Wydzielenie w akwarium części dla narybku z rodzicami.

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hasky

Wydzielenie w akwarium części dla narybku z rodzicami.

Post autor: hasky »

Witam,

Poszukuje jakiegoś sprawdzonego pomysłu jak oddzielić akwarium i zabezpieczyć małe przed innymi mieszkańcami akwarium. Póki co stosuje folię laminat ale nie jestem z tego dumny. Woda ma utrudnioną cyrkulację. Zamówiłem siatkę materiałową o bardzo drobnym oczku i teraz moje pytanie... jak ją przymocować najlepiej do ścian akwarium. Przyssawki nie są zbyt dobrym pomysłem bo zawsze maleństwa mogą przepłynąć zaraz przy nich.

Kolejne pytanie to jak najlepiej odmulić dno takim szkrabom żeby ich syfonem nie powciągać.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Awatar użytkownika
walent86

Post autor: walent86 »

polecam wstawić do środka przegrodę z pleksi można dodatkowo nawiercić w niej otwory małym wiertłem. Przepływ powietrza jest wystarczający i nie trzeba dokładać kolejnego filtru bądź napowietrzacza

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Zrobiłem to inaczej. Na początku zakupiłem na e-bayu siatkę o bardzo cienkim oczku. Z podobnego materiału wykonano koszulki dla chłopaków ze słynnej "noc w rocksberry" czy jakoś tak. I założyłem ją na teleskopowych rurkach plastikowych (własnego wykonania - mniejsza rurka w większą i na końcach przyssawki) Efekt dużo lepszy niż pleksi bo materiał mozna dodatkowo kszałtować pod każdym kątem i wcale nie musi przebiegać prosto... uwierzcie jest to bardzo przydatne w pełni zabudowanym akwarium.

Na koniec jednak i tak zakupiłem akwarium tarliskowe. Co prawda tylko 40 litrów ale na dobry początek gdy rybki mają poniżej 0.5 cm można je tam trzymać z powodzeniem.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”