witam , jakies połtora miesiąca temu kupiłem 6 sztyuk WP , w odpowiednio przygotowanym akwarium z prawie idealnymi parametrami
PH-7,1
KH-6
GH-11
CL2-0
NO2-0
NO3-20
wszystko byłą ładnie pieknie , nawet jedna samica po dwóch dniach zaczęła nosic jajka . Jednak czekałem jakies 3 tygodnie , samica wypuściła (chyba ) jajka a po młodych slad zaginął

. Po jakimś tygodniu zauważyłem że jedna samica dziwnie sie zachowuje , siedziałą w miejscu i miała dziwny kolor (jakby byłą całąw kredzie) wiedizałme że cosjest nie tak no i sie nie myliłem . Na drugi dzien zobaczyłem martwą krewetke w tym samym miejscu co wczoraj siedziała

. Zmierzyłme parametry i oprócz GH wyższego do 13 nic sie nie zmieniło .Potem po tygodniu zmierzyłme jeszcze raz i wykazało mi GH 19

. WP są w akwarium 9 L wiec wiem że w takim akwarium jest trudno utrzymać odpowiednie parametry jednak moje pytanie brzmi:
jak obniżyć GH ?? (żadna chemia czy leki nie wchodzą w gre ) chodiz mi o domowe sposoby
W pozostałych akwariach mam RC i Babaulti i rozmnażaja sie jak szalone a aprametry są w normie, nei wiem dlateczo wszystko tak skacze w tmy jednym akwarium , akwaria są obok siebie na jednym biurku wiec to nie wina otoczenia raczej

Prosze o pomoc jak najszybciej ;)