Akwarium 25 litrów. Proszę o pomoc.

Bluebird

Akwarium 25 litrów. Proszę o pomoc.

Post autor: Bluebird »

Na początek witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym założyć pierwsze akwarium, ostatecznie zdecydowałem się na małe akwarium 40x25x25 - wiem, że małe akwarium jest ciężkie w utrzymaniu, ale mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać coś co nie będzie się w nim męczyło. Choć nie wiem czy są jakieś rośliny i rybki/rybka która nie będzie się w nim męczyć.

Akwarium jak już wspomniałem 25 litrów. Zależy mi, aby niejako "przy okazji" pełniło ono funkcję nawilżacza powietrza stąd pierwsze wymaganie - chciałbym, aby było otwarte (co niestety jest kolejnym ograniczeniem przy wyborze rybek).

1. Pytanie pierwsze czy ten filtr:
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 01603.html da radę? Czy może polecacie coś innego.
2. Pytanie drugie. Jak już wspomniałem akwarium będzie otwarte. Czy wystarczy takie oświetlenie: http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 05208.html
3. No i na koniec co z rybkami? Wystarczy mi jeden gatunek, bo wiem, że 25 litrów to bardzo mało na więzienie rybek. Jestem zdecydowany na jedno z trzech rozwiązań:
A) Jeden bojownik. To rozwiązanie w sumie by mi odpowiadało, ale z tego co wyczytałem to Bojownik to ryba wyposażona w tzw. labirynt i oddychająca powietrzem atmosferycznym i jeśli nie będzie pokrywy to może się "przeziębić".
B) Neonki Inessa. Bardzo mi się podobają. Chciałbym np 6 sztuk, tylko tutaj też poczytałem, że wbrew pozorom potrzebują one sporo miejsca 25 litrów brutto to chyba zbyt mało.
C) Pawie oczka zwane potocznie gupikami. Podobają mi się - szczególnie samce. I generalnie wybrałbym je bo dają radę w małych zbiornikach i nie są zbyt wymagające. Mają niestety jedną wielką wadę - jak się okaże, że będzie im dobrze i zaczną się trzeć to co później zrobię z małymi? Nie mam zamiaru za przeproszeniem spuszczać ich w toalecie... Da się je jakoś "wykastrować" ? A może same samce?
D) Może jakiś inna propozycja? Tak jak wspomniałem może być jeden gatunek i nawet jedna sztuka.

Ostatecznie nie będzie rybek tylko jakieś krewetki, ale tego wolałbym uniknąć, choć nie chcę męczyć żywych istot, więc jeśli nic się nie nadaje to może się z tym rozwiązaniem pogodzę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Choć domyślam się, że pewnie tematy tego typu wałkują się ciągle i macie już dosyć pisać co chwilę to samo...

Awatar użytkownika
elmo

Post autor: elmo »

Witam,

ja mam akwarium takich rozmiarów jak napisałeś. Z początku miało to być akwarium na rośliny dla żółwia ale jakoś tak wyewoluowało w małe "pełnoprawne" akwarium.

Na twoim miejscu przy takim litrażu zainwestowałbym w jakieś lepsze podłoże i sporo roślinek (ale bez przesady).

Jeśli chodzi o faunę to w takim maluchu dobrym wyjściem byłyby np Microrasbory Galaxy

Kod: Zaznacz cały

http://www.superakwarium.pl/razbora-galaxy-8211-niebianski-danio-perlowy-id826.html
tak z 10 sztuk na przykład.

Do tego jakies krewetki, które wbrew pozorom potrafią sprawić sporo radości i masz fajny mały baniaczek :)

Co do światła to ta lampka którą podałeś to wg mnie bdb wybór, u mnie radzi sobie nawet nieźle w 130l.

Filtr też powinien dać radę, mam w swoim 25l dość podobny do tego tylko trochę starszy i chodzi świetnie.

Pozdrawiam.

nemrod

Re: Akwarium 25 litrów. Proszę o pomoc.

Post autor: nemrod »

Bluebird pisze:Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Choć domyślam się, że pewnie tematy tego typu wałkują się ciągle i macie już dosyć pisać co chwilę to samo...
Piękne podsumowanie.

