150L Tanim kosztem, ogólne.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

fracassant pisze:droższa inwestycja
Tak naprawdę wszystko jest droższą inwestycją,bo akwarystyka to nie jest tanie hobby.

Tak na marginesie spytam po co założyłeś ten zbiornik,bo tak się zastanawiam i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Lukiki, bardzo Cię lubię, ale się czepliwy zrobiłeś, wszystko Cię irytuje i strasznie się wszystkiego czepiasz. Wyluzuj trochę :-D

Co do samego akwarium, widzę jeden podstawowy błąd w zakładaniu akwarium na ziemi: tuż przy szybie nie powinno być jej widać. Gdy dochodzi do niej światło mogą namnożyć się glony. Ale powinno Ci się jeszcze udać to naprawić, spróbuj delikatnie wepchnąć piasek pomiędzy przednią szybę a warstwę ziemi (jeśli to potrzebne to zrób to samo z bocznymi).
Ostatnio zmieniony 2010-11-22, 00:35 przez nefrete1, łącznie zmieniany 3 razy.

fracassant

Post autor: fracassant »

Lukiki pisze:Tak naprawdę wszystko jest droższą inwestycją,bo akwarystyka to nie jest tanie hobby.
wedlug mnie tansze niz trzymanie kota w domu :)
Lukiki pisze:Tak na marginesie spytam po co założyłeś ten zbiornik,bo tak się zastanawiam i nie mogę znaleźć odpowiedzi
...

nefrete1 pisze:tuż przy szybie nie powinno być jej widać
dzieki za info, nie wiedzialem. bez problemu da sie to poprawic. dodam jeszcze ze ziemi jest wiecej niz widac, poniewaz wiekszosc zakrywa metalowy profil :)
- 150 -

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

nefrete1 pisze:tuż przy szybie nie powinno być jej widać. Gdy dochodzi do niej światło mogą namnożyć się glony.
Również i jak jest piasek przy szybie stanowi on doskonałe źródło powstawania może nie tyle co glonów a sinic...Niestety, ale sam to doświadczyłem w moim akwa :-/
nefrete1 pisze:Lukiki, bardzo Cię lubię, ale się czepliwy zrobiłeś, wszystko Cię irytuje i strasznie się wszystkiego czepiasz. Wyluzuj trochę :-D
Jak już to świetnie ujął Zami...PMS daje znać o sobie...Dobra rada, ale czy z niej skorzysta? ;-) :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

PMS-a,to chyba ma cie Wy,bo ja w moim poście nie widzę czepliwości.

Pytanie było konkretne i oczekiwałem konkretnej odpowiedzi.
nefrete1 pisze:Lukiki, bardzo Cię lubię, ale
...ale nic z tego nie będzie,wiem,ale powiem Ci,że ja za sobą też bardzo przepadam 8-)

A jak się już czepiliście tej mojej ''czepliwości'' ,którą stwarzacie,to dobra niech tak zostanie, chociaż ktoś jeden niech ma realne podejścia do sprawy.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:PMS-a,to chyba ma cie Wy
Hehehe...spoko Lukiki...patrząc na wiek to mnie już to nie grozi, raczej lata przejściowe...nie urażając kobiet ;-) :-P
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 08:40 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

fracassant

Obrazek

Obsada:
-5x kardynalek gold
-2x kosiarka
-2x kirys pstry +2
-2x glonojadki +1
-gupiki 3 dorosle i ok 100 malych(w tym endlerki)
-1 rodostomus i neon innesa

z roślin
- polysperma
- kryptokoryna
- hygrophila cherry
-dwie male kabomby i mikrozorium

W ten week zmienilem filtr na aqua-szut 750L/h przy poborze 5,5W. Wsadzilem hygrophila cherry, trzymana w mniejszym akwa stracila troche lisci, ale za tydz ja przytne i posci nowe :) Dodalem takze kamien napowietrzajacy do ktorego podlaczylem bimbrownie ( na tym zdjeciu jeszcze nie podlaczona). Przykrylem takze ziemie piaskiem jak mi radzono. standardowa podmiana wody( aquatan, nitrivec i sol) potem Fe, K2SO4 i nawoz.

Za tydz bede mial nowa swietlowke 15W(plus obecna 10W) i tak za malo, ale musi wystarczyc. Pomysl na stelaz pokrywy juz mam, a oswietlenie, jesli da sie podlaczyc jak planuje - LED - zarowki LED z gwintem G4. koszt pow 200zl. i rachunek pozniej bedzie maly.

