Po co tyle światła?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Po co tyle światła?

Post autor: Kubiszon »

Ja nie wiem, ale wydaje mi się, że kiedyś to ludzie mieli zdecydowanie mniej światła w baniakach i wszystko im pięknie rosło. Soja kilka postów wcześniej ma rację: teraz każdy od razu chce wyżyłować, zaraz będzie post o butli z co2, zmianie podłoża na super wydajne za 500zł itd... Po co? Jeśli faktycznie światła brakuje, no to odbłyśnik, ew jeszcze jedna taka świetlówka jak już jest, a nie zaraz przeskok z 36W na 84W!!! Ja bym w ogóle proponował wywalić pokrywę i dać 150W HQI, taniej będzie i mniej roboty a na pewno też się da utrzymać. A jak nie to na morskie się przerobi.
Eeeeh ten Amano wszystko popsuł, a pewnie chciał dobrze... teraz każdy ma albo chce mieć baniak, w którym jasno jak na słońcu. Gdzie tu urok? Gdzie mroczny klimat? Przecież przyjemniej się prowadzi baniak z umiarkowanym oświetleniem gdzie rośliny też będą rosły a nie trzeba będzie kosić co trzeci dzień wszystkiego. Przy tym ryby będą też się lepiej czuły, przecież to skryte zwierzaki.
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 22:49 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Zgadzam się. I podobnie jest z filtracją. Kiedyś nie było tak wydajnych filtrów. Teraz niektórzy dobierają filtry z takim zapasem, że w godzinę cały baniak kilkakrotnie przez filtr przeleci. Dodatkowo jest duży ruch wody w zbiorniuku, co sprzyja glonom z grupy krasnorostów.

Wystarczy wejść na jakieś forum o roślinach alwariowych. Tam wielu inwestuje grube tysiące w oświetlenie, super filtrację, wypasione podłoże aktywne, nawożenie słupa wody, CO2 i nie wiem, co jeszcze. I jak ktoś potrafi nad tym zapanować to ma faktycznie ładny efekt, ale kupa przy tym roboty, codzienne nawożenie, co tydzień podmiana 50% wody, i co tydzień wiadro ściętych roślin, które rosną szybciej i wybarwiają sie lepiej niż w naturze. Ale jest ogromna ilość osób, która męczy sie z glonami i co chwile brakuje jakiegoś makro czy mikro elementu jakiejś roslince.

Generalnie ja tego nie krytykuję, w końcu każdy robi jak chce i to jego sprawa. Mnie to trochę przypomina porównainie ćwiczeń na siłowni takich zwykłych ogólnorozwojowych z pakowaniem na sterydach.
Oczywiście zgadzam się, że czasami ładnie takie baniaki wyglądają, ale nie zgadzam się z nazwami typu "kawałek natury" czy coś w tym rodzaju.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Bardzo słusznie piszesz, zwłaszcza porównanie do pakerów z siłki mi się podoba - sam długo ćwiczyłem, ale właśnie ogólnorozwojowo i inaczej niż pozostali, małe ciężary za to wiele powtórzeń. Albo się na mnie patrzyli dziwnie jak ćwiczyłem z 5kg a nie 50, albo udzielali rad typu: 'ej 8 razy max powtórzeń bo Ci nie wejdzie'... no ale ja się mogę po plecach podrapać a oni nie.
W akwarystyce robi się to samo, albo masz prawie 1W/litr albo robisz to źle:/
Najgorsze jest to, że teraz albo masz liche akwarium albo mega wypas haj techa, bo wszyscy myślą, że inaczej się nie da... I ludzie zaczynający przygodę z akwarystyką myślą, że albo muszą tak jak inni napakować sprzętu i zostać chemikiem albo nic z tego nie będzie, a przecież można mieć zwykłe akwarium ogólne.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Kubiszon pisze:Ja nie wiem, ale wydaje mi się, że kiedyś to ludzie mieli zdecydowanie mniej światła w baniakach i wszystko im pięknie rosło
Kubiszon,kiedyś,to były tylko zwartki,krypcie,kabomby i tym podobne,więc też trochę błędnie piszesz,że ''kiedyś,to było tak,to teraz też być tak może''
Oczywiście,że może,ale z 30-40 procentami dostępnych roślin na rynku.
Kubiszon pisze: Przecież przyjemniej się prowadzi baniak z umiarkowanym oświetleniem gdzie rośliny też będą rosły a nie trzeba będzie kosić co trzeci dzień wszystkiego
To czy przyjemniej,to już osobliwe odczucia,więc nie rób z tego schematu.
Prowadzenie jakiegokolwiek zbiornika,to powinna być przyjemność,więc czy się kosi raz w tygodniu czy co miesiąc,to nie powinno niczemu ujmować.
wojtekr pisze:Zgadzam się. I podobnie jest z filtracją. Kiedyś nie było tak wydajnych filtrów. Teraz niektórzy dobierają filtry z takim zapasem, że w godzinę cały baniak kilkakrotnie przez filtr przeleci.
Zgadzasz się,a jednak sam zdecydowałeś się na eheima,trzeba było zainstalować filtrację starego typu,gdzie rurkę z gąbką zasilał brzęczyk czy pąpka tłoczkowa.
Kubiszon pisze: no ale ja się mogę po plecach podrapać a oni nie.
No,ale ty masz zwyczajne roślinki,a oni rarytasy.