Pytania:

ad. 1. Ten filtr da radę ze sporym zapasem. Tyle, że za 1/3 ceny możesz mieć ten sam skutek. Przykład: http://allegro.pl/filtr-hj-411b-wewnetr ... 09741.html Koszt zwiększa przesyłka, ale taki sam na giełdzie na Równej kupi Ci jakiś uprzejmy forumowicz za zbliżoną cenę.

ad. 2. Oświetlenie wystarczająco skuteczne, przy tym łatwe w instalacji i obsłudze. Kup 11 watów.

ad. 3. Nie traktuj zbiornika jak więzienia, podchodzisz do tego racjonalnie.
A' - wiesz wystarczająco dużo. Porównaj z temperatują w pomieszczeniu, jeśli zbiornik nie będzie dogrzewany, jest w porządku.
B' - neony dobrze czują się w stadzie ponad 20 sztuk, i rzeczywiście taka ławica lubi mieć miejsce do pływania. Widziałeś (gupiki) Endlera (endlerki)?
C' - są dodatki "kastrujące" do wody, miewają przykre i nieprzewidywalne skutki uboczne. Same samce to piękny widok. Żyworodne mają jeszcze jedną zaletę: woda "nawożona" ich produktami znakomicie nadaje się do podlewania kwiatów.
D' - "innych" propozycji są dziesiątki. Poczynając od stadnych drobniczek do pielęgniczek. Tu poszukaj sam albo porozmawiaj bezpośrednio, skutek zwykle o wiele lepszy niż na forum. Pogadać możesz nawet w klubie akwarystycznym, jest taki w Łodzi. Jedna sztuka w akwarium będzie ozdobną lalką. Wrzuć coś, co pozwoli obserwować namiastkę życia w małym zbiorniku i będzie wymagało zaangażowania, przynajmniej emocjonalnego.

"Jakieś krewetki" wcale nie są nudne. A raczki, ślimaki? I do tego coś z małego rybactwa? Trochę roślinek, mchy? Byle zestaw współgrał ze sobą, bo sprzeczności będą męczyć. Się i Ciebie. Np. bojownik i krewetki.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jakimi środkami finansowymi dysonujesz na ten projekt ?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Skoro akwa otwarte i mały litraż to z filtrów bym polecała jakąś kaskadę ;-)

Lukiki

mandy29 pisze:Skoro akwa otwarte i mały litraż to z filtrów bym polecała jakąś kaskadę ;-)
Oczywiście,że tak.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Kaskadę mogę Ci polecić taką:
http://allegro.pl/zewnetrzny-filtr-kask ... 54149.html
Cena porównywalna do HBL'a ale staranniej wykonane i jak dla mnie wizualnie ładniejsze. Na początku trochę pralkę będzie robił ale jak założysz prefiltr to z czasem (akurat czas na dojrzewanie akwarium będzie) do 25- 30 litrów spokojnie się nadaje. Jak zasypiesz go jakimś porowatym materiałem z gąbką założona na wylot z kaskady (tą dołączoną do filtra) to jest to bardzo przyzwoity filtr za małe pieniądze. Ten mniejszy mignon 150 też się nada jak będą same krewetki lub niewiele ryb.

Z ryb które wymieniasz samce gupika to bardzo dobry pomysł jeśli trafisz na dobrego hodowcę który Ci je sprzeda. Te kupowane w sklepach mogą (choć nie muszą) sprawić Ci dużo problemów. Dobrym choć mało barwnym rozwiązaniem może być drobniczka jednodniówka. Albo taka rybka choć tu ma podejrzanie niska cenę: http://allegro.pl/micropoecilia-bifurca ... 50916.html . A może spodoba Ci się małe stadko (6-8szt) kirysków pigmejków. Też potrafią być bardzo ciekawe do obserwacji.

I na koniec taka mała rada- jak masz miejsce to kup raczej 40x25x30. Te 5 cm wysokości to niby niewiele ale zwiększa pole manewru z roślinami czy dekoracjami.
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 17:39 przez Kaledon, łącznie zmieniany 2 razy.

Bluebird

Post autor: Bluebird »

Przede wszystkim bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.
Lukiki pisze:Jakimi środkami finansowymi dysonujesz na ten projekt ?
Sam nie wiem. Tzn nie chce, aby brzmiało to, że jestem bogaczem i z pieniędzmi się nie liczę, bo wiadomo, że w dzisiejszych czasach każdy grosz się liczy, ale bardziej ogranicza mnie miejsce. Mam małe mieszkanko stąd pomysł o 25 litrach. Na sam sprzęt mogę przeznaczyć ok 200zł. Roślinki zapewni mi koleżanka (Zafira), a co do rybek to pewnie dopiero w przyszłym miesiącu, choć nie chciałbym kupować jakiś wyjątkowych egzemplarzy, w zupełności wystarczą mi jakieś "pospolite" rybki.

