pytanie o co2

jabol

Post autor: jabol »

1)butla oK - tym bardziej ze z plaskim dnem
2)reduktor- to zwykly spawlaniczy
3)zaworek...hmm zapytaj sie czy daja gwarancje stabilnego i latwego regulowania przeplywu do np babla na 2 sekundy
4)wszystkie "szklanki" - imho..bedziesz za niedlugo zalowac. jakakolwiek proba manipulacji przy wezyku i ww konczy sie zlamaniem koncowek = do kosza
5)dyfuzor - jw plus brak mozliwosci wyczyszczenia "od srodka" i wyczyszczenia spieku (zazwyczaj konczy sie pokruszeniem)
6)poza tym wciskanie wezyka cisnieniowego na szklo poza ww stuczeniem grozic moze nieszczelnosciami

aczkolwiek cena faktycznie powala

Awatar użytkownika
pyrkosz61

Post autor: pyrkosz61 »

Według mnie cena jest dobra . Jeżeli na noc nie masz zamiaru dozować CO2 , to przydał by się elektrozawór.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Wypowiem sie w temacie reduktora i dławika, bo mam taki sam. Po dokręceniu jest szczelny i dość precyzyjny (twierdzą, że już podokręcali - można sprawdzić po zmontowaniu wsadzić do miski z wodą). Cena nieco wyższa niż na Równej, ale jest spiek i inne zabawki. Jak się zapcha można dokupić inny reaktor, a póki co będzie śmigać.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No dobra. A powiedzcie, czy zgadzacie się ze swtierdzeniem, że podawanie niewielkich ilości CO2 pomaga w opanowaniu glonów, nawet gdy nie podaje się nawozów do słupa wody? Albo czy pomaga zmniejszyć twardość wodu?
Innymi słowy, czy jest jakikolwiek sens podawania CO2 bez zabawy w chemika?
Ostatnio zmieniony 2011-03-26, 09:20 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

nefrete1 pisze:Innymi słowy, czy jest jakikolwiek sens podawania CO2 bez zabawy w chemika?
IMHO nie.
Rośliny wówczas szybciej ''zjedzą posiłek'' i będą na głodzie,nie będą zdrowo rosły,a będą wówczas glony,czyli brak przewagi wzrostu roślin nad glonami.
Nefrete,to żaden problem uzupełnić słup wody.
Wyjątek,to zbiornik nie roślinny,a biotopowy,a CO2 pełni wtedy rolę niskiego i stabilnego PH.
nefrete1 pisze:powiedzcie, czy zgadzacie się ze swtierdzeniem, że podawanie niewielkich ilości CO2 pomaga w opanowaniu glonów, nawet gdy nie podaje się nawozów do słupa wody?
Dla mnie,to nie logiczne.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

nefrete1 pisze:No dobra. A powiedzcie, czy zgadzacie się ze swtierdzeniem, że podawanie niewielkich ilości CO2 pomaga w opanowaniu glonów, nawet gdy nie podaje się nawozów do słupa wody? Albo czy pomaga zmniejszyć twardość wodu?
IMHO tak, bo rośliny "wyjadają" wszystko i brakuje dla glonów.
nefrete1 pisze:Innymi słowy, czy jest jakikolwiek sens podawania CO2 bez zabawy w chemika?
Jest, a zabawa w chemika polega w moim przypadku na wlaniu dawki ProFito raz na tydzień w ilości 10 ml/100 l netto (koszt 50 groszy)

Masz dla ułatwienia dwie skrajne opinie. :-D

Lukiki

Witek Miszczak pisze:IMHO tak, bo rośliny "wyjadają" wszystko i brakuje dla glonów.
No,no i co dalej panie Witku się będzie działo jak już tak wszystko wyjedzą,bo strasznie mnie to ciekawi :?: :roll: :?:
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Po diabła się Lukki pytasz jak pozjadałeś wszystkie rozumy i na pewno znasz odpowiedź?

Odstaw całą dostępną dzisiaj technikę w tym opracowane techniki nawożenia, cofnij się kilkadziesiąt lat wstecz do czasów kiedy nie było powszechnie dostępnych CO2, HQI, RO, EI etc. i jak ci się uda utrzymać ziele w takiej kondycji i formie w jakiej je utrzymywał "pan Witek" będziesz miał pełne prawo ironizować.

