Kupić czy nie kupić? (zestaw zbiornik+wyposażenie)
Kupić czy nie kupić? (zestaw zbiornik+wyposażenie)
To mój pierwszy post na forum, witam więc wszystkich akwarystów ;) (na imię mi Ola)
Postanowiłam zacząć przygote z akwarystyką od zbiornika 30l, ale poczytałam trochę i (po uzgodnieniu z tatą, który stwierdził "Jak się bawić, to się bawić" :P) zdecydowałam się na 54l. I tu moje pytanie: czy opłaca się kupić taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item456506633_now ... ratis.html
Chodzi mi głownie o zbiornik (chociaż myślę, że będzie ok) i filtr. Mieliście może kontaktz takimi produktami tej firmy (Hailea)?
Postanowiłam zacząć przygote z akwarystyką od zbiornika 30l, ale poczytałam trochę i (po uzgodnieniu z tatą, który stwierdził "Jak się bawić, to się bawić" :P) zdecydowałam się na 54l. I tu moje pytanie: czy opłaca się kupić taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item456506633_now ... ratis.html
Chodzi mi głownie o zbiornik (chociaż myślę, że będzie ok) i filtr. Mieliście może kontaktz takimi produktami tej firmy (Hailea)?
Ostatnio zmieniony 2008-10-20, 17:10 przez Alexis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No to tak.
Musimy mieć na uwadze kilka elementów.
Po pierwsze zbiornik ma 54litry i oprawę ze świetlówkę 15W, co daje 0,27W na litr.
Teoretyczne jest to trochę mało, ale ostatecznie mogło by nawet być.
Z tego co widzę zbiornik ma panoramiczną przednią szybę co nie jest raczej dobrym rozwiązaniem.
Trochę zawsze będzie zniekształcać widok i tak szczerze nie jest to profesjonalne.
Natomiast co do dodatków, to nie są one jakieś rewelacyjne.
Masz kilka możliwości.
Nie spiesz się zbytnio z zakupem zbiornika, zawsze zdążysz kupić.
Wszystko zależy czy masz kogoś kto by mógł dorobić Ci oddzielnie oświetlenie ?
Wtedy można podwiesić lampę, lub zrobić samemu jakąś belkę oświetleniową.
Taki prostokątny zbiornik to wydatek rzędu 35-40 zł.
Filtr to następne 40 zł.
Jak mieszkasz w bloku to grzałka jest raczej zbyteczna.
pozostaje 100 zł na zrobienie jakiegoś oświetlenia, z tym że zrobisz takie jakie będziesz chciała.
Otwarte zbiorniki mają dużo zalet, można wstawić wysokie korzenie które będą wychodziły ponad powierzchnię wody.
Dodatkowo odchodzi zdejmowanie pokrywy w razie potrzeby.
Ja osobiście bym go nie kupił, ma więcej wad niż zalet.
Musimy mieć na uwadze kilka elementów.
Po pierwsze zbiornik ma 54litry i oprawę ze świetlówkę 15W, co daje 0,27W na litr.
Teoretyczne jest to trochę mało, ale ostatecznie mogło by nawet być.
Z tego co widzę zbiornik ma panoramiczną przednią szybę co nie jest raczej dobrym rozwiązaniem.
Trochę zawsze będzie zniekształcać widok i tak szczerze nie jest to profesjonalne.
Natomiast co do dodatków, to nie są one jakieś rewelacyjne.
Masz kilka możliwości.
Nie spiesz się zbytnio z zakupem zbiornika, zawsze zdążysz kupić.
Wszystko zależy czy masz kogoś kto by mógł dorobić Ci oddzielnie oświetlenie ?
Wtedy można podwiesić lampę, lub zrobić samemu jakąś belkę oświetleniową.
Taki prostokątny zbiornik to wydatek rzędu 35-40 zł.
Filtr to następne 40 zł.
Jak mieszkasz w bloku to grzałka jest raczej zbyteczna.
pozostaje 100 zł na zrobienie jakiegoś oświetlenia, z tym że zrobisz takie jakie będziesz chciała.
Otwarte zbiorniki mają dużo zalet, można wstawić wysokie korzenie które będą wychodziły ponad powierzchnię wody.
Dodatkowo odchodzi zdejmowanie pokrywy w razie potrzeby.
Ja osobiście bym go nie kupił, ma więcej wad niż zalet.
Jeśli koleżanka chce muszlowce to oświetlenia wystarczy
, a sam zbiornik akurat na parkę muszlowców .

