Oswietlenie dzienne i nocne diodami LED

lopuch

Post autor: lopuch »

Ok dobry artykuł bo akurat z tą osobą rozmawiałem tworząc swoje oświetlenie. Tylko zauważ że on te 24 diody 3W zastosował w 200l. A jego następne dzieło było już na diodach Cree. Na tym samym forum znajdziesz też rozmowy na temat oświetlenia led ten artykuł jest zbiorem doświadczeń tego akwarysty na początku jego zabawy z ledami. Z tego co wiem to na ostatnich targach zoologicznych w Poznaniu wystawial gotowa lampe na diodach cree.

18000lm przy oświetlaniu diodami to według mnie przesada szczególnie że kolega nie ma żadnego trawnika z glossi lub innych wymagających dużej ilości światła roślin. Żabienice nie wymagają aż tak dużego oświetlenia. Myślę że w zupełności by wystarczyło 33 diody Cree wysterowane na 1A co da prawie 12000lm tylko w takim wypadku trzeba by było zastosować odpowiednie chłodzenie wodne takie jak ja stosuje było by chyba dobrym rozwiązaniem.
Ostatnio zmieniony 2010-11-18, 16:26 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.

Specu

Post autor: Specu »

Lopuch, nie wiesz gdzie w Łodzi mozna dostać takie diody w dobrej cenie ? Ja jestem jednak caly czas przekonany na przerobienie instalacji na Ledy zawsze to bedzie tylko 100W a nie 200 jak w przypadku świetlówek cena ta sama a za chłodzenie chciałem dać jakiś radiator listwowy i na nim umieścić rurkę miedzianą do które podłączył bym wylot z filtra kubełkowego ( takie chłodzenie wodne ) i przy okazji ogrzewanie akwa. Oszczędność dwa w jednym :) Lopuch masz gdzieś foty swojego rozwiazania ? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

wodne chłodzenie bedzie oszczędnościa do czasu kiedy będzie zimno w pomieszczeniu jak przyjdzie lato i +30*C to nie będzie już tak różowo.

Specu

Post autor: Specu »

Na pierwsze podejście myślałem o zakupie 10 sztuk
http://allegro.pl/cree-xlamp-xp-g-r5-14 ... 60384.html
i sprawdzeniu jak to wogóle daje radę. Z tego co widzę tutaj już wystarczył by jakiś radiator tylko, także chyba nie było by tak źle. A w lato znowu nie przesadzajmy nie ma znowu aż tak wielu dni że jest non stop 30 stopni, najwyżej na noc otworze okna żeby temp troszkę spadła ;p I teraz moje podstawowe pytanie to które wziąć białe zimne czy białe ciepłe ?

lopuch

Pisałem ze tylko białe zimne (6500K) ewentualnie białe naturalne (5000-5500K). W dobrej cenie to tylko to allegro przy zamówieniu 33szt możesz się z nimi skontaktować może coś zejdą z ceny. Co do samego radiatora to musiałbyś użyć jakiegoś o dużej powierzchni. Co do mojego oświetlenia to powinno być coś w tym wątku http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... c&start=15.
Ostatnio zmieniony 2010-11-19, 16:15 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.

lopuch

Te są droższe a czy ten radiator faktycznie jest taki dobry to nie masz pewności. Wysterowanie ich na 1A to już sporo ciepła a na 1,5A to już na pewno odradzam bo to jest maksimum tych diod

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”