Lukiki

wwwampir pisze:Po diabła się Lukki pytasz
To ja jestem diabłem.
wwwampir pisze:pozjadałeś wszystkie rozumy i na pewno znasz odpowiedź?
Chciałbym tak.
wwwampir pisze:Odstaw całą dostępną dzisiaj technikę w tym opracowane techniki nawożenia, cofnij się kilkadziesiąt lat wstecz do czasów kiedy nie było powszechnie dostępnych CO2, HQI, RO, EI etc. i jak ci się uda utrzymać ziele w takiej kondycji i formie w jakiej je utrzymywał "pan Witek" będziesz miał pełne prawo ironizować.
Post nie wnoszący nic do tematu.

Ale jak już zboczyłeś z kursu,to Ci odpowiem,że to co się działo kilkadziesiąt lat temu w technice akwarystycznej,to w ogóle mnie nie interesuje.
Nie mieszaj tamtych rozwiązań do teraźniejszych.

Sprawa ironii - wyobraź sobie,że mam do niej prawo bez utrzymywania ziela metodą stanu wojennego.

P.S. Moje zapytanie do Witka nie jest ironiczne,a jedynie żartobliwe i ma na celu poznania jego dalszej wypowiedzi.
Filmy

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Oczywiście. Wiele Twoich postów nie jest ironicznych. Ironiczny nie jest także cytat krzycha w podpisie i w pełni licuje z posadą moda.

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

W końcu ktoś potrafi dostrzec ,że na tym forum niektórzy mogą więcej . Wystarczy mieć z przodu mod . Ale gdzie reakcja innych moderatorów ? Umieszczenie tak ironicznych postów przez innych zakończyłoby się upomnieniem a tu nic zero odzewu .
Pozdrowionka....

Lukiki

TosiaiTymek pisze:W końcu ktoś potrafi dostrzec ,że na tym forum niektórzy mogą więcej . Wystarczy mieć z przodu mod
Administrator,moderator czy też użytkownik bez funkcji mogą tyle samo.
Filmy

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Moi mili zbaczacie trochę z tematu przewodniego.

Każdy na forum ma tyle samo praw i obowiązków. Nie ma lepszych i gorszych.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

nefrete1 pisze:No dobra. A powiedzcie, czy zgadzacie się ze swtierdzeniem, że podawanie niewielkich ilości CO2 pomaga w opanowaniu glonów, nawet gdy nie podaje się nawozów do słupa wody? Albo czy pomaga zmniejszyć twardość wodu?
Innymi słowy, czy jest jakikolwiek sens podawania CO2 bez zabawy w chemika?
Nefrecia, od siebie powiem,że bardzo fajnie,iż zdecydowałaś się wreszcie na podawanie do akwarium Co2.Na pewno Twoje roślinki na tym skorzystają.Ponieważ nie masz aż tak dużej mocy światła w akwarium, to nie będziesz musiała się tak obawiać tej zabawy w chemika.Zabawa zaczyna się tak mniej więcej od O,6W/litr wody, wtedy wówczas trzeba dość szybko reagować, bo dostęp dla roślin do dużego światełka i dwutlenku węgla konotuje za sobą szybszą fotosyntezę i większe zapotrzebowanie na również inne związki.
Podawanie CO2 nie tyle pomaga pozbyć się glonów, co wspomaga rośliny w ich dobrej kondycji i wzroście,a jak wiadomo nie ma lepszej walki z glonami, niż właśnie ta przez poprawę kondycji roślin, zdrowe rośliny bowiem mają większe szanse na przetrwanie i nie poddanie się glonom-czyt.wygrają z glonami walkę o pożywienie.Obniżenie twardości wody powoduje też lepszy dostęp roślin do pobierania z wody makro i mikroelementów.Umiarkowane oświetlenie i gatunki roślin, które nie rosną zbyt szybko oraz nie są zbyt wymagające (jak u Ciebie w akwarium) nie będą Cię obligowały do jakichś nadzwyczajnych poczynań chemiczno-badawczych w zbiorniku, powodzenia ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

dwarazdwa

Post autor: dwarazdwa »

ja wiem że nie kupowałbym tych szklanych liczników i innych dupereli, mam to i niestety przy tych twardych wężykach nakładanych na szklane elementy można je łatwo zniszczyć. mnie się w każdym bądź radzie udało

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”