założenie kolców do roweru DIY

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mat114

założenie kolców do roweru DIY

Post autor: mat114 »

Ze względu, że co poniedziałek jestem zmuszony do przemieszczania się rowerem oraz na to że zrobiło się lekko ślisko postanowiłem zamontować kolce do swojego roweru.
Firmowe opony tego typu kosztują ok. 150-200zł sztuka więc jest o co walczyć :-P

Rzeczy które potrzebowałem:

2 opony w których zamontuje kolce ( mogą być stare, ale żeby miały bieżnik "terenowy" ;-) )
trochę butaprenu
wkręty dobre są : 4,2x13 mm ważne żeby miały płaski łepek (użyłem około 600g)
stara dętka

Narzędzia:
wkretarka i/lub wiertarka
cieniutkie wiertełko (żeby nadać kierunek wkrętowi)

Przystępujemy do dzieła...

Kolce powinny wychodzić z klocków, daje im to większą sztywność. Należy wybrać w jakiej odległości od siebie kolce będą się znajdować, trzeba pamiętać że kolce tylko na środku opony są bardzo zdradliwe (gleba na zakrętach) Ja zamontowałem 50 wkrętów pośrodku i po 50 po bokach opony.

w wybranych klockach wiercimy naszym drobnym wiertełkiem dziury na wylot od zewnątrz do wewnątrz. Oczywiście na zdemontowanej oponie. Po wywierceniu wszystkich dziur przystępujemy do mocowania kolców: kolce montujemy od wewnątrz opony :mrgreen: Każdy kolec przed wkręceniem dobrze jest na zamoczyć w butaprenie co zapobiegnie późniejszemu odkręcaniu się ich oraz zapobiegnie dostawaniu się wody do wnętrza koła.

Po zamocowaniu wszystkich wkrętów w danym kole należy od wewnątrz dokleić dętkę aby łepki śrub nie uszkodziły docelowej dętki. Po nałożeniu kleju dokładamy dętkę ochronną i szybko montujemy na obręczy i pompujemy koło, pozwoli to nam na dobre dociśniecie warstwy ochronnej.

Teraz montujemy 2 koło analogicznie do 1 ;-)

Zdjęcia:

Wkręt:

Obrazek

Początek prac:

Obrazek

Obrazek

Po pewnym czasie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już zamontowane:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W razie pytań zapraszam na gg, pw lub tu :-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No pojechałeś po całości :mrgreen: Widać że Polak potrafi, nie wpadł bym na coś takiego. Daj znać czy zdało egzamin czy pchałeś rower z powrotem do domu. Tak wg mnie to trochę za dużo wystają te wkręty, mogą oponę rozerwać ale może się mylę. Powodzenia :mrgreen:

Awatar użytkownika
mat114

Dzisiaj już robiłem testy, w sypkim śniegu jak w piachu ale tego byłem świadomy ale za to na lodzie i ubitym jak po asfalcie. Bardzo ważna jest warstwa między dętka właściwą a wkrętami. Na początku zrobiłem bez tego i przy pierwszym skoku dętkę rozerwało :-> Potem dałem grubą warstwę ochronną i jest super. Hamowanie awaryjne z 30km/h na ubitym śniegu skończyło się wyleceniem przez kierownicę w zaspę :-D Więc chodzi ładnie.
Na asfalcie terkocze jak traktor (każde koło 170 wkrętów :-D ) Te można w każdej chwili kątówka spiłować, ale liczę się z tym, że jak będę jeździł to miejscami na pewno będzie beton lub coś innego więc same się stępią chociaż muszę przyznać ze są baardzo mocne.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cina

No skoro tak piszesz :-) to życze powodzenia i gratuluje pomysłowości. Ile czasu zajęło ci zrobienie tego ?

Awatar użytkownika
mat114

Ile czasu zajęło ci zrobienie tego ?
Pierwsze koło robiłem trochę ponad 2h :-/ Drugie już szybciej bo trochę ponad godzinę :-)

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

No nieźle Ci to wyszło tylko pogratulować pomysłowości . No i gratuluję zapału w taką pogodę na rowerku . :-P

Awatar użytkownika
cina

Tak do -5 to jeszcze fajnie. później to już się baardzo nie fajnie ;-) to już taki sport bardzo ekstremalny.

Awatar użytkownika
mat114

Odzierz aktywna windstoper i mozna szaleć:d
Trzeba pamiętać o ochronie przynajmiej na głowę, kask rowerowy za zimny. Ja jeżdżę w narciarskim i goglach, troche tez w kominiarce jak wieje. Fajna zabawa:) polecam wszystkim szaleńcą i osobą lubiącym ryzyko:d

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

tylko nikomu po stopie nie przejedź teraz :)

No i miłej zabawy z tym życzę :)

czasza

Post autor: czasza »

Temat przerabiałem pare lat temu. Jednak żywotność takich opon jest niestety mała.
U mnie samoróbki wytrzymywały 200-300 km. Po tym dystansie pękały opony.
Na firmowych kolcach nigdy nie jeżdziłem, teraz mam na zime StromControl.
W pełni mnie zadawalaja.
Wytrwałości w zimowej jeżdzie zycze :)

Awatar użytkownika
mat114

Mi dane było dzisiaj testować oponki Schwalbe Ice Spiker Pro co prawda nie na moim rowerze ale zawiodłem się :-/ Cena ok. 280-300 zł więc nawet jak co 200km mam swoje wymieniać to mi się będzie opłacać patrząc na to ile jeżdżę zimą ;-)

Awatar użytkownika
cina

A co w tych fabrycznych takiego nie halo było ?

Awatar użytkownika
mat114

Te kolce są bardzo króciutkie i na wyślizganym śniegu zachowują się jak zwykłe opony, na lodzie jest trochę lepiej chociaż na moich w zakrętach można się przechylać i jest bezpiecznie.

Luana

Post autor: Luana »

Trochę inna wersja do zobaczenia TUTAJ
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”