Panowie nie porównujcie w ten sposób,po co Low-techowiec ma dyskryminować Hi-techowca i odwrotnie.
Obie metody mają swój urok.
Zauważam nie pierwszy raz,że osoby nie mające zbytnio dużego budżetu przeznaczonego na akwarystykę,zawsze piszą w sposób nie właściwy na instalację HT i nie wiem tak do końca dlaczego tak się dzieje.
Takie przykłady można mnożyć zaczynając np:od kołowrotka za 1000zł,a nie za 100zł,drogiego samochody względem taniego itd.

Maniek Jak chcesz zmienić światło,to zmień je na samo 2X24W w T5 i będzie taki wypośrodkowany kompromis,który nie powinien stworzyć Ci uciążliwych problemów w prowadzeniu akwarium.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Lukiki, jak napisałęm wcześnei, ja generalnie nie krytykuję innej metody niż moja, jak napisałęm każdy uprawia swoje hobby jak chce. Natomiast wpompowanie dużej ilości kasy w to wszystko, co wcześniej napisane wcale nie gwarantuje sukcesu. A często na forach ludzie od holedrów mają straszne problemy z glonami pomimo całęgo sprzętu hi-tech.

A jeżeli chodzi o dyskryminację, to raczej jest w drugą stronę. A sam byłem świadkiem tego, jak w sklepie akwarystycznym sprzedawca początkującemu, kupującemu swoje pierwsze akwarium od razu doradzał dołożenie drugiej świetlówki do pokrywy, podczas gdy chłopak był głównie nastawiony na ryby.

A Eheima nie kupowałem z myślą o LT, tylko po prostu został mi z poprzedniej wersji bardziej zbliożonej do HT. Z resztą ja nie jestem zwolennikiem tego ostrego podziału.

OK, ale już dosyć tego, bo zaśmiecam Mańkowi wątek :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:Kubiszon,kiedyś,to były tylko zwartki,krypcie...,
Taaa...to tak jak kiedyś była woda a teraz jest 'kranowit"...
Powołujecie się na "dawne czasy"-Ty i Kubiszon a tak na prawdę nic o nich nie wiecie...no może z opowieści starszych ;-) Przecież to były całkiem inne realia, inne akwaria(ramowe z kitem), inna filtracja, grzałki zrobione z u-rurki i elektrodami z baterii...rośliny w bardzo ograniczonym wyborze...Dziś jest inna technika, rośliny w większości pochodzą z laboratoriów i upraw opartych na potężnej dawce nawozów i światła...I aby mogły rosnąć u nas, w naszych akwariach potrzebują tego samego. Stąd tyle światła, wymyślnych nawozów...Wszystko dzięki "zdobyczom cywilizacji"...I to są właśnie dzisiejsze realia... ;-)
Wracając do wątku...możesz w bardzo prosty sposób "dołożyć światła" do pokrywy, którą posiadasz...praktycznie bez żadnych przeróbek, cięć, wiercenia. I dotyczy się to świetlówek T-8 jak i T-5
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... ght=#18089
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 20:02 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

