Robimy regał, tylko jak ?
-
- Kontakt:
Robimy regał, tylko jak ?
Zamiar jest taki:
Kątownik na nogi - 4 na 5 cm, grubość chyba 2 mm
Kątownik na półki - 4 na 4 cm, grubość chyba 2 mm
Całkowita wysokość 180 cm
Szerokość 40 cm
Długość 100 lub 80 cm ?????
No i teraz mam mały dylemat:
Na regał ma wejść 8 zbiorników i nie wiem czy robić Długi na 100 czy 80 cm ?
Chodzi mi o różnicę w wytrzymałości, ostatecznie mogę poskracać te kawałki 100 cm na 90 cm.
Zbiorniki będą miały max 40 l
Czekam na opinie
Kątownik na nogi - 4 na 5 cm, grubość chyba 2 mm
Kątownik na półki - 4 na 4 cm, grubość chyba 2 mm
Całkowita wysokość 180 cm
Szerokość 40 cm
Długość 100 lub 80 cm ?????
No i teraz mam mały dylemat:
Na regał ma wejść 8 zbiorników i nie wiem czy robić Długi na 100 czy 80 cm ?
Chodzi mi o różnicę w wytrzymałości, ostatecznie mogę poskracać te kawałki 100 cm na 90 cm.
Zbiorniki będą miały max 40 l
Czekam na opinie
-
- Kontakt:
Teoretycznie rozwiązań jest dużo.
Jak będę na miejscu to dopytam sprzedawce i może coś mi doradzi.
Zbiorniki będą robione pod regał także nie ma z tym problemu.
Może zamiast 40 cm dam 50 i wtedy 80 mi starczy.
Wole mieć zbiornik niższy a z większą powierzchnią dna, dlatego 40 na 80 regał będzie za wąski.
A wysoki na 220cm to małe przegięcie, nie zamierzam skakać po krzesłach :)
Dlatego zbiornik z prześwitem może mieć max. 35 cm i dlatego muszę zrobić albo dłuższy regał, albo szerszy.
Jak będę na miejscu to dopytam sprzedawce i może coś mi doradzi.
Zbiorniki będą robione pod regał także nie ma z tym problemu.
Może zamiast 40 cm dam 50 i wtedy 80 mi starczy.
Wole mieć zbiornik niższy a z większą powierzchnią dna, dlatego 40 na 80 regał będzie za wąski.
A wysoki na 220cm to małe przegięcie, nie zamierzam skakać po krzesłach :)
Dlatego zbiornik z prześwitem może mieć max. 35 cm i dlatego muszę zrobić albo dłuższy regał, albo szerszy.
Ostatnio zmieniony 2010-09-10, 10:14 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
i jak tam regał zbudowany bo sam teraz przymierzam się do budowy regału pod krewetkaria a do dyspozycji mam przestrzeń ze wejdzie regał na długość 64 cm głębokość bez problemu może być do 50cm natomiast zastanawiam się nad wysokością miedzy półkami pierwsza z akwariami miała by być na wysokości 70-80cm nie wiem na jakiej zrobić druga jestem otwarty na wasze propozycje może macie jakieś fotki regałów jakie macie u siebie w domu by się czymś wzorować. zastanawiam się nad oświetleniem oraz sposobem filtracji czy dać kaskady czy Hamburga
Ostatnio zmieniony 2011-06-20, 21:40 przez mkslonik, łącznie zmieniany 1 raz.
minimum 12cm luzu nad akwarium na 40cm i 15 na 60cm głębokości inaczej jest nie wygodnie. Im niżej tym większe rob przerwy to bardzo wygodne przy ziemi najlepiej 20-25cm i nie rób półek strata kasy. Lepiej daj kątownik 5cm i na nim akwa postaw tylko brzegami na styropianie lub karimacie(ta droga nawet lepsza)
Zobacz może taki:
http://allegro.pl/regal-krewetkowy-supe ... 90990.html
Tak na gołych kątownikach słabo to wygląda, że o przestawianiu od czasu do czasu zbiorników już nie wspomnę. Kaskady jeśli wejdą Ci z boku to możesz śmiało dawać. Takie kaskady za akwarium wymagają więcej przestrzeni za i nad akwarium (czasem też trzeba wyczyścić)
To regał na akwaria 40 cm wysokie- na razie taka prowizorka ponieważ nie mogę zbiorników poopróżniać lub tych co mam gdzie odstawić na czas potrzebny, żeby nowy zbiornik dojrzał.

