375 l[LeweLeweLof]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LeweLeweLof

375 l[LeweLeweLof]

Post autor: LeweLeweLof »

Witam,
Po długim rozważaniu za i przeciw zdecydowałem się jednak zaryzykować i pokazać moje pierwsze roślinne akwarium zrobione po naprawdę długiej przerwie od akwarystyki . Istniało w tej "aranżacji" około roku. Akwarium zakończyło swój żywot przed długim weekendem, ale chciałbym pokazać jak wyglądało.

Obrazek

Trochę danych:
Wymiary : 150 x 50 x 50
Oświetlenie: 4 x 54W (2 groluxy, 2 phillips 965). 10h
Nawożenie: różnie:) generalnie PA aquapotas, PA micro + sole.
Podmiany: 1/2 co tydzień

CO2: 6 b/sek, 24 h puszczane przez aquael fan mini
Podłoże: biogrunt przykryty czarnym żwirkiem +/- 2 cm, biały piasek
Temperatura: 26 ? 28
Filtracja: tetra ex 1200
Dekoracje: red moor wood
Gatunki roślin: Cryptocoryne Wendtii green,sagittaria subulata , rotala indica, rotala green, bolbitis heudeloti, prosperita palustris, microsorium narrow, eleocharis accicularis, wgłębka, ludwigia repens, hemianthus micranthemoides, resztki glosi; mchy
Gatunki ryb: Neon czerwony 30 szt., rasbora hengeli 20 szt., otoski 3 szt, krewetka amano 6szt., kosiarki 5 szt. Red Cherry xxx szt.

Generalnie po stronie sukcesów zapisuje sobie:
- rośliny rosną jak na moje wymagania dobrze. Rotala indica cięta jak chwast. Trawnik z dużego Heńka (po przycince wygląda super, był moment że rósł niesamowicie szybko potem coś się popsuło i troche zwolnił.)
- bąblowanie roslin aż denerwujące:)

Porażki:
- mimo wielokrotnych prób nie udało mi się utrzymać w sensownej kondycji blyxy, mały heniek za cholere nie chce rosnąć, marniejące starsze liście bolbitisa
- niedoświetlone boki akwarium uniemożliwiają utrzymanie tam łodygowcow. niestety błąd początkującego. Ale kryptokorynki i bolbitis rośnie tam całkiem dobrze,
-glonki zielenice na korzeniach i kamieniach.
-?brudny? mech. Cos się na nim osadza i krewetki nie są w stanie go wyczyścić. Jak zaczolem dawać wiecej PO4 się ładne zazielenil, ale glonki też lepiej sie poczuły.

Zdjęcia nie są najwyższej jakości za co przepraszam. Mimo kombinacji z aparatem nie jestem w stanie ustawić go tak żeby ładnej wyszły. Są jakieś takie zólte.
Mam nadzieje że będzie sie podobać ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-11-15, 11:37 przez LeweLeweLof, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Podoba mi się to, że jest bardzo duża polanka ale mimo to akwarium wygląda zbyt ''sterylnie''
Ostatnio zmieniony 2011-01-27, 12:13 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Podoba mi się, nawet pomimo tego równiutkiego cięcia rotalii i hemianthusa (nie przepadam za aranżacjami od linijki). Akwarium wygląda ładnie i estetycznie.
Ciekawa jestem co planujesz teraz stworzyć. :-)

Awatar użytkownika
LeweLeweLof

Post autor: LeweLeweLof »

dziękuje za dobre słowo:) co do cięcia po linijke... chodziło o stworzenie trawnika a ten silą rzeczy musi byc troche pod linijke cięty krótko i równo:), heniek cięty byl na wysokości 2-6 cm tak aby uzyskać efekt "wzniesienia" bo dno jest całkowicie płaskie. tak samo z rotalami.
Zdecydowanie bardziej podobają mi sie łodygowce prowdzone tak żeby uzyskac gestą, zwartą kepę niż długie odstające łodyżki. to tylko kwestia gustu:)

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

wystarcza Ci te 4x54W? Bardzo fajne i spore jak na roslinne:)
Ostatnio zmieniony 2011-01-27, 12:08 przez chodysVR6, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”