Filtr na kermazycie?
-
Filtr na kermazycie?
Siema
Od jakiegos czasu myslalem zeby zrobic sobie dodatkowo filtr hydroponiczny do mojego 160l ale tak sobie pomyslalem czy gdyby zrobic takie korytko o dlugosci 98cm (zeby sie zmiescilo w obrebie akwa) i powiedzmy wysokosci i glebokosci 10cm to daloby nam w przyblizeniu 10l pojemnosci filtracyjnej.
Ustawilbym sobie to cos nad akwa wypelnil kermazytem (ewentualnie ceramika czy zeolitem) w akwarium zalozylbym tylko pompke ktora by pchala wode na gore i juz.
Jakies roslinki moze bym tam posadzil dla sciemy :)
Myslicie ze taka filtracja biologiczna bylaby wystarczajaca do 160l? Chodzi mi o to ze to bylby jedyny filtr juz bez kubla..
Co o tym sadzicie?
Pozdr
Od jakiegos czasu myslalem zeby zrobic sobie dodatkowo filtr hydroponiczny do mojego 160l ale tak sobie pomyslalem czy gdyby zrobic takie korytko o dlugosci 98cm (zeby sie zmiescilo w obrebie akwa) i powiedzmy wysokosci i glebokosci 10cm to daloby nam w przyblizeniu 10l pojemnosci filtracyjnej.
Ustawilbym sobie to cos nad akwa wypelnil kermazytem (ewentualnie ceramika czy zeolitem) w akwarium zalozylbym tylko pompke ktora by pchala wode na gore i juz.
Myslicie ze taka filtracja biologiczna bylaby wystarczajaca do 160l? Chodzi mi o to ze to bylby jedyny filtr juz bez kubla..
Co o tym sadzicie?
Pozdr
Re: Filtr na kermazycie?
Tak, lecz hydroponika raczej jest do akwariów bez roślin bo roślinki w donicy zabierają dużo żarcia.michallodz pisze:ode na gore i juz.
Myslicie ze taka filtracja biologiczna bylaby wystarczajaca do 160l?
Pozdr
-
Jeśliby woda dodatkowo "kapała" by na to złoże z np czegoś w rodzaju deszczowni, to miałbyś dość potężny filtr zraszany, jedna z najskuteczniejszych metod filtracji. A rośliny - co tam w domu znajdziesz to wtykasz, co da rade, to bedzie rosło. IMHO to będzie głównie kwestia ilości światła. Nawet kaktusa kiedyś w hydroponice miałem. Standard to wszelkie skrzydłokwiaty, małe fikusy itp. przy odpowiedniej wilgotności to i anubiasy czy wąkrotki pociągną.
Pzd
P.
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 21:35 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.
-
W zasadzie myslalem zeby ten caly zbiornik od dolu byl ponawiercany i od gory rurke ponawiercana dac...
Z roślin to ja sie nie znam w pokoju mam tylko kaktusy bo zawsze bylem milosnikiem pojedynczych kwiatow w malutkich doniczkach no i umowmy sie podlewam je jak sobie przypomne ze sa :)
Problem jest tylko tego typu ze nad akwa mam tylko 20cm do polki wiec nic wysokiego nie urosnie a i swiatla jakos bardzo duzo nie ma :)
Patrzylem na inne wypelnienia typowo akwarystyczne ale keramzyt wygrywa raz ze mozna dobrac granulacje jaka sie chce a dwa 4x nizsza cena :P Tylko boje sie ze bedzie wypywal??
Z roślin to ja sie nie znam w pokoju mam tylko kaktusy bo zawsze bylem milosnikiem pojedynczych kwiatow w malutkich doniczkach no i umowmy sie podlewam je jak sobie przypomne ze sa :)
Problem jest tylko tego typu ze nad akwa mam tylko 20cm do polki wiec nic wysokiego nie urosnie a i swiatla jakos bardzo duzo nie ma :)
Patrzylem na inne wypelnienia typowo akwarystyczne ale keramzyt wygrywa raz ze mozna dobrac granulacje jaka sie chce a dwa 4x nizsza cena :P Tylko boje sie ze bedzie wypywal??
Ale to ma działać dokładnie tak jak chaela napisała. Woda ma tylko opływać keramzyt. Reszta to powietrze. Znajomy zbudował takie ustrojstwo z rury kanalizacyjnej. W górnej części puszczona była rurka deszczowni, na dole rząd otworów do odprowadzania wody. Całość zmieściła się pod pokrywą. Efekt dość niespodziewany, spadło NO3. Prawdopodobnie we wnętrzu keramzytu zaczęło dochodzić do denitryfikacji.
Tutaj szczegóły:
http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=6262
Pzd
P.
Tutaj szczegóły:
http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=6262
Pzd
P.
Możesz zrobć tak jak chcę zrobić, czyli wąkrotę "posadzić" tak żeby wyszła ponad powierzchnię akwa i rozrastała się po pokrycie czy szybie na akwarium.
Moja była Tanganika -
-
W sumie to jeszcze nie wiem co chce zrobic :)
Chciałbym sobie postawić jeszcze jeden jakiś baniaczek np 100x50x30wys ale pokój mam nie za duży więc jedynym rozwiązaniem jest regał a kubeł nie popchnie wody na 2m w góre to raz a dwa kubły nie sa wcale takie super jak sie powszechnie uważa. Jak stoi jeszcze jakos obok akwa to pól biedy ale u mnie węze i kubeł są pochowane w szafce więc jak chcę to wyczyścić fakt, że nie robie tego co tydzień ale jednak trochę roboty jest żeby to powyciągać i dobrze wyczyścić.
A taka donica nad akwa nie byłaby zła bo raz, że na pewno tańsza od kubła dwa, że jakąś roslinę można posadzić a trzy mozna w nia pochować grzałke itp :)
Na razie tylko sobie kombinuję ale wydaje mi sie, że taki filtr byłby niezłym rozwiazaniem.
Chciałbym sobie postawić jeszcze jeden jakiś baniaczek np 100x50x30wys ale pokój mam nie za duży więc jedynym rozwiązaniem jest regał a kubeł nie popchnie wody na 2m w góre to raz a dwa kubły nie sa wcale takie super jak sie powszechnie uważa. Jak stoi jeszcze jakos obok akwa to pól biedy ale u mnie węze i kubeł są pochowane w szafce więc jak chcę to wyczyścić fakt, że nie robie tego co tydzień ale jednak trochę roboty jest żeby to powyciągać i dobrze wyczyścić.
A taka donica nad akwa nie byłaby zła bo raz, że na pewno tańsza od kubła dwa, że jakąś roslinę można posadzić a trzy mozna w nia pochować grzałke itp :)
Na razie tylko sobie kombinuję ale wydaje mi sie, że taki filtr byłby niezłym rozwiazaniem.
Ostatnio zmieniony 2010-12-06, 20:54 przez michallodz, łącznie zmieniany 1 raz.