Przymiarki pod Tanganikę

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Przymiarki pod Tanganikę

Post autor: megalomaniacc »

Siemka
powoli przymierzam się do zmiany biotopu w moim akwa. Sama zmiana nastąpi za jakieś 4-6 miesięcy ale wcześniej chce zebrać informację i zdecydować co chce w nim mieć.

Dysponuje akwa 100x50x50 czyli 250l. Myślałem o Tropheus duboisi. Z tego co wyczytałem takie akwarium jak moje to minimum dla stada około 6-8 sztuk. Będzie to prawdopodobnie akwarium gatunkowe.

Myślałem, też o muszlowcach ale szczerze powiedziawszy "znudziły" mi się małe ryby.

Czekam na jakieś wskazówki i propozycję
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

megalomaniacc pisze:Myślałem, też o muszlowcach ale szczerze powiedziawszy "znudziły" mi się małe ryby.
Co znaczy małe ryby ? A jakieś calvusy ? Czy paracyprychromis ?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Może jakieś julidochromisy? :mrgreen:

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

cina, powiem Ci, że te Altolamprologusy mnie zainteresowały, wyczytałem że calvusy można trzymać w haremach, ile osobników mogłbym trzymać w 250l.

Moim założeniem jest zabudowanie na tylniej scianie rumowiska z piaskowców z "klocków" mniej więcej 8cmx8cmx 8cm Były by 2 lub 3 rzędy schodzące kaskadowo coraz niżej do przodu akwarium.

Czy coś prócz nich można trzymać, nie mowie już o dennych rybach ale coś w górnej warstwie?
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

cina, powiem Ci, że te Altolamprologusy mnie zainteresowały, wyczytałem że calvusy można trzymać w haremach, ile osobników mogłbym trzymać w 250l.
To nigdy nie ma reguły, zależy jakie ryby trafisz. Jak bym zobaczył układ 2+4(5).
megalomaniacc pisze:Moim założeniem jest zabudowanie na tylniej scianie rumowiska z piaskowców z "klocków" mniej więcej 8cmx8cmx 8cm Były by 2 lub 3 rzędy schodzące kaskadowo coraz niżej do przodu akwarium.
To takie sztuczne, zrób zwykłe usypisko z kamieni, bez układania.

A w toń to paracyprychromis brieni lub blue neon.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

cina pisze:zrób zwykłe usypisko z kamieni
nie chodziło mi o równe ułożenie ściany chodziło mi o rumowisko właśnie tylko jeśli to ma być na całej scianie to nie unikne jakiekolwiek ułożenia, chce żeby kamienie wystawały ponad wodę, to narazie jest plan. Musze jeszcze dorwać, jeden z numerów magazynu Tanganika w którym opisane są biotopy tego jeziora.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Przy okazji wizyty w Krakowie byliśmy z wizytą u państwa Mierzeńskich z Tropheusa. Mają super ryby, popatrz na ich ofertę, może coś rzadszego wybierzesz? Ew. możesz ich popytać, na pewno doradzą.
Ostatnio zmieniony 2010-11-08, 11:48 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
furraan

Post autor: furraan »

Rafał zobacz ten rarytas : http://galeria.tropheus.com.pl/albums/f ... G_9589.jpg - niestety cholernie drogi :-?
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 00:19 przez furraan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Xenotilapia? do nich mam troche za małe akwarium, potrzebują zbiornika o dużej powierzchni dna (150x50)
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 07:27 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

Piaskówki fajne są :mrgreen:

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Widziałem artykuł o nich w Tanganice, ale tak jak pisałem, obawiam się że mam za małe akwarium dla nich, być może w przyszłości zaplanuje akwarium właśnie dłuższe a niższe.

Póki co mam 2 opcję albo Tropheusy albo Altolamprologusy calvus + Paracyprychromis sp.
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

megalomaniacc pisze:Póki co mam 2 opcję albo Tropheusy albo Altolamprologusy calvus + Paracyprychromis sp.
ja proponuje 2 opcje :-D

EDIT: Jak się zdecydujesz to mogę co podać namiar do gościa z KMT od którego jak kiedys kupiłem p. brieni.
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 20:06 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Pojawiła sie szansa na postawienie większego baniaka <radocha>
myślałem o wymiarach 50 wys, 150 dł 60 lub 70 szeroki czyli 450 litrów albo 525 litrów, prawodpodobnie będzie to opcja pierwsza nietstety ze względu na przestrzeń i ciężar.
Akwa chce zrobić na stelażu z sumpem i teraz pytanie
jaki koszt stelaża?
jaki koszt takiego akwarium (z kominem)?
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 11:38 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
pyrkosz61

Post autor: pyrkosz61 »

Jeżeli chciałbyś coś większego , to mam dla Ciebie cały zestaw Tanganiki 630l.
Powierzchnia dna 180x 80 lewy bok i 60 prawy bok wys.50cm.
Obsada to Tropheusy Ikola i Chipimbi. Rozmnażają się na potęgę .
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-11-23, 13:32 przez pyrkosz61, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Jeżeli mogę...
W pierwszej wielkości (250 l) duboisy będą się zabijać jak nie po roku, to po dwóch. W drugim rozmiarze też jest taka możliwość. Pewnym rozwiązaniem jest wpuszczenie innego gatunku z tego samego poziomu troficznego (moori) oraz wystrój lekko dzielący wizualnie akwarium na dwie części.
Co do calvusów czy compressicepsów...
Menu tych ryb jest całkowicie różne od tropheusów. Wniosek jest taki, że dogadzając pierwszym zaszkodzisz drugim (bloat), karmiąc drugie zamorzysz pierwsze. Inna sprawa, że harem Alto zmieści się wygodnie w 100 litrach.

Rozważ taką obsadę:
szczelinowiec dowolny - pływa w toni, ale trzyma się ściany
Cyprichromis dowolny - pelagial
Muszlowiec lub w razie nudy xenotilapia, eretmodus na piasek, albo....

C. frontosa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”