low tech pytania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sarin3

low tech pytania

Post autor: sarin3 »

Moze dopisze z przodu ze akwarium 200l 100X50X40

Witam mam pare pytan odnosnie akwarium typu low tech i tego jak to sie ma do niktorych gatunkow ryb.
Ogolnie akwarium low tech ma byc akwarium w ktorym jest malo techniki chemii i co za tym idzie kosztow co sie bardzo fajnie sklada.
Zeby zalozyc takie akwa kupuje najtansza beznawozowa ziemie, taka ziemia zawiera torf czy ma to wplyw na twardosc wody na tyle znaczacy zeby ph utrzymywalo sie na powiedzmy poziomie 6,5 -7? Woda z kranu da pewnie okolo 7,5-8 oczywiscie zmierze ale generalnie lodzka woda bedzie raczej troche za bardzo zasadowa. Przeczytalem ze do tej ziemi dodaje sie gline ale w jakiej ilosci gdzie taka gline dostane i wlasciwie po co?
Jak juz ziemia jest ulozona kladzie sie jakas siatke z castoramy czy cos takiego nastepnie zwirek w ilosci taiej zeby nic co bedzie mieszkac w akwa nie dobralo sie do ziemi i nie zrobilo zadymy.
Nastepnie sadzi sie roslinki wyczytalem ze powinno ich byc duzo na starcie zeby opanowaly sytuacje szybko ;-) . Czy te gatunki sa do tego dobre
żabieniec, zwartki, paprotnice, wywłóczniki, limnofile, kabomby, ludwigie, bakopy, nadwódki, strzałki , lotos tygrysi ,anubiasy
moze macie jakies inne propozycje?
Kiedy roslinki beda juz wsadzone zalewa sie akwa woda wyczytalem ze woda najlepiej gdyby byla z istniejacego baniaka bo bylaby dojrzala ale kiedy nie mam takiej wody na podoredziu a napewno nie w takiej ilosci ile by bylo konieczne to zalewam kranowka i tu pytanie czy nie bedzie jakiejs nawalnicy glonow czy cos takiego? A moze by wykompac wklad z filtra dzialajacego akwa?
Nastepnie sprawa z oswietleniem 0,3 W na litr czy do bedzie mniej wiecej odpowiednia ilosc? Do tego wszystkiego filtr, wewnetrzne sa chyba tansze taki aczej bedzie zamontowany czytalem ze nie powinno sie za duzo odmulac a raczej w cale itd itd ale jakas filtracja byc musi gdyby wewnetrzny filtr mial regulacje przeplywu to nie bylo by chyba zadnego problemu.
Do tego wszystkiego dochodzi sprawa podmian wody podobno nie trzeba? A gdyby jakas czesc podmienic co jakis czas nie zakluciloby to rownowagi do tego stopnia zeby glony opanowaly zbiornik? Co sadzicie o tym czy takie myslenie jest dobre i czy taki zbiornik ma prawo dzialac? Do tego nurtuje mnie sprawa wpuszczenia tam np brzanek przy ktorych jest napisane ze lubia podmiany wody. ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-03-31, 23:37 przez sarin3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

W moim low-tech bardzo dobrze rosną:
-nurzanies
-zwartki (jedna zielona,druga brązowo-czerwona(mam na myśli liście)
-strzałka
-rogatek
-wgłębka
Całkiem dobrze sobie radzą:
-nadwódka dębolistna
-mech jawajski
-i jakieś zielsko które powinno mieć różowe liście ale z braku odpowiedniej jego ilości nie wybarwia się ,za to całkiem nieźle rośnie
Trochę gorzej jest z:
-anubiasami (baaaaardzo wolno rosną i pojawiają się na nich krasnale)
-mikrozorium.

Oświetlenie mizerne, bo na 72 litry tylko 18W,ale zbiornik stoi tuż przy oknie wychodzącym na zachód.Filtr wewnętrzny.Jako wkład tylko gąbka.Podmiany raczej rzadkie (no cóż,nie ma to jak lenistwo :mrgreen: )raz na 1,5-2 m-ce.
Jak na razie wszystko gra. Rybcie mają się dobrze, a krewetki amano niedługo będą się nadawały na krewetki po tajsku.Szkoda tylko,że do rozrodu potrzebują słonej wody bo samice non stop noszą jajeczka w ilościach mega hurtowych.
Zbiornik po zalaniu musi dojrzeć.Co do ryb i podmian to trzeba obserwować zbiornik i nie wpuszczać za dużo ryb. Jest to bardzo ważne.W h-t można sobie pozwolić na kilka ryb więcej, bo większa filtracja załatwi problem.W l-t szybko to się zemści np. większą ilością glonów.
Co do ziemi to nawet ta najtańsza,torfowa z marketów ma ph. dość wysokie i nie grozi raczej zakwaszeniem wody.
Zamiast siatki z castoramy polecam starą firankę. Duuuużo tańsza i bardzo dobrze zdaje egzamin.
W sprawie brzanek nie wypowiadam się, nigdy ich nie miałam.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Nie wiem czy wiesz ale anubiasy i mikrozoria z reguły rosną bardzo wolno. Nie są wymagające więc u Cb raczej jest z nimi ok :>

