Szafka pod akwarium

podziel się pomysłami
tomala78

Szafka pod akwarium

Post autor: tomala78 »

Witam, mam mały problem, postanowiłem zmienic akwarium z 112 l na akwarium o wymiarach 120x40x60 cm i nie wiem jak zabrac sie za robienie szafki pod to akwarium:( Może ktoś z Was ma jakis pomysł na taką szafke???

jabol

Re: Szafka pod akwarium

Post autor: jabol »

tomala78 pisze: Może ktoś z Was ma jakis pomysł na taką szafke???
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=1576

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Robiąc szafkę pod 112L możesz są spokojnie wykonać z płyty MDF 18mm laminowanej.
Ważne żebyś zrobił 3 jedną pionową przekdziałkę wewnątrz i żeby plecy też były z tej płyty bo to nada szafce sztywności i bedziesz mógł spokojnie spać.

Od Ciebie zależy czy zrobisz sobie drzwiczki czy półki czy szuflady. Jak ustalisz jaka wysoka ma być ta szafka narysuj ją sobie w skali i zobacz czy np drzwiczki np. nie beda miały jakiejś dziwnej proporcji szerokości do wysokości.

Ogólnie narysuj jakbyś chciał żeby ona wyglądała od strony frontowej jakie ma mieć zewnętrzne wymiary i się odezwij to pokombinujemy.

Pozdrawiam Marcin

tomala78

To nie bedzie akwa 112l tylko około 300 :)) i zastanawiam sie czy zrobic ja z normalnej płyty 18 mm czy z blatu a moze stelaz?????

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Mam 200 L na szafce z MDF 18 DYI z pełnymi plecami i nawet nie drgnie. Jak oglądałem szafki pod akwa w sklepach to moja w porównaniu z nimi udźwignie 500 L :-D
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

kareks

Post autor: kareks »

Mam swieżo zrobioną szafkę pod akwa 300l 4 nóżki alumioniowe plus 2 drewniane, blat 2x 18mm płyta z okleina ani drgnie. :)
Pozdrawiam
Arek K
Jak mi sie uda jutro wrzucę fotki.

marklodz

Post autor: marklodz »

tomala78 pisze:To nie bedzie akwa 112l tylko około 300 :)) i zastanawiam sie czy zrobic ja z normalnej płyty 18 mm czy z blatu a moze stelaz?????
Wydaje się proste, ale jest pare "drobiazgów" o których trzeba wiedzieć i pamiętać, a nie będąc stolarzem, takie rzeczy umykają.
Tył pełny- wpuszczony między ściany podstawę i blat.
Przód- jeśli duże odlegości (np tylko 1 pionowa ścianka w srodku)- z przodu u góry ściągnij boki i górę pionowo przykręconą listwą .
Dół (podstawa) i blat- zrób z płyty wiórowe 2x18, czy 2 x 22 - sklejonych ze sobą i poskręcanych w kilkunastu miejscach ( przelicz sobie całość, bo MDF jest drogi- to rozwiązanie tańsze i bardzo wytrzymałe)
Blat i podstawa- skręcone i przyklejone do ścian, tyłu i wewnetrznych ścian. Jest sporo mierzenia i po 2 razy (każdy element osobno), jeśli ma wyjść dokładnie
Swoją szafkę skręcałem na wkręty G/K jak najdłuższe np.70mm + wszystko klejone
Narysuj sobie dokładnie wszystko- żebyś później gdzieś nie utknął, bo np. później nie da się czegoś przykręcić ;) (np wewnętrznych półek- jeśli chcesz by były przykręcone i wklejone- wzmacniają wtedy całość)
Odejmij grubości ścianek, dodaj luz na drzwi ( po 1,5-2 mm wystarczy, ale pewnie będziesz oklejał , dorzuć wtedy jeszcze z 0,5 mm)- drobiazgi, ale nieraz umykają
Fotki, jeśli będzie ktoś chciał, wrzuce później

Pozdrawiam

Marek

tomala78

Wielkie Dzięki !!!!!!!!

kareks

Post autor: kareks »

