wysokie GH prosze o pomoc

White Pearl

wysokie GH prosze o pomoc

Post autor: White Pearl »

witam , jakies połtora miesiąca temu kupiłem 6 sztyuk WP , w odpowiednio przygotowanym akwarium z prawie idealnymi parametrami
PH-7,1
KH-6
GH-11
CL2-0
NO2-0
NO3-20

wszystko byłą ładnie pieknie , nawet jedna samica po dwóch dniach zaczęła nosic jajka . Jednak czekałem jakies 3 tygodnie , samica wypuściła (chyba ) jajka a po młodych slad zaginął :-/ . Po jakimś tygodniu zauważyłem że jedna samica dziwnie sie zachowuje , siedziałą w miejscu i miała dziwny kolor (jakby byłą całąw kredzie) wiedizałme że cosjest nie tak no i sie nie myliłem . Na drugi dzien zobaczyłem martwą krewetke w tym samym miejscu co wczoraj siedziała :-| . Zmierzyłme parametry i oprócz GH wyższego do 13 nic sie nie zmieniło .Potem po tygodniu zmierzyłme jeszcze raz i wykazało mi GH 19 :!: . WP są w akwarium 9 L wiec wiem że w takim akwarium jest trudno utrzymać odpowiednie parametry jednak moje pytanie brzmi:
jak obniżyć GH ?? (żadna chemia czy leki nie wchodzą w gre ) chodiz mi o domowe sposoby ;-)
W pozostałych akwariach mam RC i Babaulti i rozmnażaja sie jak szalone a aprametry są w normie, nei wiem dlateczo wszystko tak skacze w tmy jednym akwarium , akwaria są obok siebie na jednym biurku wiec to nie wina otoczenia raczej :-x Prosze o pomoc jak najszybciej ;)
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

lopuch

Post autor: lopuch »

Jakie podłoże masz w tym akwarium? Masz także jakieś skałki lub inne większe kamyki, bo to one zazwyczaj powodują wzrost twardości w akwarium. Dlatego przed włożeniem zaleca się test takiego wyposażenia jakimś kwasem.

White Pearl

JBL Manado
żadnych skałek nie ma w akwarium :-)
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

lopuch

A to podłoże JBL przygotowałeś tak jak napisane było na opakowaniu? Był podobny temat o tym podłożu wcześniej. Na opakowaniu jest instrukcja bodajże przed użyciem trzeba podłoże przelać gorącą wodą. Kilku użytkowników którzy tego nie zrobili mieli właśnie problem z uwalnianiem twardości przez to podłoże. Według mnie jeżeli nie ma tam żadnych skałek itp rzeczy i nie podajesz żadnych nawozów/preparatów zawierających magnez lub wapń to stawiał bym na źle przygotowane przez Ciebie podłoże.

White Pearl

podłoże było przegotowane wiec to nie to :->
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

lopuch

A stosujesz jakieś nawozy lub inne preparaty w płynie do tego akwarium? Bo magnez lub wapń nie bierze się znikąd. Przy tak małym akwarium wzrastająca twardość może być wynikiem gromadzenia się tych pierwiastków w wyniku uzupełniania odparowanej wody wodą z kranu (ale mało prawdopodobne żeby z tego wyniku skok GH był tak duży z 13 do 19 w ciągu tygodnia). Najprostszym sposobem obniżenia twardości jest dolanie wody o mniejszej twardości np z filtra RO lub destylowanej (te maja twardość 0 lub blisko tej wartości). W tak małych akwarium jak trafnie zauważyłeś ciężko jest utrzymać parametry jeżeli chodzi o twardość to ja odparowaną wodę zawsze uzupełniam wodą RO w małych baniakach zapobiega to gromadzeniu się nadmiarów jonów.

White Pearl

preparatów nie leje żadnych
a to wode destylowana to ile dolewać ??
no i czy to jest to co mysle ?? przegotowana chłodna odstana woda ?? :-P
sory za głupie pytanie :->
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

lopuch

Destylacja wody jest to sposób jej oczyszczania polegający na wprowadzeniu wody w jednym naczyniu do stanu wrzenia i skraplaniu "czystej wody" (tzn samo H2O bez żadnych dodatków żadnych jonów żadnych zanieczyszczeń) w drugim naczyniu. Obecnie ciężko dostać bo koszt jest nie mały wytworzenia. Najprościej kupić wodę destylowaną/demineralizowaną w jakimś hipermarkecie bywają w bańkach 5 litrowych (kosztu nie znam) bo ja mam filtr RO w domu i na swoje potrzeby sam sobie produkuje wodę RO.

jabol

Post autor: jabol »

White Pearl pisze:JBL Manado
kiedy i GDZIE kupowales to podloze?????

White Pearl

we wrześniu tamtego roku (dokładnie 30.08.2010r) w nowo powstałym sklepie w moim mieście
Ostatnio zmieniony 2011-05-14, 10:50 przez White Pearl, łącznie zmieniany 1 raz.
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

jabol

White Pearl pisze:we wrześniu tamtego roku (dokładnie 30.08.2010r) w nowo powstałym sklepie w moim mieście
no to niestety...ale masz manado z tej schrzanionej partii. podwyzsza wlasnie GH i KH

jesli masz paragon.............. to masz 100% podstawe do wymiany (powoluje sie na decyzje Badisa)

jesli nie masz- musisz wyjac podloze i kilkukrotnie przeplukac podloze w letniej wodzie - byc moze pomoze....

jesli nie...coz...bedziesz sie bujac caly czas z wzrastajacymi wartosciami twardosci

White Pearl

w takim razie wyrzucam manado bo wole nie ryzykowac . Jakie podłoże polecacie do 60zł?
słyszałem że Shrimp sand jest odpowiedni

aha i jeszcze jedno , czyli teraz manado jest w porządku ??
Ostatnio zmieniony 2011-05-15, 11:54 przez White Pearl, łącznie zmieniany 1 raz.
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

może jakis substrat pod żwirek zmniejszający twardośc??
Łukasz

jabol

White Pearl pisze: aha i jeszcze jedno , czyli teraz manado jest w porządku ??
ano

White Pearl

myślałem nad bazaltem do 112L akwarium , beda tam Red Cherry
co sadzicie o tym ??
i czy nada sie do 11L ?? moim zdaniem nei bo jest za grube no ale potrzebuje waszej oceny
8L
9L
11L

112L - hodowla gupików

Niedługo 2 x 10L

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”