Nie za dużo światła?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FLOW

Nie za dużo światła?

Post autor: FLOW »

mam pytanq ;] 6dni temu wystartowałem z baniaczkiem 54l rosną w nim tylko mchy... w tej chwili jest 2x15w a myślę o jeszcze jednej świetlówce 15w... co uważacie o 45w na 54l akwarium? to nie za dużo? podaje co2 z butli... niby mchy nie są roślinami wymagającymi dużej ilości światła i czy po dołożeniu świetlówki nie stracę np. na jakości mchów przez to że przyśpieszę ich wzrost... bo intryguje mnie fakt że na mchach nie pojawiają się bąbelki które powinny towarzyszyć fotosyntezie roślin.... :/ a wychodzi mi 0,55W/L, podłoże aqua substrate II + easy carbo 0,5ml dziennie.
Ostatnio zmieniony 2010-12-20, 20:36 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

ja mam 54l na ziemi pod żwirkiem. Typowy low-tych, oświetlenie jak w standardowej klapie 15W. Żadnych nawozów, żadnego CO2, jest tam mnóstwo krewetek, raczki, gupiki, które karmię bardzo obficie i mchy rosną mi rewelacyjnie.
Generalnie nie dbam w ogóle o to akwarium, tzn. tylko dokarmiam rybki, przycinam roślinki, i podmieniam wodę 10% raz na 2-3 miesiące, a wszystko rośnie super. Może nie szybko, ale jest zdrowe i dorodne. Żadnego glona, woda krystaliczna, itd. Sam jestem zaskoczony, tym bardziej, że w głównym, baniaku 240l wdarł mi się krasnorost, a tutaj jest wszystko super.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Flow, moją 54kę widziałeś, widziałeś jakie zielsko rośnie i w jakiej jest kondycji przy standardowych 15Wwięc sam sobie odpowiedz na pytanie czy warto inwestować? :)

NoBody

Post autor: NoBody »

Dobrze prawią przedmówcy...
2x15 wystarczy w zupełności,
po co szukać problemów ;-)

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

FLOW pisze: niby mchy nie są roślinami wymagającymi dużej ilości światła i czy po dołożeniu świetlówki nie stracę np. na jakości mchów przez to że przyśpieszę ich wzrost
Pomijając kwestię ryzyka rozchwiania systemu do cytowanej kwestii odniosę się w ten sposób: Czym więcej światła tym lepiej mchy wyglądają (do jakichś 1,5W/l - dalej nie sprawdzałem)- mają większe listki, a nawet zmieniają kierunek wzrostu np. stringi rośnie w dół.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Witek Miszczak pisze:(do jakichś 1,5W/l - dalej nie sprawdzałem)
Czy jest jakiś "przelicznik" krótszego czasu oświetlania oświetleniem większą mocą? Tzn jaśniej sprawę ujmując ile czasu musiałbym oświetlać ten sam zbiornik 2x24W żeby zielsko dostało mniej więcej tyle samo energii co przy 12godzinnym oświetlaniu 15W? Przeliczamy "po prostu" czy bierzemy na coś poprawki?

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Dokładnie nie odpowiem. To trochę jak z ćwiczeniem na siłowni. Większy ciężar=więcej światła, więcej powtórzeń= dłuższe naświetlanie. Idealne z punktu widzenia rośliny tropikalnej jest naświetlanie w miarę równe z fazą ciemną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”