oswietlenie do małego 30L

ODPOWIEDZ
kra

oswietlenie do małego 30L

Post autor: kra »

witam,
postawilem sobie jakis czas temu na biurku 30 litrowy zbiorniczek z bojownikiem.
poniewaz efekt mnie nie zadowolil, teraz stawiam je od nowa.
mam pytanie o oswietlenie, do tej pory byla tam jakas g warta zarowka 25W chyba. chcialem to zmienic wczesniej na cos konkretniejszego ale sie nie udalo. zrobie to teraz przy restarcie.
jakie zrodlo swiatla polecacie? w srodku glownie mchy, jakies kryptokoryny, nurzaniec, subwasser wsrod ktorych plywac ma moj niebieski biurkowy towarzysz. myslalem nad jakas swietlowka kompaktowa, wiem ze na wodnej jest dobra hurtownia z oswietleniem i maja rozne ciekawostki. chcialbym uniknac przerabiania pokrywy, ale zamonotwac cos co nie bedzie stymulowac glonow, da rosnac temu co wsadze i moze podkresli kolory rybek. co radzicie, moze ktos sie wypowie czym naswietla male baniaczki?

sintawati
Kontakt:

Post autor: sintawati »

Swego czasu miałam zbiornik 25l i do standardowej pokrywy wkręciłam świetlówkę 15W (jedyna z małym gwintem jaką znalazłam). Rośliny rosły bez najmniejszych problemów, glonów nie miałam, więc nie miałam na co narzekać.
Ostatnio zmieniony 2010-10-20, 16:21 przez sintawati, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Do takiego litrażu i takiej roślinności, kompakt 15W w zupełności wystarczy. Może się tak zdażyć, że nie dostaniesz akurat z małym gwintem no ale wymiana oprawki z G14 na G27 to nie jest jakis nielada wyczyn :) Jeżeli już sie zdecydujesz na kompakt 15W to pamiętaj o tym, że najlepiej jak bedzie o temperaturze barwowej/barwie 6500K, takie trudniej dostań niż zwyczajne 2700K ale naprawdę warto sie postarać.

kra

spasiba.. wobec tego uderzam do ortenu jutro po kompakty 11W 6500K, zobaczymy czy beda mieli te barwe.

nemrod

Post autor: nemrod »

kra pisze:... uderzam do ortenu jutro po kompakty 11W 6500K, zobaczymy czy beda mieli te barwe.
A taka lub podobna rezerwa pozwoli Ci spokojnie działać: http://allegro.pl/ecolight-sunny-11-w-m ... 41239.html

kra

kompakcik zakupiony w ortenie za jakies 6.50
roznica w widmie ogromna, kolorki tła, mchu, roslin i rybek duzo fajniejsze. zobacyzmy jak dla roslinek bedzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”