Moje 25L

karolcia

Moje 25L

Post autor: karolcia »

Na początku witam wszystkich forumowiczów :)

Od 1,5 tygodnia mam akwarium :)

Obsada - 2 molinezje, 1 glonojad i 5 gupików (oraz jakiś ślimaczek przyniesiony z roślinkami :-P )

Roślinny to moczarka kanadyjska, Eleocharis acicularis oraz Hemianthus callitrichoides "cuba".

Mam pytania odniośnie rybek i całego zbiornika.

Samiczka gupika (widać że jest w ciąży) jest bardzo mało aktywna - zajmuje miejsce na dnie lub powierzchni akwarium - jest to normalne czy coś niepokojącego.

Dowiedziałam się, że żwirek jaki mam (bazaltowo-marmurowy) jest nie dobry ze względu na obecność marmuru który podobno zatwardza wodę. Chciałabym naprawić swój błąd zmieniając go na inny żwirek lub piasek (jeszcze nie wiem jaki wybrać :() - czy w tej sytuacji mogę wymienić całą wodę w akwarium :?: Przy okazji będę mogła umieścić korzeń w zbiorniku ;-)

Awatar użytkownika
shamanldz

Post autor: shamanldz »

Przed wpuszczeniem jakiegokolwiek żywego stworzenia do akwarium zbiornik musi uzyskać równowagę biologiczną, tzn odstać się miesiąc, z pracującym filtrem na którym zasiedlają się bakterie. Wody całej nigdy nie wymienia się, chyba że robisz restart zbiornika.

Molinezje nie nadają się do takiego małego zbiornika, tak samo zbrojnik.
Ostatnio zmieniony 2011-05-22, 21:28 przez shamanldz, łącznie zmieniany 1 raz.

kacperek167

Post autor: kacperek167 »

Tak jak kolega wyżej mówi tak nalezy zrobic :) Do tego litrażyku to tylko gupiki, krewetki i ślimaki nadaja ...

zami84

Post autor: zami84 »

Tyle tylko, że ryby, które ma uchodzą za "niezniszczalne". Co prawda i molinezja i glonojad rosą przyduże jak na ten litraż (moim zdaniem).

Jeśli chcesz wymieniać podłoże, najlepiej zlać maksymalnie dużo wody do wiadra, wpuścić tam ryby (dobrze jeśli coś mieszało by trochę wodę - brzęczyk/mały filtr). Wcześniej przygotować nowe podłoże (wypłukać).

Jeśli nie masz zamiaru mieć nic specjalnie wymagającego - polecam drobny, czarny grys bazaltowy.

Ustawiasz korzonek, dodajesz część wody z wiadra, wsadzasz rośliny, dolewasz resztę wody wraz z życiem i uzupełniasz odstana (24h) wodą.

PS. To jest przepis na szybką wymianę podłoża a nie na fachową wymianę podłoża więc wszystkie komentarze w stylu: "szykujesz horror rybciom" niech pozostaną w Waszych głowach. :)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

shamanldz pisze:zbiornik musi uzyskać równowagę biologiczną, tzn odstać się miesiąc
Można ten czas skrócić do 2 tygodni lub nawet mniej dodając do akwa dosłownie krople moczu.

karolcia

Pospieszyłam się :( Rybki do akwarium wpuściłam po około 30 godzinach od jego uruchomieniu :-?

Dziś rano padł mi glonojad :cry: oraz gupik wyżej opisany :cry:

Zbrojnik był bardzo aktywny chociaż wczoraj wieczorem był jakby napuchnięty - rano chcę nakarmić rybki a tu glonojad leży grzbietem na dnie zbiornika :cry:

Planowałam dzisiaj wymienić 1/4 wody i tak zrobiłam. Gupiczka padła godzinę temu :cry: Od samego zakupu była bardzo mało aktywna, traciła kolor ... była największa z wszystkich rybek - nawet molinezji

Myślę aby jutro kupić nowe podłoże oraz wybielacz aktywny, który użyję aby odkazić zbiornik. W środę chciałabym zrobić mały resecik - wymienić podłoże, poprzesadzać roślinki oraz umieścić korzeń.