Co do filtrów to oczywiście kaskada może być jak najbardziej. Jako, że jestem z Łodzi i wolałbym wspierać jakiś lokalny sklepik większość zakupów chciałbym zrobić np. w tym sklepie z którego pochodzą linki, które wcześniej podałem. Może ktoś z forum zawodowo zajmuje się sprzedażą akcesoriów i akwariów to proszę o kontakt pw.
Kaledon pisze: Z ryb które wymieniasz samce gupika to bardzo dobry pomysł jeśli trafisz na dobrego hodowcę który Ci je sprzeda. [..] I na koniec taka mała rada- jak masz miejsce to kup raczej 40x25x30. Te 5 cm wysokości to niby niewiele ale zwiększa pole manewru z roślinami czy dekoracjami.
A czy samym samcom nie będzie źle? Może jednak zdecyduję się na jakieś rybki z waszych linków... tu również jeśli ktoś ma coś do sprzedania to proszę o pw. Choć oczywiście rybki to dalsza przyszłość, bo jeszcze akwarium nie mam, a chyba trzeba z 2-3 tygodnie odczekać aż woda będzie gotowa, więc w sumie temat nie naglący.

Akwarium mogłoby być wysokości 30 cm. Dobry pomysł :)
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 19:53 przez Bluebird, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Jeśli decydujesz się na mały litraż,to zaproponowałbym Ci kostkę 30x30x30,jest bardziej efektowna niż akwarium o podanych przez Ciebie wymiarach.
Co do sprzętu,to lampa aquael 11W do tego kaskada.
3 litry podłoża specjalistycznego ( nie bój się,to tylko może dla Ciebie brzmieć groźnie )
Roślinność,tu by wypadało dla najlepszego efektu postawić tylko na drobne rośliny,bo dużymi łodygowcami tylko przytłoczysz ''szklankę''
Czyli mały henio,glosia jakieś mchy,jako element dekoracyjny kamienie,bądź delikatne korzenie.
Życie w tak małym zbiorniku zawęziłbym tylko do krewetek i 10-15szt. Rasbory brigidy,jest to jedna z najmniejszych rybek,która jest do tego bardzo efektowna.
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 20:20 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Lukiki pisze:Roślinność,tu by wypadało dla najlepszego efektu postawić tylko na drobne rośliny,bo dużymi łodygowcami tylko przytłoczysz ''szklankę''
Czyli mały henio,glosia
Z tym,że Tomek jest raczej początkującym akwarystą, z tego co mi wiadomo,a tego typu roślinki są wymagające.
Jeśli zdecydujesz się na akwarium 25 litrów, to wystarczy Ci wspomniana lampa, np.Aguael-a Decolight 11 W. W 25 litrach to raczej tylko maleńkie rybki typu microrazbory,a z neonów-simulansy, do tego krewetki karłowate w małej ilości. Możesz też dać ślimaki Anentome helena.
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 21:26 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Kaledon

Bluebird pisze: Roślinki zapewni mi koleżanka (Zafira)
Czyli "będzie Pan zadowolony" ;-)

Bluebird pisze: a co do rybek to pewnie dopiero w przyszłym miesiącu, choć nie chciałbym kupować jakiś wyjątkowych egzemplarzy, w zupełności wystarczą mi jakieś "pospolite" rybki.
Najważniejsza sprawa- te rybki mają się podobać Tobie! Wiadomo, że należy zadbać żeby miały odpowiednie warunki i w 25l nie wsadzisz np stada piranii ;-) ale zadbaj też o to, żebyś miał przyjemność z oglądania swojego zbiornika. W tej chwili można dużo ciekawych rybek kupić do małego zbiornika. Każdy podpowie Ci to co jemu się podoba (ja akurat lubię gupiki i małe żyworódki) Ale musisz wybrać to co Tobie sprawi największą radość.
Bluebird pisze:Co do filtrów to oczywiście kaskada może być jak najbardziej. Jako, że jestem z Łodzi i wolałbym wspierać jakiś lokalny sklepik ...
W takim wypadku zobacz sobie AquaSzut KASKADA (N) 300 lub AQUA CLEAR 30. Choć nie są to tak ekonomiczne rozwiązania jak chińczyk do którego podałem linka wcześniej.

