jak ograniczyć filtrację?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

jak ograniczyć filtrację?

Post autor: wojtekr »

Wiem, że to dość nietypowy problem, bo każdy raczej stara się tę filtrację zwiększyć, ale ja w moim low-techu chciałbym ją właśnie zmniejszyć.

Obecnie mam w baniaku 240l kubełek Eheima 2226 i wewnątrz turninka Aquaszuta z gąbką, zeby woda była klarowna. Właściwie wszystko jest OK, rośliny dobrze rosną, ryby też mają się dobrze, ale ostatnio ten krasnorost mi się pojawił (pisałem w innym wątku) i tak pomyślałem, że filtrację to mam raczej high-tech.

Teoretycznie, to powinienem się pozbyć kubełka, a zbiornik low-tech powinien pociągnąć na samej turbince z gąbką. Ale trochę się tego boję. Nie chciałbym wywalać kubełka, tym bardziej, że deszczownia daje falę na powierzchni i natlenia zbiornik.

Ten Eheim ma dwa koszyczki, dolny ma ceramikę i gąbkę, a górny zeolit, czy coś podobnego i potem wata. Właśnie mój plan to ten górny koszyk tez wypełnić gąbką i tyle.

Czy to ma sens?

Wojtek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Hmm,zastanawiam się co masz na myśli ograniczyć,bo jeśli Ci chodzi o fakt,że za bardzo w zbiorniku ''wieje'' to może po prostu zwolnij trochę na wyjściu z eheima.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

a właśnie, nie sprecyzowałem, chodzi mi o to, żeby więcej (nie 100%) procesów filtracyjnych (nitryfikacja, itd.) odbywało się w zbiorniku, a nie w kubełku, jak na low-tech przystało.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Może zmniejsz powierzchnię filtracji w kubełku - mniejsza powierzchnia filtracji = mniej miejsca na zasiedlenie przez bakterie = usuń cześć mediów + przykręć na wylocie żeby nie robił pralki.
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 00:59 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Sorry za OT. Ile masz światła w bańce?

Awatar użytkownika
wojtekr

no właśnie o to mi chodzi, Myślałem, że jak zamienię np. zeolit na gąbkę, to właśnie zmniejszę powierzchnię.
Muszę poczytać więcej o procesach filtracji, jakie modyfikacje mają sens, jakie zamiany mediów filtracyjnych.
Ma ktoś może jakąś ciekawą stronkę?

Wojtek

Awatar użytkownika
wojtekr

Irek,

światła mam właśnie dość dużo, bo mam belke hagena 2x54 T5, czyli ociera się o 0,5W/l i to też może sprzyjać krasnorostowi (chociaż innych glonów nie mam). Na razie pozwolliłem rozrosnąć sie limnobium, rzęsie i rogatkowi, i trocjhę mi przyciemniają światło.

Wojtek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja osobiście pozbyłbym sie kubełka, w swoim LT co prawda tylko 60l.działa tylko mały wewnętrzny i to tylko po to zeby wodę mieszać. Przez ponad miesiąc wogole nie chodził, przypadkiem ho odłączyłem i sie nie zorientowałem dopiero przy następnej dolewce sie zorientowałem ze woda jest miejscami ciepła a miejscami lodowata.rośliny i ryby i krewetki podczas braku filtra żyły i miały sie dobrze,żadnej zmiany w ich zachowaniu nie widziałem. Cala tafla jest gęsto porośnięta rzesą i pistia tak ze aby podać pokarm musze ja odgarnac bo jest tak zbita.ryby maja sie naprawdę dobrze. Rośliny tak sie rozrósły że wyglada to jak nieprzebyta dżungla.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wojtekr

no ja też w drugim baniaczku 60l LT mam tylko małą turbinkę aquaela z gąbką i generalnie w tym akwarium wszystko jest super. Roślinki rosną powoli, ale rosną i są zdrowe, nie mam żadnych glonów, a rybki, krewetki i raczki mają się bardzo dobrze.

Mat114, nie masz problemu ze światłem jak tafla jest tak mocno porośnięta?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Najmiejszych problemów ze światłem nie mam. W akwa panuje miejscami półmrok, miejscami jest jaśniej, ale nigdzie nie jest bezpośrednie światło,wszędzie jest przyćmione przez rośliny na powierzchni.co wiecej przez te rośliny jest bardzo nikla wymiana tlenu z atmosfery z akwa a przyduchy nie ma, wiec jest dobrze:)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Jak masz taką filtracje oświetlenie to ja nie nazwałbym tego LT.
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 17:19 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”