Nogi z profilu 4cm a poprzeczki 3cm. Góra doświetlona jak widać lampką 13W i świetlówką 24W. Na dole 3 metry ledów o upakowaniu 60 na metr. Wszystkie zbiorniki mają filtry kaskadowe. Docelowo mają tam być same zbiorniki 40cm wysokie. Celowo nie robiłem zabudowanego regału ponieważ lubię odkryte zbiorniki. Teraz na krewetki zrobiłbym regał na standardowe 30 (czyli 2-3 akwaria na poziom o wymiarach 40/25/30 )
http://allegro.pl/regal-krewetkowy-supe ... 90990.html
Pierwszą robisz jak najniżej się da ;) Na wysokości 70-80 to trochę za dużo miejsca tracisz na dole. Akwaria pod krewetki powinny być niskie. Tak 30 cm powinno być oki + "powietrze" nad zbiornikiem. Jeśli to ma być regał w "piwnicy" to możesz zrobić tak jak pisze king. Ale jeśli to ma być ozdoba pokoju no to w półki będziesz musiał zainwestowaćmkslonik pisze:natomiast zastanawiam się nad wysokością miedzy półkami pierwsza z akwariami miała by być na wysokości 70-80cm nie wiem na jakiej zrobić druga jestem otwarty na wasze propozycje może macie jakieś fotki regałów jakie macie u siebie w domu by się czymś wzorować. zastanawiam się nad oświetleniem oraz sposobem filtracji czy dać kaskady czy Hamburga

To regał na akwaria 40 cm wysokie- na razie taka prowizorka ponieważ nie mogę zbiorników poopróżniać lub tych co mam gdzie odstawić na czas potrzebny, żeby nowy zbiornik dojrzał.

Nogi z profilu 4cm a poprzeczki 3cm. Góra doświetlona jak widać lampką 13W i świetlówką 24W. Na dole 3 metry ledów o upakowaniu 60 na metr. Wszystkie zbiorniki mają filtry kaskadowe. Docelowo mają tam być same zbiorniki 40cm wysokie. Celowo nie robiłem zabudowanego regału ponieważ lubię odkryte zbiorniki. Teraz na krewetki zrobiłbym regał na standardowe 30 (czyli 2-3 akwaria na poziom o wymiarach 40/25/30 )
Komuś zleciłem. A odstęp jeśli mówisz o odległości między górną krawędzią akwarium a półką to trochę za duży planujesz. 20 cm spokojnie wystarcza (nawet wliczając grubość profilu i półki) Do tego czym bliżej wody umieścisz źródło światła tym lepiej doświetlisz zbiorniki. To małe akwarium na dole jest niższe i gorzej doświetlone choć wisi nad nim tyle samo ledów co nad innymi na tym poziomie.
Porządki -nie
czyszczenie kaskady z tyłu - trochę upierdliwe
wymiana jarzeniówki -nie
zrobienie oświetlenia( wymiana kabli, przykręcenie odbłyśnika itp) -bardzo upierdliwe
Najlepiej przetestuj sam. Zrób jakąś nakładkę nad akwarium i zobacz jaka przestrzeń nad zbiornikiem nie przyprawi Cię o nerwice.
czyszczenie kaskady z tyłu - trochę upierdliwe
wymiana jarzeniówki -nie
zrobienie oświetlenia( wymiana kabli, przykręcenie odbłyśnika itp) -bardzo upierdliwe
Najlepiej przetestuj sam. Zrób jakąś nakładkę nad akwarium i zobacz jaka przestrzeń nad zbiornikiem nie przyprawi Cię o nerwice.