Moja była Tanganika -
Nie, muszlowce raczej nie, chciałam neonki, kirysy panda, może jakieś krewetki, ...
W sobotę jadę obejrzeć ten zbiornik, ale po Twoim poście zabapinkfloyd chyba faktycznie kupię inny
To ja sobie jeszcze poczytam na forum co i jak
A może doradzicie mi jaki sprzęt (filtry, napowietrzacze itepe itede) kupić do takiego 54-litrowego zbiornika? I gdzie bym go mogła kupić po rozsądnych cenach (czyli raczej nie w kakadu na przykład)?
z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

W sobotę jadę obejrzeć ten zbiornik, ale po Twoim poście zabapinkfloyd chyba faktycznie kupię inny

To ja sobie jeszcze poczytam na forum co i jak

A może doradzicie mi jaki sprzęt (filtry, napowietrzacze itepe itede) kupić do takiego 54-litrowego zbiornika? I gdzie bym go mogła kupić po rozsądnych cenach (czyli raczej nie w kakadu na przykład)?
z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Ostatnio zmieniony 2008-10-20, 19:49 przez Alexis, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do filtra to zależy jaki chcesz wew. czy zew. (kaskada) bo kubełek to chyba zbędny będzie, można ale kaskada w zupełności powinna wystarczyć dobrze dobrana, np. jakiś HBL.
Co do zbiornika, można w Łodzi zamówić sobie zbiornik na wymiar. Nie trzeba kupować mniej więcej jaki wejdzie tylko taki na jaki mamy miejsce, a ceny nie są wysokie.
Możesz sie przejechać na giełdę w niedziele na start i tam zobaczyć jakie są ceny i co jest ciekawego, na pewno będzie taniej niż w kakadu.
Co do zbiornika, można w Łodzi zamówić sobie zbiornik na wymiar. Nie trzeba kupować mniej więcej jaki wejdzie tylko taki na jaki mamy miejsce, a ceny nie są wysokie.
Możesz sie przejechać na giełdę w niedziele na start i tam zobaczyć jakie są ceny i co jest ciekawego, na pewno będzie taniej niż w kakadu.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
Weź pod uwagę że robiąc zbiornik pod wymiar niestandardowy będziesz miała problem z doborem oświetlenia, a dokładniej z jego zainstalowanie na baniaku.
Moja była Tanganika -
No wtedy trzeba by pomyśleć nad jakąś pokrywą własnej roboty albo jakąś belką, kupną albo też własnej roboty.
Poza tym, ja bym nie chciał pokrywy w komplecie... wygląda wg mnie badziewnie jest nieporęczna i oświetlenie zawsze w nich jest beznadziejne, a przerabianie ich to męczące zajęcie, ze względu na to że czasem brakuje miejsca.
Ja pokrywy robiłem sobie sam i nie zamieniłbym ich na sklepowe.
Poza tym, ja bym nie chciał pokrywy w komplecie... wygląda wg mnie badziewnie jest nieporęczna i oświetlenie zawsze w nich jest beznadziejne, a przerabianie ich to męczące zajęcie, ze względu na to że czasem brakuje miejsca.
Ja pokrywy robiłem sobie sam i nie zamieniłbym ich na sklepowe.
Ostatnio zmieniony 2008-10-20, 20:14 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
ja mam do jednego akwa wlasnorecznie zrobiona pokrywe, z segmentami kolorystycznymi swiatła, ale do innych planuje belki, wiecej mozliwosci i wygodniejsze.
na starcie jest facet z bardzo tanim osprzetem na zestawik do napowietrzenia(brzeczyk, wezyki, kamienie) wydasz maks 25zł i ma przy tym bardzo mile dla portfela ceny filterkow. ;)
na starcie jest facet z bardzo tanim osprzetem na zestawik do napowietrzenia(brzeczyk, wezyki, kamienie) wydasz maks 25zł i ma przy tym bardzo mile dla portfela ceny filterkow. ;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
Ja też proponowałabym otwarty zbiornik i oświetlenie na belce. Będziesz wtedy mogła wychodować naprawdę ładny kawałek ogródka. A w zielonym buszu neonki pięknie się prezentują.
A wogóle to należy Ci się ogromnmy + za ten wątek. Szkoda, że tak mało osób ma tak rozsądne podejście do akwarystyki jak Ty, i że tak mało osób najpier czyta, potem pyta a potem kupuje. Jestem pewna, że uda Ci się stworzyć wspaniały podwodny świat.
A wogóle to należy Ci się ogromnmy + za ten wątek. Szkoda, że tak mało osób ma tak rozsądne podejście do akwarystyki jak Ty, i że tak mało osób najpier czyta, potem pyta a potem kupuje. Jestem pewna, że uda Ci się stworzyć wspaniały podwodny świat.
Jeśli już mowa o otwartych zbiornikach, to też chciałem (chcę nadal) taki zbiornik, ale przy małym dziecku jest to ryzykowne.
Rozważ jeszcze jakie rybki chesz mieć, czy nie będą wyskakiwać.
Rozważ jeszcze jakie rybki chesz mieć, czy nie będą wyskakiwać.
Moja była Tanganika -
oo to muszę się przejechać konieczniena starcie jest facet z bardzo tanim osprzetem na zestawik do napowietrzenia(brzeczyk, wezyki, kamienie) wydasz maks 25zł i ma przy tym bardzo mile dla portfela ceny filterkow. ;)