Oto zdjecia mojej szafki, lepszych sie nie dalo zrobic gdyz wszystko juz stoi i nie da sie przesunac. Co do konstrukcji to jak pisał przedmówca boki na płyte nie obok od dołu skecone u góry na kołki wklejane unikałem elementów metalowych ze wzgłedu na rozkład naprężen na łbach i końcach śrub (morze przesadzam wolę dmuchać na zimne) i tak jest dodatkowo mata piankowa pomiedzy szkłem a blatem. W szafce na drzwiczkami dodatkow poprzeczka co by się na zaginała szfka do dołu. Szafka podparta na 4 nogach 45x45 mm z przodu nogi 65x65mm (suma powierzchni nóżek z tyłu do tych z przodu podobna). Co daje obciążenie 3kg na cm2 przy założonej masie kompletnego akwarium 500 kg.
W koło będzie jeszcze listwa ozdobna (czekam jak wyschnie malowanie).
Wiem, że upierdliwa obsługa sprzętu w szafce (docelowo będzie na szufladzie) ale tylko tak dało się to sensownie ustawic aby miało wygląd w pokoju.
A teraz fotki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Arek K

tomala78

Fajne rozwiązanie, dzieki :)

marklodz

Arek - te naprężenia bym chyba pominał. Ja zrezygnowałem z wkrętów meblowych (grube) ze wzgledu na osłabienie płyty wiórowej. Klej tez swoje robi. Łatwiej nieraz wyłamac kawał płyty, niż urwac miejsce klejenia. Teraz po ptokach- postawiłeś już ;) ale lepsza nie byłaby pełna szafka .........
kołki meblowe- jak najbardziej, tyle, ze w warunkach domowych, mało realne, zeby wyszło dokładnie ;( chyba, ze ja taki paprok jestem ,ale złapać w płycie wiórowej idealnie środek/pion przy kilku mm kołka- to nie takie proste ;(
A jak mi powiedział stolarz, który robi szafki pod akwa - G/K + klej, to bedzie nawet na wyrost- oni nie kleja, skręcają na kołki meblowe . Zrobiłem jak radził i szafkę chyba można wywalic z kilku pieter przez okno i na dole bedzie cała ;)

Pozdrawiam

P.S. w weekend postaram się wrzucić fotki. jak ktoś chce projekt + kolejność montazu- szafkę pod akwa 100x 40 ( z rezerwą = 104 na 45 , wysokość 50 cm + nogi) wyślę na priv . Koszt całości przy samodzielnym wykonaniu około 200 zł , u stolarza pewnie 2 razy wiecej.

tomala78

Ja bym poprosił:)

marklodz

sorry za "bajzel" w środku, ale już nie chciało mi się wszystkiego wyciągać ;)

Obrazek

Obrazek

tomala78

Dzięki :) Właśnie o takie coś mi chodzi :)

marklodz

proszę bardzo .

Okleinę kupisz na metry, są dwie szerokości. Prasujesz żelazkiem i obcinasz zyletką lub ostrym nozykiem. Zawiasy lepiej wewnętrzne, tylko muszą być wyfrezowane otwory. U mnie to robią wiertarką stołową z frezem ( samemu- małe szanse , ze wydłubiesz jak trzeba- mozliwość przebicia scianki na wylot ) , koszt coś chyba 2 zł za frez/zawias.
Miłej zabawy ;) roboty jest, ale satysfakcja/koszty i solidność, rekompensują niedogodnosci i czas.
Przypuszczam, ze jakieś 500kg czy więcej śmiało przy tego typu konstrukcji można postawić. Poziomowałem baaardzo z grubsza. Po wszystkim okazało się, że szafka z jednej strony stoi na kablu ;( ( nie zauwazyłem) po jego wyciągnieciu - bujała się -musiałem podkładać kawałki sklejki ( krzywa podłoga) , ale z pełnym akwa nie odkszałciła się w poziomie- nawet na ułamek milimetra .

Pozdrawiam

Marek
Ostatnio zmieniony 2010-10-31, 22:10 przez marklodz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”