[Malawi] 160L - Moje ulubione rybki :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RafiLodz
Kontakt:

[Malawi] 160L - Moje ulubione rybki :)

Post autor: RafiLodz »

Cyknąłem wczoraj kilka fotek jednemu ze swoich Akwarii.
Na poczatek Malawi - niedługo mam nadzieje - powiększe je :)

Zaczęło się od 3 pyszczaków kupionych w `Kakadu` w Porcie heh - żonie się spodobały - więc kupiłem, wsadziłęm w 50x30x30, poczytałem i ...

kupiłem na poczatek 160 litrów :P - a niech ma swoje `małe` akwa :mrgreen:
Z tym, że po drodze zaliczyliśmy niezłą awarie i w zasadzie zaczęliśmy od nowa.

Dane Akwa :

- 160L (100x40x40)

- oświetlenie - halogenowe lamki i jedna niebieska diodowa - daje efekt niebieskich babelków

- filtry tymczasowo - Aquael Fan3 i chyba Fan1 - docelowo jakieś dobre kubły

- żwir koralowy - nie pytajcie ile - bo się sam pogubiłem

- skały i kamienie - lawa wulkaniczna, wapień koralowy i muszlowy, piaskowiec , łupek kwarcytowy - chcę jeszcze dołożyć jedynie wapień koralowy ,

- tło - na razie fototapeta na zewnątrz

Obsada :

1.Młodzież :

- Melanochromis Auratus (często nazywany złocistym) - 4 szt.
- Labidochromis Caeruleus (yellow) - 4szt.
- Maylandia Red Red - 4szt.
- Psedotropheus Socolofi - 2szt.
- Melanochromis Cyaneormabdos Maingano - 2szt.
- Pseudotropheus Saulosi - 2szt. - chociaz tu nie jestem pewny na 100% czy to te.

2.Dorosłe - tu odkupiłem 6 rybek za grosze, spodobały mi się (kolega miał ich za dużo) :

- Labidochromis Caeruleus (yellow) - 3szt.
- Copadichromis Borleyi (Borley) - 3szt.

Na razie tyle i kilka fotek - mam chęć na akwa 200cm - ale zastanawiam się, co na to moja podłoga hyhy - więc w planach na chwile obecną maks 160cm.Musze jeszcze schować niżej grzałke ;-)

Całe akwa :

Obrazek

I kilka innych ujęć :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiście konstruktywne uwagi mile widziane :)
Ostatnio zmieniony 2011-02-07, 11:48 przez RafiLodz, łącznie zmieniany 2 razy.
http://www.youtube.com/user/g1aira (morskie) - zlikwidowane
Boyu MT-402 - miękkie my wifeczki
Reefmax - UNLS (Seriatopora Caliendrum,Seriatopora Hystrix,Montipora Digitata - 3 kolory,Montipora Samarensis,Montipora Foliosa)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Konstruktywnie,to powiem tak:
Zdecyduj się na jeden rodzaj kamieni,usuń te napowietrzacze,bo widzę,że jeden o nawet z ''bajerem'' jest.
Nie stosuje się takich bajerów,rzadko kiedy ''dzieci'' się w to bawią.
Ruch wody po przez pracę filtrów napowietrza wodę.
Takie napowietrzacze,stosuje się w sklepach akwarystycznych,gdzie w jednym zbiorniku pływa do handlu masa rybek.
O wiele ładniej akwarium wygląda z jednym,bądź dwoma gatunkami ryb,a Ty zrobiłeś już zupę rybną.
odkupiłem 6 rybek za grosze, spodobały mi się (kolega miał ich za dużo) :
Nie ważne za ile,ważne,że w takich momentach popełniasz masakryczne błędy.
Jeszcze do tego w planach masz większe akwarium,to teraz masz 100cm ''klapy'' ,a szykujesz się do 160-200cm.
Podsumowując Twoje przedsięwzięcie założenia akwarium oceniam jako kompletnie nie przemyślane ( wystrój zbiornika,dobór sprzętu,obsada ryb )

Poczytaj najpierw jak takie zbiorniki zakładać,co jest potrzebne itd.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
RafiLodz
Kontakt:

Ten bajer to zwykły kamień (kulka) i z góry świeci blue led :)

Co do kamieni to jak pisałem chce wapień koralowy ,a to co zostanie pewnie dostanie się księżniczkom z Tangi.

I thx za rady :)
Reefmax - UNLS (Seriatopora Caliendrum,Seriatopora Hystrix,Montipora Digitata - 3 kolory,Montipora Samarensis,Montipora Foliosa)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jak dla mnie stanowczo za mały zbiornik na tyle ryb.

Awatar użytkownika
RafiLodz
Kontakt:

:-/ poczytałem i ... ubić sprzedawców :evil: i z dużych sklepów i tych `prywatnych`

Akwa będzie większe - choć niestety niedużo ,dwa część pysków na licytacje sobie pojdzie

A temat to chyba jedynie zostawić jako : `jak nie powinno wyglądać Malawi`

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

To rzadkość żeby tak szybko zrozumieć, że się popełniło błędy przy baniaku. Szacun i powodzenia!

Awatar użytkownika
RafiLodz
Kontakt:

Sam widze ,że ich za dużo i za ciasno, ale najtrudniej było przekonac żonke ,że trzeba się części pozbyć - maniaczka pyszczaków z niej :mrgreen:

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

RafiLodz pisze:Sam widze ,że ich za dużo i za ciasno, ale najtrudniej było przekonac żonke ,że trzeba się części pozbyć - maniaczka pyszczaków z niej :mrgreen:
i tak trzymaj, niczego się nie pozbywaj to dla Was zbiornik i Wam ma się podobać. Selekcja nastąpi naturalnie.

Dla mnie git zbiornik!!!!!
Obrazek

pozdro
trzesnia

Awatar użytkownika
RafiLodz
Kontakt:

Dziękuję ;)
ale ...
heh - obecnie stoi 140x40x40 - czyli 240 litrów ,ale w takim akwa to maks 3 gatunki - selekcja naturalna - cóż - nie jest to fajny widok jak ci się rybki zabijają, a dwa poziom trujących związków nawet przy dużo większych filtrach i podmianach co tydzień był nadal za duży - dlatego część została sprzedana i jeszcze pare czkea na nowego włąściciela.

Dużo też widać po wodzie - mam porównanie z paroma innymi swoimi akwariami - tam woda kryształ,a tu była `zabrudzona`- zresztą jeszcze nie jest idealna ,ale powoli zmniejszam obsade i bedzie git :mrgreen: ,mimo ,że są śliczne i mają super kolorki - to nie da się trzymać całego jeziora malawi w nawet 1000l :-/ - takie realia.
Dodam coś jeszcze - większe akwa, mniej ryb i już oglądam małe pyśki u `auratusowej` - w jej pysku oczywiście - bomba widok :-) ,a wcześniej niby się próbowały trzeć i lipa - inne ryby przeszkadzały - za dużo ich było.

Także może i fajnie wygląda czasami mnóstwo ryb w akwa - to kwestia gustu - sam też kupowałem - bo mi się podoba - ale czytająć , słuchająć porad bardziej doświadczonych akwarystów - cóż - nie mogę się nie zgodzić - bo sam widze ,że mieli racje.
Napowietrzacze tez wyleciały i całkiem mi fajnie bez nich :-D
Ostatnio zmieniony 2011-03-15, 19:35 przez RafiLodz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”