Witam!
Posiadam akwarium od 8 lat
Niestety mam problem z identyfikacją choroby mojego ulubieńca Kiryśnika Czarnoplamego, - przy otworze gębowym pojawiło się białe odbarwienie najlepiej widać to na zdjęciach poniżej zamieszczam linki, jeżeli chodzi o dodatkowe objawy to ryba straciła apetyt i jest apatyczna.
BARDZO PROSZĘ O POMOC W IDENTYFIKACJI CHOROBY !!!
Bardzo proszę nie krzyczeć!
http://zapodaj.net/8b928e38c913.jpg.html
http://zapodaj.net/3fd5797a8de0.jpg.html
http://zapodaj.net/c698df9942a5.jpg.html
http://zapodaj.net/6fa84bd9bec4.jpg.html
Dodatkowe informacje:
1.To akwarium ma 6 lat - generalnie myte 8 m-cy temu
2.Filtracja fluval 105 plus filtr+DiY kubełkowy 8 litrów ceramiki oba połączone szeregowo+deszczownica/ oczywiście chodzą non stop
3.Temperatura 25 stopni obecnie podniosłem do 27 st. i dodałem Bactopur Sery
4. Woda natleniana z brzęczyka + ruch lustra wody z deszczownicy.
5. Żwir 6 o zaokrąglonych krawędziach
6. Wiek ryb około 5 lat - u mnie
7. Pojemność akwarium 90 litrów
8. sporo roślin
9. Karmienie 3 razy dziennie pokarmy lifizowane - płatki Sery
10. Oświetlenie 2x T5 Sylvania 35w po 12h na dobę
11. Podmiany wody co tydzień 20% - woda odstana+ aqua safe Tetry
12. Drobne problemy z Krasnorostami ale to przez NO3 już z tym walczę!
13. Ostatnio po dodaniu drugiej t5 - 30W pojawiły się okrzemki
Obsada:
2 x Kiryśnik ok 13 cm dł
1 x Bojownik
10 x Neonów czerwonych
1 x Tenczanka Wernera (niedobitek po ospie rybiej z przed 2 lat)
6 x Bystrzyk karlik
4 x Kosiarki
2 x Zbrojnk niebieski
6 x Danio pręgowany
Rośliny:
Ludwigia Respens
Amazonka
Acorus Decor
Wywłócznik Zielony
Sagitaria Eatoni
Moczarka Argentyńska
Kabomba Carolianiana
Ceratopteris
Nurzaniec(Vallisneria nana)
Anubias barteri var. nana
Cryptocryne parava
Hygroryza aristata
Parametry wody:
NO2 - 0
NO3 - 40 ( i spada po dodaniu w zaszłym tygodniu 15 nowych roślin )
GH - 14
KH - 10
PH - 7,5
PO4 - 0,10 mg/l
FE - 0,50 mg/l
Kiryśnik czarnoplamy - biała plama na pysku+nie je+apatia
Kiryśnik czarnoplamy - biała plama na pysku+nie je+apatia
Ostatnio zmieniony 2011-03-14, 10:10 przez bezi2, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Kiryśnik czarnoplamy - biała plama na pysku+nie je+apat
Wydaje mi się, że to jakieś uszkodzenie mechaniczne. Może pojawić się jakaś pleśniawka albo wdać się jakieś inne niedobre coś.
Na pewno powinieneś zadbać o lepsze parametry wody. Skoro widzisz, że NO3 masz koło 40 to czemu nie podmienisz więcej wody? Na pewno niższe stężenie będzie korzystniejsze dla ryb. Masz trochę za duże ryby jak na ten litraż (kosiarki, kiryśniki), więc podmiany powinieneś mieć większe lub częstsze niż 20% tygodniowo, bo akwarium jest mocno obciążone co widać po NO3.
Zachowanie ryby czyli apatia i brak apetytu to jak najbardziej słuszne zachowanie, znaczy się walczy z chorobą. Możesz zaprzestać karmienia ryb na jakiś czas, nie zaszkodzi to im a może pomóc. Domyślam się, że ryba jest wiekowa, ale kiryśniki to twarde sztuki, jeśli zapewnisz jej dobre warunki, nie będziesz nic nowego dorzucał do akwarium (nawet roślin) to powinna sama zagoić ranę. No chyba, że to faktycznie nie jest żadna rana, tylko odbarwienie samo z siebie, ale po zdjęciu ciężko to zdiagnozować. Widziałeś, jak to się zaczęło?
