Nie wiem czy osiągnę wiele czy nic, ale jeśli mój sprzeciw (w jakiejkolwiek sprawie, nie tylko tej) pomoże choć jednej osobie, czy istnieniu, spośród setek tysięcy krzywdzonych istot, to uważam , że warto się wysilić .
Nie chcę siedzieć z założonymi rękoma i narzekać jaka to Polska jest zła i jak źle się żyje w obecnym świecie, samym gadaniem nic się nie osiągnie. Ale jeśli na przykład ta dyskusja skłoni inne osoby do sprzeciwu, jeśli one również zechcą coś robić to mamy szansę zmienić otaczający nas świat! Nie trzeba nam wielkiej rewolucji,a reformacji. Nie warto przekreślać dorobku przeszłości tylko dlatego, że coś tam nie wyszło. Trzeba wyciągnąć wnioski i zmienić, ale jedynie to co jest złe.
W jaki sposób można walczyć z przemocą w Internecie? Sposobów jest kilka
Mamy przecież moderatorów i zarządy portali społecznościowych, którym można zgłaszać formy przemocy, nadużycia czy agresji ze strony innych użytkowników. Wówczas zostaną oni usunięci ze społeczności. Można zgłaszać takie sytuacje dostawcom Internetu, a ostateczności zgłosić na policji zawiadomienie o przestępstwie.
TRZEBA PAMIĘTAĆ, ŻE GROŹBY WYSYŁANE INNYM UŻYTKOWNIKOM, NAWET W INTERNECIE, SĄ PRZESTĘPSTWEM ŚCIGANYM Z URZĘDU .
tylko gdzie jest granica? co należy zgłaszać moderatorom, a co policji ? O tym trzeba rozmawiać, bo wiele osób nie wie co w sytuacji "ataku" na ich osobę zrobić, czy idąc na policję z kilkoma wiadomościami wyjdą na przewrażliwionych histeryków czy może okażą się ofiarą poważnego przestępstwa? w takiej sytuacji wiele osób woli po prostu sprawę przemilczeć, zmienić login, adres mailowy czy zupełnie usunąć konto.
Niestety, takie zachowanie daje naszym oprawcom przyzwolenie na dalsze ataki