Witam mam pare pytan odnosnie akwarium typu low tech i tego jak to sie ma do niktorych gatunkow ryb.
Ogolnie akwarium low tech ma byc akwarium w ktorym jest malo techniki chemii i co za tym idzie kosztow co sie bardzo fajnie sklada.
Zeby zalozyc takie akwa kupuje najtansza beznawozowa ziemie, taka ziemia zawiera torf czy ma to wplyw na twardosc wody na tyle znaczacy zeby ph utrzymywalo sie na powiedzmy poziomie 6,5 -7? Woda z kranu da pewnie okolo 7,5-8 oczywiscie zmierze ale generalnie lodzka woda bedzie raczej troche za bardzo zasadowa. Przeczytalem ze do tej ziemi dodaje sie gline ale w jakiej ilosci gdzie taka gline dostane i wlasciwie po co?
Jak juz ziemia jest ulozona kladzie sie jakas siatke z castoramy czy cos takiego nastepnie zwirek w ilosci taiej zeby nic co bedzie mieszkac w akwa nie dobralo sie do ziemi i nie zrobilo zadymy.
Nastepnie sadzi sie roslinki wyczytalem ze powinno ich byc duzo na starcie zeby opanowaly sytuacje szybko

żabieniec, zwartki, paprotnice, wywłóczniki, limnofile, kabomby, ludwigie, bakopy, nadwódki, strzałki , lotos tygrysi ,anubiasy
moze macie jakies inne propozycje?
Kiedy roslinki beda juz wsadzone zalewa sie akwa woda wyczytalem ze woda najlepiej gdyby byla z istniejacego baniaka bo bylaby dojrzala ale kiedy nie mam takiej wody na podoredziu a napewno nie w takiej ilosci ile by bylo konieczne to zalewam kranowka i tu pytanie czy nie bedzie jakiejs nawalnicy glonow czy cos takiego? A moze by wykompac wklad z filtra dzialajacego akwa?
Nastepnie sprawa z oswietleniem 0,3 W na litr czy do bedzie mniej wiecej odpowiednia ilosc? Do tego wszystkiego filtr, wewnetrzne sa chyba tansze taki aczej bedzie zamontowany czytalem ze nie powinno sie za duzo odmulac a raczej w cale itd itd ale jakas filtracja byc musi gdyby wewnetrzny filtr mial regulacje przeplywu to nie bylo by chyba zadnego problemu.
Do tego wszystkiego dochodzi sprawa podmian wody podobno nie trzeba? A gdyby jakas czesc podmienic co jakis czas nie zakluciloby to rownowagi do tego stopnia zeby glony opanowaly zbiornik? Co sadzicie o tym czy takie myslenie jest dobre i czy taki zbiornik ma prawo dzialac? Do tego nurtuje mnie sprawa wpuszczenia tam np brzanek przy ktorych jest napisane ze lubia podmiany wody.