dziękinefrete1 pisze:A wogóle to należy Ci się ogromnmy + za ten wątek. Szkoda, że tak mało osób ma tak rozsądne podejście do akwarystyki jak Ty, i że tak mało osób najpier czyta, potem pyta a potem kupuje. Jestem pewna, że uda Ci się stworzyć wspaniały podwodny świat.

nefrete1 pisze:Ja też proponowałabym otwarty zbiornik i oświetlenie na belce.

edit: to takie coś? http://www.aqva-light.pl/katalog.php?UI ... ac629a3926
Ostatnio zmieniony 2008-10-21, 15:23 przez Alexis, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardziej coś takiego link
Czy ja wiem czy brzęczyk jest taki niezbędny ? Ja nie korzystam, chyba nigdy nie korzystałem. Wystarczy że wylot filtra zewnętrznego / wewnętrznego będzie powodował ruch wody i natlenianie wody będzie OK. Zresztą to nie bąbelki natleniają wodę. Kup sobie lepiej kaskadę lub filtr wewnętrzny i będzie OK.
Ja dysponuje takim i jestem zadowolony.
Z zakupami też trzeba rozsądnie, popatrz na allegro, czasem ludzie likwidują akwaria i całkiem niezły sprzęt można za "grosze" kupić. Na twoim etapie gdy nie masz jeszcze zbiornika, to jest całkiem sensowne rozwiązanie.
Czy ja wiem czy brzęczyk jest taki niezbędny ? Ja nie korzystam, chyba nigdy nie korzystałem. Wystarczy że wylot filtra zewnętrznego / wewnętrznego będzie powodował ruch wody i natlenianie wody będzie OK. Zresztą to nie bąbelki natleniają wodę. Kup sobie lepiej kaskadę lub filtr wewnętrzny i będzie OK.
Ja dysponuje takim i jestem zadowolony.
Z zakupami też trzeba rozsądnie, popatrz na allegro, czasem ludzie likwidują akwaria i całkiem niezły sprzęt można za "grosze" kupić. Na twoim etapie gdy nie masz jeszcze zbiornika, to jest całkiem sensowne rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 2008-10-21, 18:55 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.
Moja była Tanganika -
sa ludzie na giełdzie od godziny około 7 do 13-14. facet jest bardzo przyjemny i nie wciska markowego sprzetu, a jedynie ten który jest dobry mimo ze np tanszy ;)Alexis pisze:oo to muszę się przejechać konieczniew jakich godzinach to jest mniej więcej?
Cina też kiedyś używałam tylko fluvala bez brzęczyka, ale gdy rano chcę karmic malenstwa i one pływaja brzuszkiem do góry z otwartymi pyszczkami to zrezygnowałam. nie jestem specjalistą, ale zestaw do napowietrzania drogi nie jest a dobrze skomponowany z akwa ladnie sie prezentuje i moja głowa jest spokojniejsza przynajmniej hipotetycznie ;)
chyba bede musiała część męską zaprzęgnąć do wykonania belki, bo juz niedługo mi rośliny niektóre zrzuca obudowe:P paludarium sie zaczyna robic:P albo wielka doniczka

I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
to ja poproszę jego adres :D
Co myślicie o tym http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 02162.html oraz o tym http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=218 ?
Co myślicie o tym http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 02162.html oraz o tym http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=218 ?