Co do terrarium to Zoomed jest bardzo estetyczny, ale wychodzą przez nieszczelności muchy - do dnia dzisiejszego z nimi walczę

. Może i da się je dobrze uszczelnić, ale wymaga to ogromnego nakładu pracy i nerw .........
Co do szklarza z ul. Popiełuszki - to brak mi dosłownie słów

- zrobił mi terrarium (na indywidualne zamówienie - z jedną szybą) tak - że na 46 cm szerokości terrarium, jedną stronę dolnej prowadnicy przykleił o 4 mm niżej niż tą z drugiej strony

Przesuwanie (wyciągnięcie szyby na zewnątrz było nie lada wyczynem). Wszystko rozumiem, i to że ludzie popełniają błędy, ale kiedy pojechałem z terrarium żeby je poprawił usłyszałem cyt. ,,po raz ostatni robię ci terrarium" - DRAMAT

Gość pomimo to, że wiedział że spitolił robotę - miał czelność jeszcze tak powiedzieć

Mówił mi, że standardowe terraria wychodzą mu dobrze (dla mnie żadna rewelacja

), i że dłużej mu zajmuje czasu robienie takich terrarii jak moje. Niby ma rację, tylko za moje terrarium 46*46*62 z 6 mm szyby wziął 180 zł - czyli sporo więcej - tu nie mam pretensji, bo to w końcu na indywidualne zamówienie. Tylko że na mój gust robiąc takie terrarium i biorąc większe pieniądze należało by zrobić zamówiony towar dobrze. Koniec jest taki, że poprawił tą skrzywioną prowadnicę, ale i tak terrarium uważam za bardzo niedokładnie zrobione. Straciłem mnóstwo czasu na jego dopracowanie - dlatego napiszę :
TEGO SZKLARZA NIE POLECAM
Mam porównanie z takim samym terrarium (dużo większym 100*50*70) mojego kolegi robionym w Krakowie (perfekcyjna robota, ale niestety daleko).
Dysze z Gady-Gady działają tak samo, ale wyglądają źle

, ja kupiłem tu :
http://www.vivariumland.com/index.php?c ... f2c779d266
choć jest z nimi pewien problem, o którym napisałem na innym forum to :
,,
Zastosowałem dysze MistKinga (są naprawdę dobre - super mgła) + pompkę Ulkę 56 W. I teraz ...................................
Całość działa dobrze, choć mam zastrzeżenia co do połączeń. Chodzi o to, że średnica węży (6.25 - dysze i węże do nich są z Ameryki Pn - czyli system calowy), a u Adama i Mai (polecam sklep, bo obsługa bardzo dobra) na chwilę obecną nie są dostępne oryginalne trójniki do nich Smutny . Ponieważ Adam zapewniał mnie że te węże da się połączyć z europejskimi trójnikami (6 mm) zdecydowałem się na takie połączenie. I w sumie mogę napisać - że jest to możliwe , jednak ........................... - moja żona może zaświadczyć ile się nasłuchała przekleństw zanim udało mi się tego dokonać szczelnego połączenia. Wiem że np: Paweł stosował węże i trójniki firmy ,,Gardena" (ponoć też pasują) do tych dysz, jednak wg mnie taki system nie powinien działać na takich substytutach. Pisząc wprost - powinny być do tego oryginalne złączki.
Połączenia MistKing + Ulka działa bardzo fajnie - z jedną moją sugestią dla osób decydujących się na takie połączenie ! Jak wiecie moje terraria maja 45 cm głębokości, postanowiłem zastosować więc 2 dysze - aby uniknąć tzw. suchych miejsc w terrarium. Niestety sama góra (ok 7 cm) tylnej ścianki pozostaje sucha. Nie winię tu samych dysz, jednak ta mgła po prostu nie dolatuje do samej góry ścianki (być może za słaba jest ta Ulka ? - choć wątpię). Dlatego tez jeżeli koś z Was zdecyduje się na terrarium o głębokości 45 cm, polecam zamontowanie dysz dalej od szyby (ja mam bardzo blisko), wtedy nie będzie problemu docierania mgły. Zaznaczam także że na niedocieranie tej mgły do góry tylnej ścianki nie ma wpływu żaden czynnik zewnętrzny - sprawdzałem także niedocieranie tej mgły także przy wyłączonym wiatraczku."