Aha, roślinkę-trawę po lewo wywal od razu, to nie jest roślina akwariowa, będzie gnić za niedługo.
Na pewno powinieneś zadbać o lepsze parametry wody. Skoro widzisz, że NO3 masz koło 40 to czemu nie podmienisz więcej wody? Na pewno niższe stężenie będzie korzystniejsze dla ryb. Masz trochę za duże ryby jak na ten litraż (kosiarki, kiryśniki), więc podmiany powinieneś mieć większe lub częstsze niż 20% tygodniowo, bo akwarium jest mocno obciążone co widać po NO3.
Z podniesieniem temperatury to dobry pomysł, ale z tym Bactopurem niekoniecznie. Jeśli wcale nie okaże się to być infekcja bakteryjna to podanie tego leku nie dość, że nie pomoże rybie to zaszkodzi bakteriom w filtrze. Jeśli wygląda to na bakterię to lepiej jakbyś rybę odłowił i stosował kąpiele w leku. Ale tylko jeśli będziesz widział, że faktycznie wdała się infekcja.bezi2 pisze:3.Temperatura 25 stopni obecnie podniosłem do 27 st. i dodałem Bactopur Sery
Zachowanie ryby czyli apatia i brak apetytu to jak najbardziej słuszne zachowanie, znaczy się walczy z chorobą. Możesz zaprzestać karmienia ryb na jakiś czas, nie zaszkodzi to im a może pomóc. Domyślam się, że ryba jest wiekowa, ale kiryśniki to twarde sztuki, jeśli zapewnisz jej dobre warunki, nie będziesz nic nowego dorzucał do akwarium (nawet roślin) to powinna sama zagoić ranę. No chyba, że to faktycznie nie jest żadna rana, tylko odbarwienie samo z siebie, ale po zdjęciu ciężko to zdiagnozować. Widziałeś, jak to się zaczęło?
Aha, roślinkę-trawę po lewo wywal od razu, to nie jest roślina akwariowa, będzie gnić za niedługo.
Ostatnio zmieniony 2011-03-14, 10:26 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dziękuje za podjęcie tematu!
Co do parametrów wody to absolutnie masz rację, tyle że nie chciałem zbytni zaburzać równowagi biologicznej zbytnimi podmianami wody baniak jest ustabilizowany.
Z NO3 zacząłem walczyć dodałem oświetlenie teraz mam 0,6 W na litr. Podwoiłem liczbę roślin w akwarium i zacząłem nawozić rośliny by rosnąc redukowały azotany.
W najbliższym czasie dodam bimbrownie z "1410r."
Co do Bactopuru to dodałem po podejrzewałem ospę rybią, a poza tym obawiałem się jakieś infekcji bakteryjnej. Jeśli chodzi o bakterie nitryfikacyjne to planowałem po zakończeniu tygodniowej kuracji zaszczepić je od nowa przez dodanie Sera Bio Nitrivec oraz podrzucenie ceramiki z drugiego akwarium. Ale rzeczywiście masz "recht" łatwiej było by odłowić skubańca i leczyć go osobno, tyle że mój akwarium szpital ma 15 L pojemności więc do tego osobnika się zupełnie nie nadaje :((
Co do karmienia to zawsze ryby w Niedziele poszczą gdyż akwarium jest w Firmie, a w Niedziele mam wolne. Z tego co wiem to jeden dzień głodówki w tygodniu jest dla ryb korzystny mogą oczyścić przewód pokarmowy. Inne ryby mają dobry apetyt więc chyba nie ma sensu ich głodzić ??
Powiem że nie kojarzę zbyt dobrze przebiegu choroby zaobserwowałem ją w ubiegłym tygodniu, wydaje mi się że odbarwienie się powiększa.
Co do tej trawki Sagitaria Eatonii to też miałem wątpliwości ale dostałem ją gratis do lotosu tygrysiego (inny baniak) a sprzedawca zapewniał że pochodzi z hodowli pod wodą. Jak tylko zauważę że coś nie tak idzie do kosza. Też wydaje mi się że nic z niej nie będzie ale poczekamy zobaczymy.
Może polecisz mi jakąś roślinę na pierwszy plan - zależy mi by była jak najniższa i najlepiej szybko rozprzestrzeniająca. Mam złe doświadczenia z mchami.
