jak ograniczyć filtrację?
jak ograniczyć filtrację?
Wiem, że to dość nietypowy problem, bo każdy raczej stara się tę filtrację zwiększyć, ale ja w moim low-techu chciałbym ją właśnie zmniejszyć.
Obecnie mam w baniaku 240l kubełek Eheima 2226 i wewnątrz turninka Aquaszuta z gąbką, zeby woda była klarowna. Właściwie wszystko jest OK, rośliny dobrze rosną, ryby też mają się dobrze, ale ostatnio ten krasnorost mi się pojawił (pisałem w innym wątku) i tak pomyślałem, że filtrację to mam raczej high-tech.
Teoretycznie, to powinienem się pozbyć kubełka, a zbiornik low-tech powinien pociągnąć na samej turbince z gąbką. Ale trochę się tego boję. Nie chciałbym wywalać kubełka, tym bardziej, że deszczownia daje falę na powierzchni i natlenia zbiornik.
Ten Eheim ma dwa koszyczki, dolny ma ceramikę i gąbkę, a górny zeolit, czy coś podobnego i potem wata. Właśnie mój plan to ten górny koszyk tez wypełnić gąbką i tyle.
Czy to ma sens?
Wojtek
Obecnie mam w baniaku 240l kubełek Eheima 2226 i wewnątrz turninka Aquaszuta z gąbką, zeby woda była klarowna. Właściwie wszystko jest OK, rośliny dobrze rosną, ryby też mają się dobrze, ale ostatnio ten krasnorost mi się pojawił (pisałem w innym wątku) i tak pomyślałem, że filtrację to mam raczej high-tech.
Teoretycznie, to powinienem się pozbyć kubełka, a zbiornik low-tech powinien pociągnąć na samej turbince z gąbką. Ale trochę się tego boję. Nie chciałbym wywalać kubełka, tym bardziej, że deszczownia daje falę na powierzchni i natlenia zbiornik.
Ten Eheim ma dwa koszyczki, dolny ma ceramikę i gąbkę, a górny zeolit, czy coś podobnego i potem wata. Właśnie mój plan to ten górny koszyk tez wypełnić gąbką i tyle.
Czy to ma sens?
Wojtek
Hmm,zastanawiam się co masz na myśli ograniczyć,bo jeśli Ci chodzi o fakt,że za bardzo w zbiorniku ''wieje'' to może po prostu zwolnij trochę na wyjściu z eheima.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Może zmniejsz powierzchnię filtracji w kubełku - mniejsza powierzchnia filtracji = mniej miejsca na zasiedlenie przez bakterie = usuń cześć mediów + przykręć na wylocie żeby nie robił pralki.
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 00:59 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja osobiście pozbyłbym sie kubełka, w swoim LT co prawda tylko 60l.działa tylko mały wewnętrzny i to tylko po to zeby wodę mieszać. Przez ponad miesiąc wogole nie chodził, przypadkiem ho odłączyłem i sie nie zorientowałem dopiero przy następnej dolewce sie zorientowałem ze woda jest miejscami ciepła a miejscami lodowata.rośliny i ryby i krewetki podczas braku filtra żyły i miały sie dobrze,żadnej zmiany w ich zachowaniu nie widziałem. Cala tafla jest gęsto porośnięta rzesą i pistia tak ze aby podać pokarm musze ja odgarnac bo jest tak zbita.ryby maja sie naprawdę dobrze. Rośliny tak sie rozrósły że wyglada to jak nieprzebyta dżungla.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
no ja też w drugim baniaczku 60l LT mam tylko małą turbinkę aquaela z gąbką i generalnie w tym akwarium wszystko jest super. Roślinki rosną powoli, ale rosną i są zdrowe, nie mam żadnych glonów, a rybki, krewetki i raczki mają się bardzo dobrze.
Mat114, nie masz problemu ze światłem jak tafla jest tak mocno porośnięta?
Mat114, nie masz problemu ze światłem jak tafla jest tak mocno porośnięta?
Najmiejszych problemów ze światłem nie mam. W akwa panuje miejscami półmrok, miejscami jest jaśniej, ale nigdzie nie jest bezpośrednie światło,wszędzie jest przyćmione przez rośliny na powierzchni.co wiecej przez te rośliny jest bardzo nikla wymiana tlenu z atmosfery z akwa a przyduchy nie ma, wiec jest dobrze:)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.