[74] Roślinne w planach

tomaszzaq1xsw2

[74] Roślinne w planach

Post autor: tomaszzaq1xsw2 »

Witam wszystkich :) jestem nowy na forum :) mam nadzieję że się spodoba mój baniaczek , jest to moje pierwsze poważne akwa które ma półtora miesiąca ;)

Akwarium
60x35x35

Filtracja
Aqua Szut TURBO (N) 750

Oświetlenie
3x15 w
1 - SYLVANIA GROLUX 8500K
2 - PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K

Podłoże
Żwirek rzeczny 02-04 mm

Ogrzewanie
-100W

Ozdoby
- korzenie
- kamień
i poluję jeszcze nad korzeniem typu RED MORE :)

Fauna
-16 neonów
-7 tęczanek neonowych
-5 helenek
-krewetki RC

Flora
-cabomba
-nurzaniec
-ludwigia repens
-mech jawajski
-wąkortka
-blyxa japonica
-moczarka argentyńska
-i dojdzie jeszcze Hemiantus Micranthemoides i może jeszcze coś innego, nie mam na razie pomysłu:D

Nawozy
Nawóz MICRO + MACRO Planta Activ AQUABOTANIQUE
CO2
i będzie za niedługo zmiana podłoża na BIOGRUNT

Inne
PH - 6,5-7
Temp. - 25'C
świecę 10 godz. dziennie
podmiana wody co tydzień 30%

Tutaj jeszcze stare oświetlenie, postaram się jutro dodać lepsze zdjęcia :)

Obrazek

Zdjęcie boku baniaczka, z nowym oświetleniem:)

Obrazek

Zdjęcia nie są najlepsze, bo dysponuję aparatem z telefonu :)

Będzie jeszcze dużo zmian, więc proszę o doradzenie co mogę zmienić :)
Komentarze i opinie mile widziane :)
Ostatnio zmieniony 2011-02-20, 14:18 przez tomaszzaq1xsw2, łącznie zmieniany 16 razy.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Jak na aparat telefoniczny to zdjęcia całkiem dobre. Ciężko ocenić to akwarium bo jest chyba jeszcze za młode. Na razie wygląda zdrowo. I tylko tyle. Za miesiąc, dwa, zobaczymy jak wygląda. Początek jest niezły.

tomaszzaq1xsw2

A jakie rośliny byście doradzili do mojego baniaka ??:)bo nie mam pomysłów na razie:(

Lukiki

Post autor: Lukiki »

No kto jak kto,ale to Ty powinieneś wiedzieć,to najlepiej jakie rośliny będą mogły mieć prawo bytu w akwarium.
To ty powinieneś znać czy ,to parametry wody itd i na tej podstawie dobierać roślinność.
Nie sztuką jest napisać,zaproponować Tobie rośliny,skoro możesz Ty jak i zbiornik od strony technicznej danym rośliną nie podołać.
Napisz od kiedy masz te rośliny w zbiorniku,czy były już po przycinkach?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

tomaszzaq1xsw2

No wiesz zajmuję się tym od 2 lat, tylko każdy ma jakieś początki :) niestety na całe akwa muszę kasę zbierać sam bo jeszcze się uczę, więc najlepiej nie wygląda, ale się staram :) dość trochę już wiem, wiec podołać raczej podołam bo początkujący do końca nie jestem. Każde zwierzę, roślinę którą wpuszczam do akwa, najpierw o tym dużo czytam zanim cokolwiek zrobię :) wystarczy mi podać nazwę jakiejś rośliny a ja sprawdzę czy dam sobie radę, każdy musi w końcu się nauczyć:) najbardziej interesują mnie jakieś łodygowe rośliny. A parametry akwa są wypisane wyżej.

tomaszzaq1xsw2

Troszkę lepsze zdjęcie :)
Obrazek

i jedna z moich kreweci :)
Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Obrazek

behemoth

Post autor: behemoth »