Oto bimbrownia i kamien z bliska- niestety mozliwosci mojego aparatu nie pozwolily na uchwycenie babelkow.
Obrazek
- 150 -

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

fracassant, następnym razem jak będziesz robił zdjęcia to zapal oświetlenie w akwarium, zgaś w pokoju i zrób zdjęcie bez lampy opierając aparat o krzesło lub stolik, żeby się ręka nie trzęsła.
Lukiki pisze:
nefrete1 pisze:Lukiki, bardzo Cię lubię, ale
...ale nic z tego nie będzie,wiem...
hehe i to by było na tyle

fracassant

wiem, wiem... poprosze kolege z lustrzanka o kilka fotek, bo moja cyfrowka nie zrobi dobrych w takim swietle ;p
zastanawiam sie czy wydobywajace sie z kamienia CO2 dobrze sie rozpusci? czy moze przesunac kamien gdzies blizej wylotu wody, zeby lepsza cyrkulacja byla? ale czy to cos zmieni? w koncu i tak leca na gore, chyba tylko jakis mieszalnik by cos zmienil? albo dluzsza droga bablekow np: w jakims duzym dyfuzorze?
- 150 -

fracassant

W tym tygodniu zrobiłem pokrywę z aluminiowych profili i jakiejś sklejki, wszystko leżało na składzie. Pomysł wpadł nagle i wykonane w sumie w 2 godz, najdłużej z cięciem, potem tylko poskręcać i gotowe. Góra jeszcze zrobiona na szybko i tylko leży, bo nie mam zawiasów. Zostało tylko pomalować na czarno :)

Wrzuciłem trochę roślinek pływających i kilka innych. Tylko rzęsę zlikwiduję, bo to utrapienie. Wężyk od CO2 podłączyłem do wylotu filtra. Dodałem jedną świetlówkę, wszystko wisi z lewej strony, gdzie więcej roślin.

Wybrałem już zestaw na oświetlenie led, jeśli będą świecić według specyfikacji, będzie git. Cena całości max 250zł(dziesięć punktów, łącznie 90ledow). Tyle co roczny rachunek za prąd przy świetlówkach, więc myślę że inwestycja się zwróci, a jeśli się nie sprawdzi to posłuży za oświetlenie domowe(można zamontować także na zewnątrz).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następne foty dodam, jak więcej się zmieni :)
- 150 -

fracassant

Obrazek
- 150 -

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

Zbiornik retro duży plus lata 70, 80 skombinuj jeszcze do tego starą pompkę, masz ode mnie 10/10...

Z Twojej fotorelacji przeczytałem że używasz nawozów, metoda LT nie wskazuje dodatkowego nawożenia, rośliny same będą czerpać potrzebne składniki do wzrostu z podłoża. Widzę że chyba nie jest to beznadziejne bo rośliny u Ciebie bujają się w górę...

Powodzenia...
Obrazek

pozdro
trzesnia

fracassant

Dolewam trochę nawozu, kupiony na allegro, tani, wiec nie szkoda lać, a zawsze coś chyba pomoże :) Od spodu przez szybę widać dużo korzeni, a jak wsadziłem hygrophilie cherry to w tydz. dwa razy urosła. Zacząłem rozsadzać i już kilka dużych kępek widać. Niby zwykła ziemia ogrodowa, a daje niezłego kopa :D Nie sądziłem, że będą aż tak duże efekty, mimo małej ilości światła. Muszę dokupić coś z kolorem i zamienić polysperme na coś bardziej efektownego. Jak się się uda to wrzucę kolejne foto.
- 150 -

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

fracassant pisze:Dolewam trochę nawozu, kupiony na allegro, tani, wiec nie szkoda lać, a zawsze coś chyba pomoże :)
lub może zaszkodzić...
fracassant pisze:Niby zwykła ziemia ogrodowa, a daje niezłego kopa :D
zwykła ziemia ogrodowa w sobie zawiera już mikro i makroelementy do rozwoju roślin...
Obrazek

pozdro
trzesnia

fracassant

Po kondycji roślin uważam, że źle nie jest. Zobaczymy później, jak się będzie coś dziać to odstawię. Co do ziemi, to wiem o składnikach, wszystko było na opakowaniu. Tylko myślałem ze to lekko wpłynie na rozwój, a tu naprawdę mnie zadziwiło. Ciekawe jakie efekty daje profesjonalne podłoże akwarystyczne. Czy jest w jakimś stopniu porównywalne czy o niebo lepsze.
- 150 -

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”