Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna)

ODPOWIEDZ
Bob_pl

Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna)

Post autor: Bob_pl »

Witam serdecznie.
Proszę o poradę dot. korzeni owej roślinki Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna) tzn. ładnie rośnie jest przycinana lecz nie mam pojęcia dlaczego (może to normalne) wypuszcza korzenie z łodyg. Co mógłbym zrobić aby korzonki zanikły.. nie chodzi mi o wycinanie gdyż strasznie ciężko jest jak się rozrośnie

Obrazek

Pozdrawiam

fracassant

Post autor: fracassant »

Tez mam te roślinkę, choć dużo bardziej ubarwioną na różowo(zależne od ilości światła). U mnie tez wypuszcza korzenie i wydaje mi się że to może być wina zbyt niskiego zbiornika i położenia świetlówek, bo w drugim wyższym zbiorniku nie ma tego problemu. Zauważyłem że gdy roślinki są przechylone puszczają dużo korzeni. W mojej 60-tce świetlówki są z przodu(z tyłu w pokrywie są stateczniki) co powoduje, że roślinki właśnie ciągną z tyłu zbiornika na przód. Ale czy to jest tym spowodowane nie wiem :) W moim baniaku nie wyrasta ich tak dużo(choć roślinek najwięcej), więc przy podmianie wody ucinam kilka korzeni i jest git.
- 150 -

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

One tak mają i ciężko coś zdziałać. Rzeczywiście najszybciej wypuszczą boczne korzenie, jak dojdą do powierzchni więc można zawczasu je skracać.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Można to ograniczyć poprzez przycinke od dołu, a nie od góry. Może wytłumaczę o co mi chodzi...
Jeżeli są za wysokie i je skrócisz przycinając górna część, rosliny wytworzą nowe stożki ze śpiących pędów. Po przyroście będą wypuszczać korzenie wysoko z łodyg, dlatego, że dolne części są już stare. Jeżeli wyrwiesz roślinę i skrócisz od dołu, cała roślina jest w miare w tym samym wieku, a korzenie sobie wykształci bez problemu.

Co do koloru, to kolega fracassant jest w posiadaniu odmiany "rosanervis", która ma żyłkowania na liściach białe lub różowe.

Order

Post autor: Order »

A co zaradzić na opadajac dolne liście???

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

a czym nawozisz?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

A może po prostu ciemno mają?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Order

Post autor: Order »

Naworzenie Tropical Ferro-Aktiv od około 4 miesięcy i Aquaflorin Potassium od około 2 miesięcy dawki co dwa tygodnie po 20 kropli, może za mało tego nawozu??
Oswietlenie 2x24w około 10 h na dobę. Akwarium około 80L około 40 cm wysokie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”