Myślę że z tym oświetleniem ,to większość roślin sobie poradzi.
Ja bym proponował na początek coś łatwego lub średnio trudnego,np:Rotalę Indycę, lub Red,bacopę carolinianę,bacopę australis ,hemianthus micranthemoides,micranthemum umbrosum,ludwigia arcuata.
Naprawdę jest tego dużo i na pewno coś wybierzesz,a jeżeli nie masz kasy na zielsko to pisz na forum ,nieraz jest do oddania za free,zresztą ja też mogę poratować jak coś,bo z wyżej wymienionych prawie wszystko mam,a czasem robię przycinkę i lądują w koszu.

tomaszzaq1xsw2

To tak moczarkę wyrzucę bo nie pasuje do akwa :) a za niecałe dwa tygodnie będzie dostawa do mojego baniaka takich roślinek : Hemiantus Micranthemoides, hygrophhila polysperma, pogostemon stellatus, mech taiwan. Na pewno jeszcze coś dojdzie :) a używał może ktoś tych nawozów ?[Nawóz MICRO + MACRO Planta Activ AQUABOTANIQUE] pisze że dawka dzienna wynosi 1 ml, ale nie wiem czy to nie za dużo.
behemoth, na pewno dodam coś z tych roślinek co mi proponowałeś;)

Awatar użytkownika
FLOW

Post autor: FLOW »

dawka nawozu uzależniona jest od ilości roślin w akwarium... sam musisz wg. własnych obserwacji dobrać dawkę... daj 0,5ml więcej i przez 1-2tyg. przyglądaj się co się dzieje... oczywiście przy nawozach CO2 to podstawa... a nic nie napisałeś czy masz butle wysokociśnieniową czy bimbrownie? jeżeli bimbrownia to wymieniaj częściej zacier niż masz czekać do ostatniej chwili... bo będą skoki parametrów... ogólnie ja też się kiedyś bawiłem w bimbrownie... ale rożnie to z nią było... w domu cieplej to dawała ostro gazu :P najgorsze lato dla takich zabawek... dla tego zrezygnowałem na rzecz Easy Carbo, naprawdę polecam bo daje rade... nie ma co się bawić w jakieś eksperymenty ponieważ jeden błąd i możemy zastać pływające rybki ale nie tak jak powinny :p kasę uzbierałem i od ok 4 m-cy mam 6kg butle ciśnieniową... lecz easy carbo jak podawałem tak podaje tyle, że w zmniejszonej dawce :)
Ostatnio zmieniony 2011-02-20, 13:58 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.

tomaszzaq1xsw2

Awatar użytkownika
swiru84

Post autor: swiru84 »

Ciekawe akwa . Planujesz zasłonić jakoś tylną szybę akwarium??
54L - się tworzy

tomaszzaq1xsw2

Tak będzie cała zasłonięta, ale na razie mam za mało roślin, i czekam aż te co mam podrosną i te co kupiłem mi dojdą z allegro, to wtedy zrobię kompozycje taką aby zasłonić tył:)z przodu jakaś trawka na razie jeszcze myślę jaką dać.

Awatar użytkownika
FLOW

Post autor: FLOW »

nie kupuj roślin na allegro.. wiekszość sprzedających to pijawy... a najbardziej mnie rozwalają aukcje gdzie sprzedają mchy na "gałązki" 10 gatunkow kazdego po 3-5 gałazek i chca za to 20zł... ŻAL! najlepiej kupować na forach akwarystycznych... bo ludzie tutaj sprzedają ładne, zdrowe okazy za przyzwoite pieniądze i normalne ilości :)

tomaszzaq1xsw2

FLOW, Ale ja nie kupuję kilka roślin po 1 gałązce bo to dla mnie bez sensu :) i z tymi mchami to się z tobą zgodzę :) kupiłem ostatnio dużego heńka jakieś 20 gałązek po 15 cm :) i gościu w miarę ogarnięty ;) fajny kontakt itp :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”