porada

ODPOWIEDZ
Platka
Kontakt:

porada

Post autor: Platka »

Sytuacja troche sie zmieniła-obecie mam 4 ryby w akwarium (po ospie) parke bojkow i parke platek. I teraz tak, podobaja mi sie takie ryby jak:

teczanka venerii, frukatka, brzanka piecioprega, gurami mozaikowe, no kirysek, zoltaczek i proporczykowiecz karp lopez oraz bocja karłowata
co z tych moge trzymac z tymi co mam (oczywiscie dokupie druga samice do bojka no i do platki), potrzebuje takze cos na dno. Jaka obsade z tego co napisałam moge miec i w jakiej ilosci?
Ostatnio zmieniony 2011-05-12, 23:20 przez Platka, łącznie zmieniany 1 raz.

Arghor

Post autor: Arghor »

Żółtaczek indyjski – to ryba wód słonawych, więc zdecydowanie odpada, bo trzeba mu zapewnić inne warunki
Proporczykowiec z Kap Lopez – aby cieszyć się obecnością tych ryb w akwarium przez dłuższy czas, należy zapewnić im stosunkowo chłodną wodę do 23 stopni
brzanka pięciopręga – to ryba stadna – więc trzeba by mieć je w ilości minium 5+ (5 sztuk to i tak żadne stado) więc plus to co masz i już się robi ciasno w akwarium.
Kiryski – to ryby stadne – jw.
Bocja – jw.
Gurami jest zdecydowanie za duże, jak na twoje akwarium (zakładam, że to 54l, o którym mowa gdzieś obok)
Zanim zdecydujesz się na zakup nowej obsady poczytaj o gatunkach jakie ci się podobają. W sieci jest pełno dobrych stron, na których można znaleźć informacje. I bardzo rozważnie podchodź do ilości ryb jakie zamierzasz trzymać. 50 l wody to naprawdę niewiele

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Może się zdecyduj na jakiś konkretny biotop będzie ci łatwiej dobrać obsadę . Tu masz przykłady biotopów http://www.akwa.aip.pl/swiat.htm wszystko ładnie opisane .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”