Propozycja do działu Galeria Zdjęć -> Akwaria

tematy odnośnie funkcjonowania forum

Moderatorzy: Alchemik, wwwampir, megalomaniacc, Incognito, Zafira, s050197, Vendredi, cliper

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina
Posty: 1300
Rejestracja: 2008-05-19, 13:57
Lokalizacja: Kanzas

Propozycja do działu Galeria Zdjęć -> Akwaria

Post autor: cina » 2010-11-13, 21:50

Proponuje wprowadzić podział na litraż zbiorników. Pozwoli to łatwiej zlokalizować szukany zbiornik, lub obejrzeć, porównać podobne zbiorniki. Coś takiego zrobili na KMT i fajnie to działa.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator
Posty: 1047
Rejestracja: 2008-06-26, 20:57
Lokalizacja: Łódź

Post autor: megalomaniacc » 2010-11-14, 08:55

Co dokładnie masz na myśli? Zrobienie "poddziałów" z zakresem litrów czy wprowadzić srotowanie postów alfabetycznie, wtedy te najmniejszę będą na początku lub na końcu listy?
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek
Posty: 932
Rejestracja: 2009-12-01, 16:24
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Irek » 2010-11-14, 09:00

Lepiej będzie alfaetycznie. (IMHO) ;-)

Awatar użytkownika
cina
Posty: 1300
Rejestracja: 2008-05-19, 13:57
Lokalizacja: Kanzas

Post autor: cina » 2010-11-14, 11:09

Nie chodzi mi o ilość postów a o wielkości akwariów. Na KMT podział jest następujący

Małe akwaria do 80l,
Akwaria 80 - 180 l,
Akwaria 180 - 300 l,
Akwaria powyżej 300 l

Przy takim podziale akwaria powiedzmy 80-120 litrów masz jakby obok siebie w jednej kategorii, chcąc porównać podobnej wielkości zbiorniki jest zdecydowanie łatwiej.
Można jest tematycznie segregować, ale to już inna bajka i ciężko by zrobić coś takiego (kwestia sporu akwarium roślinne czy nie ;-) )

Inną kwestią jest usunięcie baniaków które przestały istnieć lub przeniesienie ich do osobnego katalogu.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator
Posty: 1557
Rejestracja: 2008-05-14, 21:35
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Kubiszon » 2010-11-14, 11:40

Dobry pomysł. Myślę, że opisów zbiorników jest na tyle dużo, że można zastosować jakiś podział. Myślałem o podziale na biotopy/style, co jeszcze bardziej ułatwiałoby porównywanie akwariów, ale chyba było by to zbyt ciężkie do zrobienia. Tzn, było by pewnie dużo kontrowersji, jak choćby ostatnio z definicją akwarium roślinnego. A litry są proste.
Ostatnio zmieniony 2010-11-14, 12:24 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yorki111
Posty: 782
Rejestracja: 2008-06-27, 11:37
Lokalizacja: Zalew
Kontakt:

Post autor: yorki111 » 2010-11-14, 12:22

Ja byłbym za wprowadzeniem takiego podziału jak np. na forum(holenderskie.pl) - baniaki w galerii są "poukładane" wielkością litrażu. Wtedy też łatwo jest porównywać baniaki o podobnej wielkości bo są one po prostu obok siebie.
Obrazek

Vendredi
Moderator
Posty: 970
Rejestracja: 2009-05-01, 11:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Vendredi » 2010-11-14, 13:02

yorki111 pisze:Ja byłbym za wprowadzeniem takiego podziału jak np. na forum(holenderskie.pl) - baniaki w galerii są "poukładane" wielkością litrażu. Wtedy też łatwo jest porównywać baniaki o podobnej wielkości bo są one po prostu obok siebie.
Mnie osobiście taki układ się bardzo niepodoba, bo jak chcę zobaczyć co nowego dzieje się w baniakach na forum to tak jak teraz u nas wchodze w galerię i widzę że w tym i w tym baniaku się cos zmieniło albo jest jakas dyskusja na jego temat. A jak jest tak jak na holenderkie albo roslinyakwariowe to jak chcę zobaczyć co się nowego dzieje musze przejrzeć całą galerię i wcale nie mam pewności że coś nowego się wydażyło. Opcja z podziałem na kilka kategorii jest całkiem fajna.

Awatar użytkownika
yorki111
Posty: 782
Rejestracja: 2008-06-27, 11:37
Lokalizacja: Zalew
Kontakt:

Post autor: yorki111 » 2010-11-14, 13:05

Coś Ty.
Przecież jak w jakimś wątku napisany jest nowy post to ten temat wskakuje Ci na pierwsze miejsce w liście. Dopiero po jego odczytaniu wraca "tam gdzie był".
Obrazek

Awatar użytkownika
cina
Posty: 1300
Rejestracja: 2008-05-19, 13:57
Lokalizacja: Kanzas

Post autor: cina » 2010-11-14, 15:32

No to Kuba jak wiesz jak to czekamy aż się coś zmieni :). Bo jak podział na litraż to nie na biotopy, bo to się nie da.

Awatar użytkownika
cina
Posty: 1300
Rejestracja: 2008-05-19, 13:57
Lokalizacja: Kanzas

Post autor: cina » 2010-11-15, 14:12

No nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji Władzy :mrgreen: . Czyżby u was też się wybory zbliżały :?: ;-)
Generalnie o to mi chodziło, wg mniej jest teraz czytelniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy Forum”