Czy mam wystarczający podkład pod akwarium

ODPOWIEDZ
amamba

Czy mam wystarczający podkład pod akwarium

Post autor: amamba »

Witam wszystkich.
Mam 2 pytania:
!. Kupiłem pod nowe 300l akwarium (97x 60x 55) podkład z gąbki - grubość jakieś 5,6 mm w rybarium i zastanawiam się :?: , czy taka jedna warstwa mi wystarczy, aby zbiornik z wodą się ułożył - acha jeszcze jest tektura pod szybą, która była przyklejona do nowego akwarium. Nie odklejałem bo stwierdziłem, że też w jakiś sposób będzie pełnić ochronną formę dla tego zbiornika
2. Potrzebuję na biegu fajniuśki korzeń do tego akwa i zastanawiam się czy na Teresy w tą niedzilę będzie giełda i czy na niej są jakieś sensowne (niestety w czwartek przez pracę nie mogłem pójść na giełdę, na równej :-x )
Dzięki za odpowiedzi :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2010-10-22, 20:22 przez amamba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Co do drugiego pytania to wątpię, żeby była giełda. Jeśli to kwiatowa.
Odnośnie tektury to bym z nią uważał. A wiesz czy nie dostał się tam jakiś kamyczek przy pakowaniu? Bez obciążenia może nie strzelić, ale zalejesz woda i...

mc.michu
Kontakt:

Post autor: mc.michu »

W najbliższą niedziele na bank nie będzie giełdy na Starcie, pytałem jak byłem ostatnio.

nemrod

Re: Czy mam wystarczający podkład pod akwarium

Post autor: nemrod »

amamba pisze:...jest tektura pod szybą, która była przyklejona do nowego akwarium. Nie odklejałem bo stwierdziłem, że też w jakiś sposób będzie pełnić ochronną formę dla tego zbiornika
Zdecydowanie do wyrzucenia. Jeden powód podał Ci andrzej_vader. Drugi to zmiana struktury tektury po namoczeniu. A nie licz na to, że Ci w najbliższej przyszłości nie pocieknie woda po zewnętrznej stronie szyby. W mokrym miejscu masz od razu papkę, po wyschnięciu skorupę.

Na podkład skuteczne są:
- budowlane podkłady pod panele, dostępne w marketach;
- karimatki, także dostępne w marketach. Koszt maty o wymiarach 180 x 60 cm, grubość 6 lub 8 mm, ok. 5 zet.

amamba pisze:Potrzebuję na biegu fajniuśki korzeń do tego akwa ... czy na Teresy ... są jakieś sensowne
Są, w trzech miejscach. Gość przy małym stoliku w ciemnym kącie, blisko pokarmów - strona do ulicy Teresy - ma namoczone od ręki albo przyniesie potrzebnej wielkości. Pozostali mają suche.

amamba

Post autor: amamba »

Z tekturą tak właśnie myślałem. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”