Co sądzicie o tych planach i co mogło być powodem padnięcia rybek :?:

furious tomash

Post autor: furious tomash »

przede wszystkim cierpliwości ;)

jak już Ci wszystko padło :-( to kup najprostszy żwirek, zastanów się jakie rośliny tam wsadzisz, zalej wodą, odpal sprzęt i czekaaaaj ;)

z rybami bez pośpiechu, poczytaj forum, przemyśl
25l to jakby nie patrzeć małe akwarium więc odpuść sobie te zbrojniki i molinezje
bla bla bla...

Awatar użytkownika
shamanldz

Post autor: shamanldz »

Przede wszystkim to, czy masz filtr, grzałkę, termometr, ewentualny napowietrzacz ?
Grzałka w zależności od tego jaką temperaturę potrzebujesz którą kontrolować będziesz za pomocą termometra. Filtr wiadomo oczyszcza wodę.

Wody całej nie wymieniasz nigdy. Raz w tygodniu odlewasz 1/3 wody i zalewasz świeżą wodą odstaną przynajmniej te 24h. Po 3 tygodniach kupujesz jakąś obsadę. Ja osobiście polecam krewetki (Red cherry bo są najprostsze w hodowli) bo jak dla mnie są bardziej interesujące niż rybki ale to kwestia gustu. Po jakimś czasie się wprawisz i będziesz chciała większe zbiorniki.

Pozdrawiam

Ps. Zrobiłaś tym rybkom aklimatyzację ?
Ostatnio zmieniony 2011-05-23, 20:44 przez shamanldz, łącznie zmieniany 2 razy.

karolcia

furious tomash pisze:jak już Ci wszystko padło :-(
Padły mi tylko te dwie rybki :( Reszta jeszcze żyje chociaż dwa gupiki zaczynają mi się pokładać na dnie zbiornika :(
shamanldz pisze:Przede wszystkim to, czy masz filtr, grzałkę, termometr
Tak, posiadam. Zakupiłam cały zestaw Aquael :)
shamanldz pisze:Ja osobiście polecam krewetki (Red cherry bo są najprostsze w hodowli) bo jak dla mnie są bardziej interesujące niż rybki ale to kwestia gustu. Po jakimś czasie się wprawisz i będziesz chciała większe zbiorniki.
Na początku myślałam o akwarium 6,6l na krewetki ale zdecydowałam się na 25l. Chciałabym mieć krewetki w akwarium i się zastanawiałam właśnie nad Red Cherry :) Po 1,5 tygodnia posiadania akwarium już myślę o większym i minimum 100l :shock:
shamanldz pisze:Ps. Zrobiłaś tym rybkom aklimatyzację ?
Tak zrobiłam - dolałam wody z akwrium i odczekałam około godziny

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Irek pisze:
shamanldz pisze:zbiornik musi uzyskać równowagę biologiczną, tzn odstać się miesiąc
Można ten czas skrócić do 2 tygodni lub nawet mniej dodając do akwa dosłownie krople moczu.
Irek, mówisz serio czy żarty sobie robisz:) z ty moczem:) ja słyszałem cos o łyżeczce cukru hehe do akwa zamiast bakterii :shock:
Łukasz

karolcia

Czy pływanie gupików przy dnie jest normalne czy też to jest niepokojący sygnał:?:
Ostatnio zmieniony 2011-05-25, 10:12 przez karolcia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

lukaszLDZ, Mówię serio. Tylko kroplę, nie więcej.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

nie wiedziałem z tym moczem, do autora postu : z tego co mi polecano najlepszy jest kwarc gdyż obojętny dla wody najbardzeiej chyba, więc żwirek kwarcowy lub piasek jesli wolisz :-/
Łukasz

karolcia

Wymieniłam wodę i podłoże w akwarium - rybki są teraz bardzo żywe i pływają po całym zbiorniku :)

Biorąc się za czyszczenie zbiornika stwierdziłam że woda była bardzo ciepła - miała z 28 stopni pomimo że grzałka ustawiona była na 23 stopni. Tak wysoka temperatura mogła być spowodowana długotrwałym oświetleniu żarówką :?: Ponadto na dnie zbiornika było dużo brudu i może niekorzystnie wpływało na rybki :?:

furious tomash

Post autor: furious tomash »

temperatura skoczyła (tak przypuszczam) bo się ciepło zrobiło, lato idzie i w upalne dni może podbić do ponad 30

PS. zależy gdzie stoi akwarium
bla bla bla...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”