Awatar użytkownika
chaela

Wiem ale w l-t rosną wybitnie wolno. Dlatego na anubiasach pokazują się pędzelki krasnali i nie wygląda to za ładnie.

Awatar użytkownika
sarin3

Ale dlaczego zemsci sie wieksza ilosc ryb skoro mowione jest ze ryby powinny nawozic dobrze (czyli duzo bobkow jest ok a malo nie)? Tak samo nie powinno sie odmulac czyli powinna zalegac jakas warstwa odchodow wiadomo zakopie sie to w zwirek no ale cos sie tu nie zgadza. A co do ziemi kazda ma jakies ph z tym ze akurat mi zalezy na tym zeby to 7,5 -8 z kranu zbic na 6,5-7 czy ziemia (przez to ze zawiera torf) da rade?

Awatar użytkownika
chaela

Zgadza się, ryby powinny dobrze nawozić, dlatego muszą być obficie karmione. A co za tym idzie będzie druzo niezjedzonego pokarmu, który również będzie rozkładał podnosząc stężenie NO3, NO2 itd. Dlatego tak ważne jest, żeby stworzyć i co jeszcze ważniejsze otrzymać równowagę w akwa, a im więcej ryb, tym jest to trudniejsze, zwłaszcza, że w l-t filtry nie są tal wydajne jak w h-t. Podstawowa zasada l-t to równowaga biologiczna musi wytworzyć się i otrzymać z jak najmniejszym naszym udziałem.
Co do ziemi to ta uniwersalna ma (przynajmniej wg. producentów) ph. 5,5-6,5.Nigdy tego nie sprawdzałam.Ale biorąc pod uwagę to, że wodę podmienia się rzadko, a to co odparuje trzeba uzupełniać, to raczej nie będzie ona miała większego wpływu na ph. wody.U mnie z racji bardzo zasadowej wody w kranie, w akwa, jak ostatnio mierzyłam ph. było w granicach 7,0-7,5, czasami więcej.Od dłuższego czasu nie mierzę,żeby się nie stresować.Jednak sądząc po kondycji ryb i roślin jest w porządku. W Piotrkowie woda jest zasadowa i twarda (ph. 7-9, kh 15-20, gh >15).

Awatar użytkownika
sarin3

W takim razie lipa bo potrzebuje obnizyc ph a nie chce ciagle lac chemii. Zastanawia mnie tylko to ze dla obnizenia ph stosuje sie np torf albo liscie debu ( i to dziala ) a torfowa ziemia nie robi nic.

Awatar użytkownika
chaela

torf ma ph. 4-5,5 , a ziemia 5,0-6,0 co tłumaczy "nic nie robienie" ziemi.Ale dlaczego tak uparcie chcesz obniżyć ph w l-t?Jeżeli tak bardzo Ci na tym zależy, to jak sam zauważyłeś możesz zastosować liście dębu albo użyć jako jednego z wkładów w filtrze torfu.Sama dodaję liście dębu i szyszki olchy do wody.Bardziej ze względu na krewetki niż obniżenie ph.
Może inni forumowicze coś doradzą.
Ostatnio zmieniony 2011-04-02, 12:16 przez chaela, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

W moim Low-tech zastosowałem ziemię z castoramy którą oddzieliłem od żwiru siatką ogrodową o oczkach 5mm.
Wodę zalałem około 40% a po 24h została on wymieniona i nalana do 100%.
Po około 45 dniach wszystkie rośliny które mam w zbiorniku rewelacyjnie rosną i są w bardzo dobrej kondycji.
Obrazek

pozdro
trzesnia

Awatar użytkownika
sarin3

chce obnizyc ph zeby podpasowac do wymagan mieszkancow. Trzesnia a jakie masz gatunki roslin i wymieniales to 40% na poczatku bo byla zmacona?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”