Trofcie ocierają się o kamienie

szakal

Trofcie ocierają się o kamienie

Post autor: szakal »

Witam

Mam problem z tropheusami dubois. Zauważyłem że ocierają się one o kamienie. Są to młode ryby i mają takie ubarwienie że nie jestem w stanie odróżnić białych plamek od ubarwienia. A to dlatego że podejrzewałem ospe rybią wywołaną kulorzęskiem. Podałem zieleń zoolka. Mija dzisiaj tydzień. Ryby nadal się ocierają. Co mam robić?

jabol

Re: Trofcie ocierają się o kamienie

Post autor: jabol »

szakal pisze:Co mam robić?
sprawdzic: no3, no2 i nh3/nh4

i dla spokoju ducha podmienic z 50% wody

szakal

No2 jest na poziomie 0, No3 mam 50 czyli za wysokie. Ten trzeci nie jestem w stanie sprawdzić bo nie posiadam odpowiedniego testu. Więc czy to może być od za wysokiego No3??? Prosze o rade.

jabol

Post autor: jabol »

szakal pisze:Więc czy to może być od za wysokiego No3??? Prosze o rade.
owszem imho. podmien raz 50%. na drugi dzien ze 40%

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

szakal pisze:A to dlatego że podejrzewałem ospe rybią wywołaną kulorzęskiem.
Co to znaczy podejrzewam? Albo jest ospa i ją widać, albo nie. Warto to ustalić, bo to może być przyczyna ocierania, ale i śmierci.

Inną przyczyną może być bloat.

szakal

Ciekawe jak mam poznać czy to kulorzęsek na młodych dubois? Z kolei mam też bemby które też się ocierają a nie widać na nich białych kropek. Gdyby to był kulorzesek to byłby na bembach też. A nie ma. Może bloat? Ale ten stan z ocieraniem się trwa już prawie miesiąc. Sam już nie wiem.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

To że dubois ma jasne kropki nie oznacza, że nie można zobaczyć kulorzęska! Występuje nieregularnie oraz na płetwach.
Jeżeli ocierają się miesiąc, to nie ospa (już by było po nich).
Stawiam na bloat - kup bacto tabs sery i karm 10-14 dni, a potem zmień karmę na odpowiedniejszą (nie przesadzaj ze spiruliną - często forte tropikala powoduje takie stany)

szakal

To nie jest ospa rybia gdyż inne trofcie bemby się ocierają ale nie mają białych kropek. Więc co może być przyczyną? Bloat? Piszesz o karmie. Ja używam najlepszej. Używam Dainichi dla pielęgnic afrykańskich oraz Hikari Tropical jako uzupełnienie. Karma jest ok. Jakieś pomysły? Wode zmieniłem i No3 mam obecnie jakieś 20 czyli tragicznie nie jest. Co jest grane?

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Zważ, że to ty masz problem.
Zdaża się, że ospa dręczy wybrane ryby w akwarium, więc to nie dowód. Przy ospie 2 miechy duboisy nie dałyby rady, więc dajmy temu spokój. Ocieranie się ryb wynika albo z pasożytów zewnętrznych takich jak wykluczona już ospa, ale też oodinoza lub pierwotniak na skórze(zapomniałem nazwy) albo z problemów jelitowych. W pierwszym przypadku ryby ocierają się głową, bokiem, w drugim odbytem oraz serwują charakterystyczne ruchy ciałem określane jako "bujanie się" - ryba stoi w miejscu intensywnie wyginając środek ciała na boki. Ten drugi przypadek to BLOAT.
To, że używasz drogich pokarmów uznanych marek nie oznacza, że ryby nie chorują na bloat! Poobserwuj ryby w celu określenia przyczyn ocierania się, a później przeprowadź stosowne leczenie - na pasożyty zieleń, na pierwotniaka kąpiel w błękicie, na bloat bacto tabs.

szakal

Przyjrzałem się, ryby ocierają się przodem i lekko tak z boku. Czyli pierwotniak tak jak piszesz. OK zastosuje zieleń. Zobaczymy. Dzięki za rade.

pozdr

szakal

Jeszcze jedno przez jaki czas mam stosować tą zieleń?

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

moim zdaniem powinieneś sprawdzić tą stronkę :)

KLIK

Mam nadzieję że władza strasznie się nie zezłości o linka do innego hmmm a w sumie to tylko blog :)

Prosto i mało ale może przydatne będzie.
Ostatnio zmieniony 2011-01-20, 16:43 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

szakal

Dzięki za link do stronki. Moje trofcie jak narazie się ocierają tak jak napisałem przodem i lekko z boku. Zauważyłem też spadek żerowania tzn. jedzą ale mnie niż zwykle. W linku który podałeś ocieranie się i zmniejszone żerowanie jest prawie we wszystkich chorobach. Trudno mi stwierdzić która to choroba. Tym bardziej że narazie strasznie tragicznie z nimi nie jest.

szakal

Witek Miszczak pisze:Zważ, że to ty masz problem.
Zdaża się, że ospa dręczy wybrane ryby w akwarium, więc to nie dowód. Przy ospie 2 miechy duboisy nie dałyby rady, więc dajmy temu spokój. Ocieranie się ryb wynika albo z pasożytów zewnętrznych takich jak wykluczona już ospa, ale też oodinoza lub pierwotniak na skórze(zapomniałem nazwy) albo z problemów jelitowych. W pierwszym przypadku ryby ocierają się głową, bokiem, w drugim odbytem oraz serwują charakterystyczne ruchy ciałem określane jako "bujanie się" - ryba stoi w miejscu intensywnie wyginając środek ciała na boki. Ten drugi przypadek to BLOAT.
To, że używasz drogich pokarmów uznanych marek nie oznacza, że ryby nie chorują na bloat! Poobserwuj ryby w celu określenia przyczyn ocierania się, a później przeprowadź stosowne leczenie - na pasożyty zieleń, na pierwotniaka kąpiel w błękicie, na bloat bacto tabs.
Zauważyłem że również chyba mają bloat gdyż wyginają się na boki tak jak piszesz. Ocierają się głową i bokiem oraz wyginają na boki. Więc to pierwotniak czy bloat?

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Tak jak mówisz że ocieranie występuje w większości chorób które tam są. Jednak leczenie w przypadku większości jest również bardzo podobne.

Zieleń malachitowa zapobiegawczo pół dawki wyjściowej i sprawdzanie co się dzieje.
Jak ktoś wcześniej wspomniał głodówka tez nie zaszkodzi. Dopiero po niej zastosuj lek.

Sam niedawno borykałem się z podobnym problemem. U mnie dodatkowo występowały miejscowe ciemniejsze plamy oraz większa płochliwość rybek równoznaczna ze spadkiem aktywności w "porze obiadowej"

Mam nadzieję że uda Ci się wygrać z chorobą.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”