krzych0062 pisze:Powołujecie się na "dawne czasy"-Ty i Kubiszon
Tylko Kubiszon,ja z tamtymi czasami nie mam nic wspólnego po za tym,że jestem dzieckiem stanu wojennego :)
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Lukiki pisze: Panowie nie porównujcie w ten sposób,po co Low-techowiec ma dyskryminować Hi-techowca i odwrotnie.
Trochę o coś innego mi chodzi Lukiki, absolutnie nie o wyższość jednej metody nad drugą. Zwłaszcza, że próbowałem z LT i średnio mi wyszło... a jak miałem HT to mi się udawało. Chodzi mi o coś po środku. Żaden schematowy Hitech czy LowTech - akwarium ogólne.
Lukiki pisze:To czy przyjemniej,to już osobliwe odczucia,więc nie rób z tego schematu.
Prowadzenie jakiegokolwiek zbiornika,to powinna być przyjemność,więc czy się kosi raz w tygodniu czy co miesiąc,to nie powinno niczemu ujmować.
Jasne, ale najczęściej ludzie decydują się na to hobby bo chcą coś mieć a nie mają czasu na psiaka itd. A problemem jest to, co sam skrytykowałeś w tym wątku, rzucanie się od razu w stronę Hitecha, jakby to była kwintesencja, albo chociażby odpowiednia metoda na początek. A tak przecież nie jest. Jest to drogie, dla początkującego trudne i nijak nie przypomina kawałka natury. Może gdyby każda inna metoda była zła, brzydka, albo nie prowadziła do sukcesów to HT powinien być wzorcem, ale tak nie jest wcale.
Lukiki pisze:No,ale ty masz zwyczajne roślinki,a oni rarytasy.
Rarytasem to one były, jak się pojawiły, teraz mają je wszyscy, a problem jest ze 'starymi' roślinami. I ja mam też kilka rarytasów, na pewno coś czego nie mają prawie wszyscy inni. Zwłaszcza, że to że roślina potrzebuje 1W/L i tytanu w nawozie nie czyni jej rarytasem. Rotalę, heńka, masę mchów ma każdy, znajdź mi jaszczurca pochylonego albo ciekawsze odmiany żabienic u kogoś. Albo chociażby pokaż kto trzyma aponogetony madagaskarskie - rośliny znane od dawna, przez wielu z naszych starszych klubowiczów kiedyś trzymane. Niektórym się udawało.
Teraz wszyscy mają to samo, ograniczają się do kilkunastu gatunków, nawet nie próbują z innymi. Nudne to jak flaki z olejem. O obsadzie rybnej wolę nie wspominać... A czemu ciągną w stronę HT a nie w stronę ogólnego akwarium?
Lukiki pisze: Obie metody mają swój urok.
Zauważam nie pierwszy raz,że osoby nie mające zbytnio dużego budżetu przeznaczonego na akwarystykę,zawsze piszą w sposób nie właściwy na instalację HT i nie wiem tak do końca dlaczego tak się dzieje.
No przez to, że wszyscy tak mają, albo piszą że trzeba tak mieć bo inaczej się nie da. HT stał się bazą i podstawą, a powinien być świadomym wyborem osoby z pewnym doświadczeniem.
krzych0062 pisze:Powołujecie się na "dawne czasy"-Ty i Kubiszon a tak na prawdę nic o nich nie wiecie...no może z opowieści starszych ;-)
Zapraszam do klubu, na opowieści starszych panów, którzy kiedyś żyli z tego. Warto posłuchać, bo wcale tak ubogo i źle nie było. Trzeba było kombinować;)
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 21:25 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Kubiszon pisze:Zapraszam do klubu, na opowieści starszych panów, którzy kiedyś żyli z tego. Warto posłuchać, bo wcale tak ubogo i źle nie było. Trzeba było kombinować;)
Dzięki za zaproszenie...może kiedyś będąc we wtorek w Łodzi odwiedzę ;-) Nie mówiłem, że to były ubogie czasy tylko inne...Sam doskonale pamiętam czasy Wodnego Rynku, "kombinowanie" z pompkami na silniczkach od gramofonów itp. :-P ,miałem sąsiada który mieszkanie-2pokoje zamienił na hodowlę ryb...te tematy nie są mi obce...znam je z autopsji... :-D

Lukiki

I żyli długo,szczęśliwie i rozumiejąc się w każdym calu po burzliwych dyskusjach i OFTOPACH ;-)
Filmy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Lukiki pisze:I żyli długo,szczęśliwie i rozumiejąc się w każdym calu po burzliwych dyskusjach i OFTOPACH ;-)
Cieszę się, że to zakończyłeś, ja się zbyt wzruszyłem;) Nie no, ale prawda jest taka, że ludzie się napatrzą na wyżyłowane, fakt że piękne, hajtechy i potem myślą, że tylko tak się da.
Wydzielam do osobnego tematu bo faktycznie co nieco odbiegliśmy od tematu...
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 22:50 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.

jabol

Post autor: jabol »

wojtekr pisze: ale nie zgadzam się z nazwami typu "kawałek natury" czy coś w tym rodzaju.
ooooooo w morde.... U Takashi-ego i chlopakow z NAA masz prze ......... :)
Ostatnio zmieniony 2011-01-13, 07:58 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”