korzeń ze stawu

ODPOWIEDZ
fracassant

korzeń ze stawu

Post autor: fracassant »

Witam!
W week wyławiałem ze stawu karpie i w siec wpadł mi fajny korzeń, zastanawiam się czy coś takiego da się wykorzystać? jest on dość miękki i obawiam się że może wydalać z siebie substancje które nie będę dobre dla środowiska akwarium. trzymam go póki co w misce z wodą. na zdjęciu jest jeszcze nie umyty..
Foto:
Obrazek
- 150 -

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Powinieneś go wziąć mocno wyszorować z całego mułu, i ze wszystkiego co jest miekkie, i niech poleży jeszcze jakiś czas w wodzie i obserwuj co się bedzie z nim działo.

fracassant

Post autor: fracassant »

na zdjęciu właśnie wygląda jakby był jakiś obślizgły :) to zdjęcie zrobiłem zaraz po wyłowieniu i wstępnym opłukaniu z węża. potem umyłem go dobrze szczoteczką i nadal leży w misce ze świeżą woda. jak myłem to leciało brudu niezłe ;p tylko czy to nie ma jakiejś zarazy. fajnie wygląda, ale wole nie ryzykować.
- 150 -

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Kupn nadmanganian potasu i wymocz w roztworze, powinno wybić "zaraze" :).
Roztwór 0,05% lub 0,1%
Obrazek

lopuch

Post autor: lopuch »

Jak boisz się jakiś bakterii nie korzystnych to jeżeli jest możliwe to wygotuj go (jeżeli rozmiary nie przekraczają rozmiarów największego garnka). Jeżeli jest za duży to zostało chemiczna dezynfekcja jednym z mniej groźnych dla ryb po dezynfekcji jest nadmanganian potasu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”