zielony nalot na szybach

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
s050197

zielony nalot na szybach

Post autor: s050197 »

od dłuższego czasu mam problem z zielonym nalotem na szybach akwarium. wystarczy 2 dni po czyszczeniu i już na nowo są pokryte zieloną warstwą a gdzieniegdzie kropkami. na roślinach glonów nie ma, tylko te szyby. od miesiąca mam oświetlenie 4x39 (zbiornik 240 litrów), zacząłem od świecenia 5 godzin, w tej chwili jest 7. rośliny rosną bardzo dobrze. nalot jest denerwujący, bo codziennie trzebaby czyścić szyby żeby woda nie wydawała się zielona... co może być tego przyczyną?

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Nawozisz???

Powinieneś dokonać zakupu parki zbrojników niebieskich. Zupełnie nieszkoliwa ryba a problem załatwi raz na zawsze.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

dolewam do podmian potas + żelazo + codziennie kilka kropel easy carbo (co2 chodzi z butli przy włączonym świetle). zbrojnik jest, wcześniej miałem ich kilka ale były zainteresowane korzeniami a nie szybami :-P

jabol

Post autor: jabol »

s050197 pisze:dolewam do podmian
podaj poziom NO3 oraz PO4

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

chyba nie poda...... bo nie mierzy;)....na ale rozwiń Jabolku -co tam masz na myśli ? ...
Malawi

jabol

Post autor: jabol »

syjon pisze:chyba nie poda...... bo nie mierzy;)....na ale rozwiń Jabolku -co tam masz na myśli ? ...
zielony (nawracajacy) pyl na szybach zwiazany jest z problemami z makro

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

s050197 pisze:od dłuższego czasu mam problem z zielonym nalotem na szybach akwarium
A jak długo"działa" to akwarium?
s050197 pisze:od miesiąca mam oświetlenie 4x39
To na tyle duże światło,że bez bicia się nie obejdzie, jak nie jesteś jeszcze dobrze wtajemniczony w akwarystykę roślinną i prowadzisz akwarium metodą"na oko" :-P
s050197 pisze:zacząłem od świecenia 5 godzin, w tej chwili jest 7
Z tym,że właśnie nie wiadomo,kiedy było to"zacząłem? ;-)
s050197 pisze:co może być tego przyczyną?
Przyczyn może być dużo, musisz podać więcej danych o zbiorniku.
hasky pisze:Powinieneś dokonać zakupu parki zbrojników niebieskich
Super porada, nie ma co :-D
hasky pisze:Zupełnie nieszkoliwa ryba a problem załatwi raz na zawsze.
Nieszkodliwa, to fakt,ale walka z glonami przy pomocy zbrojników niebieskich, to powielanie mitów ;-)
s050197 pisze:dolewam do podmian potas + żelazo + codziennie kilka kropel easy carbo
Wszystko z Easy Life?, czy sam robisz jakieś roztworki?
s050197 pisze:zbrojnik jest, wcześniej miałem ich kilka ale były zainteresowane korzeniami a nie szybami :-P
Dokładnie :-)
jabol pisze:podaj poziom NO3 oraz PO4
Przyłączam się do tego, bez znajomości tak podstawowych wartości w akwarium roślinnym, efekt jest zawsze tylko taki:
s050197 pisze:nalot jest denerwujący, bo codziennie trzebaby czyścić szyby żeby woda nie wydawała się zielona...
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

hasky pisze:Powinieneś dokonać zakupu parki zbrojników niebieskich. Zupełnie nieszkodliwa ryba a problem załatwi raz na zawsze.
Hmm... Generalnie nie podoba mi się wpuszczanie ryb nie dla ich piękna ale żeby "zaiwaniały", i potem pozbywania się ich, jak już się nie mieszczą w akwarium. Ale odrzucając aspekty moralne... małe zbrojniki będą zapewne zjadać ten zielony nalot. Niestety szybko uczą się konsumować jedzenie przeznaczone dla innych ryb i wtedy robi się kicha z jedzenia glonów. A potem ich rozmiar się zmienia. Juz nie są takie małe. Mój zbrojnik - weteran ma ponad 30cm i wystarczy, ze się czegoś wystraszy a robi taki sajgon w akwarium, że hej. Szczególnie rozwalanie podłoża jest świetnym sposobem na zachwianie jakiejś stabilności akwarium. Już nie mówiąc o roślinach które należy mozolnie wkopywać w grunt.
Także radzę przemyśleć wpuszczanie zbrojników jako służby antyglonowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”