Bluebird pisze:A czy samym samcom nie będzie źle? Może jednak zdecyduję się na jakieś rybki z waszych linków... tu również jeśli ktoś ma coś do sprzedania to proszę o pw.
Same samce trzyma się w dużych hodowlach osobno, żeby wybrać odpowiedni materiał do dalszej selekcji. I takie duże akwarium z samymi samcami naprawdę robi wrażenie. Ostatnio zdobyłem np coś takiego :

Obrazek

Czyż nie jest śliczny :mrgreen:

co prawda nie gupik
Obrazek
ale też śliczny rybek :mrgreen:
Lukiki pisze:Jeśli decydujesz się na mały litraż,to zaproponowałbym Ci kostkę 30x30x30,jest bardziej efektowna niż akwarium o podanych przez Ciebie wymiarach.
Nie każdy na początek stworzy ładną kostkę. Zresztą to akurat jakie akwarium jest bardziej efektowne odłożyłbym do kategorii "gust". Każdy ma swój i uważa, że jego jest najlepszy ;-) Przy odpowiednim aranżu i z kostki i z "normalnego" akwa można zrobić małe dzieło sztuki

Lukiki

Zafira pisze:Lukiki napisał/a:
Roślinność,tu by wypadało dla najlepszego efektu postawić tylko na drobne rośliny,bo dużymi łodygowcami tylko przytłoczysz ''szklankę''
Czyli mały henio,glosia

Z tym,że Tomek jest raczej początkującym akwarystą, z tego co mi wiadomo,a tego typu roślinki są wymagające.
Więcej mitu niż faktu rzeczywistego.
Potwierdzają,to zbiorniki,które nie są wyposażone w HT-kowe rozwiązania.
Od czego mamy in-vitro.

Jak kolega jest początkującym akwarystą,to spokojnie sobie poradzi z Twoją fachową pomocą.
Kaledon pisze:Nie każdy na początek stworzy ładną kostkę.
Ten argument jest tak samo kiepski,jak to co napiszę pogrubionym tekstem.
Nie każdy na początek stworzy ładne,małe,standardowych wymiarów akwarium.
Filmy

Kaledon

Argument tak samo dobry jak
Lukiki pisze:Więcej mitu niż faktu rzeczywistego.
Potwierdzają,to zbiorniki,które nie są wyposażone w HT-kowe rozwiązania.
Od czego mamy in-vitro.

I nie odczytaj tego jako zaproszenia do dyskusji ponieważ po lekturze wielu tematów na forum z Twoim udziałem odnoszących się aranżacji nie mam na to najmniejszej ochoty. Powiem tylko że osoba mająca takie zbiorniki jak Ty wie na bank o co mi chodziło. Po prostu jak zwykle odpalił Ci się tryb pałowania dla samej zasady.

Lukiki

Hmm...cóż mogę na ten temat powiedzieć?
Chyba,tylko tyle,że może w jakiś sposób jest mi przykro,że każda dyskusja z moim udziałem na tym forum jest odbierana wedle zaszczepionego schematu,a nie tak jak być powinna.

Cóż,to Wy schematowi wobec mnie userzy wszczynacie pierwsi takie konfliktowe sytuacje.
Filmy

Awatar użytkownika
elmo

Post autor: elmo »

Lukiki pisze:Chyba,tylko tyle,że może w jakiś sposób jest mi przykro,że każda dyskusja z moim udziałem na tym forum jest odbierana wedle zaszczepionego schematu,a nie tak jak być powinna.
wiem, że znowu rozpoczynamy offtopa ale może to nie przypadek? :)

aczkolwiek akurat w tym wątku nie ma do czego się przyczepić :P

a co do akwarium to czy akwarium jest "ładne" w sumie zależy tylko od właściciela ;) U mnie z akwarium, przy którym się (celowo) zupełnie nie starałem wyszedł całkiem fajny, mały klimatyczny baniak, chociaż trochę mu jeszcze brakuje :)

odnosnie krewetek to kilka sztuk jak ktos wcześniej napisał może być trochę za mało, z tego co widzę u siebie to 10-15 jest takim minimum, żeby było je chociaż trochę widać
Ostatnio zmieniony 2011-08-11, 12:28 przez elmo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”