Zmiany parametrów wody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lady_moto

Zmiany parametrów wody

Post autor: lady_moto »

Witam, mam do szanownych państwa kilka pytań odnnośnie zmian parametrów wody.

chcę jeszcze bardziej zmniejszyć ph, żeby Tww było mniejsze, gdyż zmieniła mi się woda w kranie co jednak rzutuje na ph.zmiękczyć wodę chcę torfem, ale teraz moje pytanie-> chcę położyć warstwę torfu pod piach(granulacja-0), i czytałam o zwykłych torfach niezakwaszonych, czy mogłabym prosić o radę? jaki torf, jak płukać, żeby syfu nie puszczało i ile tego torfu?

spotkałam się też z opcją zamiany grubej gąbki w filtrze wewnętrznym na torf, czy taka opcja wogóle ma rację bytu? nie wydaje mi się, ale pytam z ciekawości;)

a i jeszcze jedno pytanko, nie wykryłam chloraminy u mnie, ale z tego co wiem to da się zbić ją tylko chemią, czy to prawda? bo jednak ciągłe lanie chemii nie jest zbyt dobre, hmm??

czekam w napięciu na odpowiedzi;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Re: Zmiany parametrów wody

Post autor: Kubiszon »

lady_moto pisze:chcę jeszcze bardziej zmniejszyć ph, żeby Tww było mniejsze, gdyż zmieniła mi się woda w kranie co jednak rzutuje na ph.
Jakie konkretnie masz parametry wody wyjściowe, a jakie chcesz uzyskać. I jeszcze napisz po co takie parametry. Co takiego trzymasz, że musisz z wodą kombinować? Wtedy można będzie napisać czy torfem to w ogóle się opłaca czy lepiej jakoś inaczej.

Awatar użytkownika
lady_moto

Post autor: lady_moto »

w kranie mam ph 7,5 i Tww-10

chcę zbić do ph około 6-6,5 dla palet, poki co zbijałam chemią i udało się do 7 zbić. ale jednak chce jeszcze mieć bardziej miękka wodę. co poradzisz;)?
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Kup filtr RO. Widzę, że masz w planach wiele baniaków, więc na pewno wyjdzie Ci to taniej niż torfy, chemia itd. Dzięki RO uzyskasz twardość jaką chcesz i będziesz mogła z PH się bawić.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

RO – i IMHO przy paletkach to jedyne wyjście. Będziesz potrzebowała dużo wody dobrej jakości i torfem tego nie uzyskasz, nie w tym czasie i przy takiej TwW. Możesz oczywiście bawić się w „działa torfowe”, czy inne wynalazki, zmiękczać katjonitem itd.
Ale to na dłuższą metę meczące. Zarówno torf, jak i kationit trochę nieobliczalnie tracą moc. Torf działa wolno i nie wiadomo czy już go wyrzucić, czy jeszcze. Oczywiście przy paletkach możesz go używać z dobrym skutkiem do zakwaszenia i stabilizacji wody z RO. Kationit to zabawa z regeneracją i zdobyciem kwasu solnego (regenerowany solą nie nadaje się do preparowania "czarnej wody"). Przerobiłem wszystkie metody zmiękczania, łącznie z lodem z lodówki :) i jestem wielkim zwolennikiem RO. Dopiero wtedy zacząłem mieć jakieś sukcesy w rozmnażaniu pielęgniczek i konsaczy.
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Żeby nie tworzyć nowego tematu (myślę że moja sprawa wiąże się dość mocno z parametrami) piszę tutaj ;)
Wiadomą sprawą jest że wiele osób leje do baniaka samą destylkę/RO i dodaje różnego rodzaju uzdatniacze. Pytam bo nie wiem czy nie przejść na 100% destylki (mam dość swobodny do niej dostęp) i ciekawi mnie jak i czym ją wzbogacić, bo wiadomo że taka woda jest jałowa.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Ja zaczynam podawac Aqua Art Planta Gainer Pro Hydro Mineral, wczesniej nie uzywalem niczego ale jesli masz rosliny to nie uzywanie niczego odrazdzam ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Nie no liczę się z tym że muszę coś podawać mimo to że mam same mchy. Podajesz zgodnie ze wskazaniami producenta?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

No generalnie tak :P ale dopiero zaczynam wiec moze cos sie zmieni :P
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Skrobnij czasem jakieś własne przemyślenia co do tego preparatu. Podobno jest coś podobnego firmy Jbl, słyszałeś/czytałeś o tym?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

nie, ja wczEsniej w preparatch nie "siedzialem" dopiero teraz jak mam rosliny zaczynam cos myslec o dodatkach
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

A podajesz CO2 do baniaka, ze strony producenta można się dowiedzieć, że Planta Gainer Pro Hydro Mineral do całkowitego rozpuszczenia wymaga czasu i obecności CO2 w wodzie. Z tego co czytałem daje ładne parametry na poziomie GH ok 4 i KH ok 2-3.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Nie podaje, mam za malo roslin z reszta nie chce wiecej, generalnie preparat rozpuszcza mi sie niemal odrazu wiec nie widze potrzeby podawac ditlenku
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”