Reasumując
Podmiany zwiększę do 40 % tygodniowo.
Podwyższoną temperaturę pozostawić.
Zastanawiam się nad tym Bactopurem w sumie kuracja jest 7 dniowa a jestem na 4 dniu pozostała już tylko jedna z trzech dolewek leku. Bakterie w filtrze i tak już prawdopodobnie odeszły do krainy wiecznych łowów. Dokończę ją, puźniej zrobie dwie podmiany w sumie ok 60 % wody + węgiel aktywny w Fluvalu, potem leje Nitrivec i powinno być OK.
Dać rybie spokój
Dobrze zrozumiałem???
Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam!
Co do parametrów wody to absolutnie masz rację, tyle że nie chciałem zbytni zaburzać równowagi biologicznej zbytnimi podmianami wody baniak jest ustabilizowany.
Z NO3 zacząłem walczyć dodałem oświetlenie teraz mam 0,6 W na litr. Podwoiłem liczbę roślin w akwarium i zacząłem nawozić rośliny by rosnąc redukowały azotany.
W najbliższym czasie dodam bimbrownie z "1410r."
Co do Bactopuru to dodałem po podejrzewałem ospę rybią, a poza tym obawiałem się jakieś infekcji bakteryjnej. Jeśli chodzi o bakterie nitryfikacyjne to planowałem po zakończeniu tygodniowej kuracji zaszczepić je od nowa przez dodanie Sera Bio Nitrivec oraz podrzucenie ceramiki z drugiego akwarium. Ale rzeczywiście masz "recht" łatwiej było by odłowić skubańca i leczyć go osobno, tyle że mój akwarium szpital ma 15 L pojemności więc do tego osobnika się zupełnie nie nadaje :((
Co do karmienia to zawsze ryby w Niedziele poszczą gdyż akwarium jest w Firmie, a w Niedziele mam wolne. Z tego co wiem to jeden dzień głodówki w tygodniu jest dla ryb korzystny mogą oczyścić przewód pokarmowy. Inne ryby mają dobry apetyt więc chyba nie ma sensu ich głodzić ??
Powiem że nie kojarzę zbyt dobrze przebiegu choroby zaobserwowałem ją w ubiegłym tygodniu, wydaje mi się że odbarwienie się powiększa.
Co do tej trawki Sagitaria Eatonii to też miałem wątpliwości ale dostałem ją gratis do lotosu tygrysiego (inny baniak) a sprzedawca zapewniał że pochodzi z hodowli pod wodą. Jak tylko zauważę że coś nie tak idzie do kosza. Też wydaje mi się że nic z niej nie będzie ale poczekamy zobaczymy.
Może polecisz mi jakąś roślinę na pierwszy plan - zależy mi by była jak najniższa i najlepiej szybko rozprzestrzeniająca. Mam złe doświadczenia z mchami.
Reasumując
Podmiany zwiększę do 40 % tygodniowo.
Podwyższoną temperaturę pozostawić.
Zastanawiam się nad tym Bactopurem w sumie kuracja jest 7 dniowa a jestem na 4 dniu pozostała już tylko jedna z trzech dolewek leku. Bakterie w filtrze i tak już prawdopodobnie odeszły do krainy wiecznych łowów. Dokończę ją, puźniej zrobie dwie podmiany w sumie ok 60 % wody + węgiel aktywny w Fluvalu, potem leje Nitrivec i powinno być OK.
Dać rybie spokój
Dobrze zrozumiałem???
Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam!

A może jest to coś tego typu ? http://www.pawiookie.pl/index.php?optio ... mid=7&id=6
Dzięki za podrzucenie linka
Raczej to nie to, u mnie plama jest tylko przy pysku.
Ale leczenie jest zbliżone do podjętych przezemnie kroków.
Trzeba by było dodać tylko witamin a to z pewnością nigdy nie zaszkodzi.
A właśnie do mnie przyszły witaminki dla rybek wiec dodam je do baniaka.
A jest sukces zbiłem NO3 do 25
Pozdrawiam
Raczej to nie to, u mnie plama jest tylko przy pysku.
Ale leczenie jest zbliżone do podjętych przezemnie kroków.
Trzeba by było dodać tylko witamin a to z pewnością nigdy nie zaszkodzi.
A właśnie do mnie przyszły witaminki dla rybek wiec dodam je do baniaka.
A jest sukces zbiłem NO3 do 25
Pozdrawiam