
YETTI81

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”