Zdychaja ryby
Zdychaja ryby
Witam.
Akwarium zalozylem 4 tygodnie temu, po 1,5tygodnia wpuscilem bojownika, tydzien temu wpuscilem 12 neonow zielonych i 4 krewetki. W przeciagu tego tygodnia zdechlo 5 neonow i 2 krewetki, bojownik ledwo zipie. Od poczatk rybki (wydawaloby sie) sa zwawe, chetnie jedza, zadnych oznak choroby, a jednak cos jest nie tak. Parametry:
pojemnosc 54l
oswietlenie 2x15w
filtr kaskadowy 300l/h
grzalka 50w
temperatura 24-25st C
podloze to ziemia ogrodowa, zwir i piasek kwarcowy
z roslinnosci to, trawa parvulus, maly heniek i mchy roznej masci.
parametry wody:
NO3- 0
NO2- 0
GH- 16
KH- 17
ph- 7,5-8
Cl2 - 0,8
nawozenie, CO2 z bimbrowni i mikroelementy, nic wiecej.
Podmiana wody 20%, ostatnia rowno tydzien temu.
Jakies pomysly co z tym fantem zrobic?
Akwarium zalozylem 4 tygodnie temu, po 1,5tygodnia wpuscilem bojownika, tydzien temu wpuscilem 12 neonow zielonych i 4 krewetki. W przeciagu tego tygodnia zdechlo 5 neonow i 2 krewetki, bojownik ledwo zipie. Od poczatk rybki (wydawaloby sie) sa zwawe, chetnie jedza, zadnych oznak choroby, a jednak cos jest nie tak. Parametry:
pojemnosc 54l
oswietlenie 2x15w
filtr kaskadowy 300l/h
grzalka 50w
temperatura 24-25st C
podloze to ziemia ogrodowa, zwir i piasek kwarcowy
z roslinnosci to, trawa parvulus, maly heniek i mchy roznej masci.
parametry wody:
NO3- 0
NO2- 0
GH- 16
KH- 17
ph- 7,5-8
Cl2 - 0,8
nawozenie, CO2 z bimbrowni i mikroelementy, nic wiecej.
Jakies pomysly co z tym fantem zrobic?
Re: Zdychaja ryby
moze tutaj (ww) lezy przyczynagreku pisze: GH- 16
KH- 17
ph- 7,5-8
mozliwe, zdecydowalem sie zrobic restart z kilku powodow: nie wyparzylem zwiru (jedynie plukalem), zalegly sie slimaki i jakies nitkowate robaki (ktore bojownik zzeral ze smakiem). Glupie bledy, szkoda tylko ze ryby ucierpialy. Podloze teraz zrobie z JBL manado i aqua basis. Filtr, grzalke, dyfuzor od co2, kamienie, korzen i baniak wyczyszcze , wyparze, roslinom zrobie kapiel w nadmanganianie. Reszta ryb zostala przetransportowana do baniaka zastepczego, mam nadzieje ze przezyja.
nawet jesli tak jest to po kilku godzinach powinno sie ulotnicmat114 pisze:Jabol nie sądzisz, że może mieć za dużo Cl2 w wodzie?
ano moze "tak byc":mat114 pisze:A po 2 coś chyba nie tak z twardością masz lub z testami bo skoro lejesz wodę z kranu to raczej kh nie powinno być wyższe niż gh.
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=29965
No dobra ale Greku pisze, że woda jest odstana tydzień i ma takie Cl2? trochę nie bardzo
Po drugie kto bez potrzeby podaje do akwa sody oczyszczonej? Chociaż w sumie mogłoby się to zgadzać kh>gh i wysokie ph.
Ale jest jak wół napisane:

Ale jest jak wół napisane:
greku pisze:nawozenie, CO2 z bimbrowni i mikroelementy, nic wiecej.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
Re: Zdychaja ryby
poza tym do glowy przychodzi mi jeszcze to:greku pisze: CO2 z bimbrowni
jesli twardosci i ph sa tak duze a co2 podawane jest z bimbru..to moga sie wahac dosc znacznie parametry pH ( w ciagu doby)
Jak dla mnie restart zupełnie niepotrzebny. Wyparzanie żwiru nie jest konieczne przy starcie. Czy wcześniej widziałeś, że cykl azotowy rzeczywiście ruszył? Czy podłoża nad ziemią była gruba warstwa? Jakiej ziemi użyłeś? Jakieś glony się pojawiały od startu?
Co do twardości to taka różnica w testach jest najprawdopodobniej błędem pomiarowym, poza tym jeśli nawet to na co złego miałaby wskazywać?
A co do pH to myślę, że przy tych twardościach stoi bez najmniejszych wahnięć.
Co do twardości to taka różnica w testach jest najprawdopodobniej błędem pomiarowym, poza tym jeśli nawet to na co złego miałaby wskazywać?
A co do pH to myślę, że przy tych twardościach stoi bez najmniejszych wahnięć.
Ostatnio zmieniony 2010-11-24, 16:09 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubiszon pisze:jesli twardosci i ph sa tak duze a co2 podawane jest z bimbru..to moga sie wahac dosc znacznie parametry pH ( w ciagu doby)
Stać stoi ale jest wysokieKubiszon pisze:A co do pH to myślę, że przy tych twardościach stoi bez najmniejszych wahnięć.

co tym rybą zbytnio nie pasuje raczej
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
A czy robiąc pomiary kiedykolwiek NO2 było powyżej 0? A NO3?greku pisze:Szczerze mowiac nawet nie wiem jak wyglada cykl azotowy.
Etam, to nie są dzikie zbrojniki ani paletki tylko neony zielone i bojownik. Trzymałem na podobnych wartościach pH, bez najmniejszych problemów.mat114 pisze:Stać stoi ale jest wysokie![]()
co tym rybą zbytnio nie pasuje raczej
Co do kąpieli i odkażaniu, to jeśli nie było oznak choroby to odkażając ryby możesz jeszcze bardziej je osłabić, a wtedy będą podatne na wszelkie choroby.
Z jakiego źródła są ryby?