Zapytanie
Zapytanie
witam mam pytanie czy przykładowo taka ŻARÓWKA(kliknij)
może bez problemów pracować w pokrywie akwa??
Tam jest napisane że nie może pracować w wilgotnym miejscu a jak wiadomo w pokrywie tak jest, a wiekszczość poleca żarówkę energooszczędną.
może bez problemów pracować w pokrywie akwa??
Tam jest napisane że nie może pracować w wilgotnym miejscu a jak wiadomo w pokrywie tak jest, a wiekszczość poleca żarówkę energooszczędną.
Ostatnio zmieniony 2010-09-20, 20:25 przez natec, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja osobiście stosuje takie żarówki, może nie konkretnie te ale takie i nie zauważyłem jakiegoś złego wpływu. Co prawda już mi się jedna w akwa spaliła ale miałem taką samą w lampce nad łóżkiem i spaliły sie w odstępnie 2 tygodni.
Jeżeli chcesz je zabezpieczyć bardziej przed wilgocią to wystarczy sylikon akwarystyczny i zakleić wszystkie szparki którymi może się wilgoć wdostać.
Pozdrawiam Ven
Jeżeli chcesz je zabezpieczyć bardziej przed wilgocią to wystarczy sylikon akwarystyczny i zakleić wszystkie szparki którymi może się wilgoć wdostać.
Pozdrawiam Ven
Nie jest zalecane stosowanie ich w srodowiskach wilgotnych z powodu układu który jest zamknięty w tym plastiku miedzy gwintem a tą częścią świecącą. Wystarczy jedynie odizolować ten układ od wilgoci, samemu gwintowi ani rurce świecoącej wilgoć nie zaszkodzi. Jedynie kłopot może się pojawić gdy całą włączoną żarówkę się utopi w wodzie, wtedy bedzie zwarcie i rurka pęknie z powodu zbyt szybkiego schłodzenia.
no to zdjęcie to niezła jazda ...., bałbym sie użytkować czegoś takiego z moją wiedzą elektryczną ....
Moja była Tanganika -
- krzych0062
- krzych0062