[112l]H1ddenPlace (ziemia vs AquaSubstrateII)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

H1ddenPlace pisze:Nie wiem jak Ci wyszło że po dodaniu 3,5 g K2SO4 do akwarium 112l stężenie będzie wynosić 0,035 mg/l, z tego co napisałaś to żeby wyszło mi optymalne stężenie 14mg/l musiałbym dodać 400 razy więcej K2SO4 niż dodaję .. czyli 1,4 kg.. ;) więc widzisz że to chyba nie do końca ma sens :)
No dokładnie,bo jeśli by przyjąć,że rozcieńczamy to wszystko w 500 ml wody,to takie śmieszne wartości wychodzą i trzeba to pomnożyć przez 400,żeby uzyskać 14 mg/lK;-).
Przy tym abstrakcyjnym wyliczeniu wpisywałam pojemność netto do kalkulatora chemicznego,ale to nie ma znaczenia,bo i jak się wpisze 112 litrów pojemność,to równie minimalistyczne wyniki wychodzą.Uściśliłeś teraz jak to rozcieńczasz :-D .
No to teraz się wszystko zgadza.A ja na kilogramy nie podaję,bo bym sobie zablokowała wchłanianie magnezu :-P.
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 10:44 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

No wreszcie jakaś ciekawa rozmowa się wywiązała... ;-) Jako, że od jakiegoś czasu bawię się w EI i również czasem używam tego kalkulatora to napiszę tak:
Podejrzewam mały błąd w obliczeniach Zafiry...w obliczeniu stężenia w miejscu "ilość roztworu" wpisała zapewne nie 500 a 400ml a to daje właśnie stężenie 0,035mg/l potasu ;-) Prawdą jest, że wspomniane 2ml K2SO4, czy też 3.5g dają wynik 0,028mg/l wody w zbiorniku 112l. Jak sam napisałeś H1ddenPlace-"nawożę teraz potasem-2ml K2SO4 co tydzień"-można wnioskować, że chodziło o ww roztwór. Tak właśnie się mówi w nawożeniu roślin w akwa, stąd sugestia Zafiry, iż trzeba wzmocnić dawkę o te ileś "set" razy (konkretnie do 500ml). I zapewne również Ty niezbyt zrozumiałeś słowa koleżanki przeliczając dawkę siarczanu na kilogramy... Ot po prostu chyba nie mogliście się dogadać...mówiliście praktycznie o tym samym, ale różnymi językami...hehe ;-) Grunt, że wszyscy wiemy o co chodzi i ile powinno być potasu w akwa... :-P
A teraz z innej beczki... Bardzo ciekawy zbiornik stworzyłeś na roślinach od Zafiry...trzymam kciuki za jego dalszy los ;-)

H1ddenPlace

Post autor: H1ddenPlace »

No może, po prostu podałem ile dodaję samego K2SO4 w proszku a nie roztworu, bo roztwór każdy może sobie zrobić w innych proporcjach :) A ja się nigdy nie bawię w roztwór tylko wsypuję daną ilość K2SO4 do wiaderka z wodą do podmiany. A co do akwarium planuję zacząć nawozić mikro + azot, bo mam chyba za małe ryby i za małą ich ilość by go dostarczyły w wystarczającej ilości do takiej liczby roślin.
Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 16:46 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

I tu masz rację... dlatego też faktycznie mówiąc o stężeniach w akwa obojętnie, czy to K, czy N, P... najlepiej posługiwać się ppm-olami... Czyli np. dozuję 14ppm potasu na tydzień...no dobra, można i tak-14mg potasu na tydzień... Byłoby czytelne i zrozumiałe ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

krzych0062 pisze:Podejrzewam mały błąd w obliczeniach Zafiry...w obliczeniu stężenia w miejscu "ilość roztworu" wpisała zapewne nie 500 a 400ml a to daje właśnie stężenie 0,035mg/l potasu
No przecież napisałam,że wpisałam ilość wody netto-orientacyjnie 90 litrów i taki sam wynik wychodzi,jak by się wpisało w ilość roztworu 500 ml,a w ilość wody 112 l :-D.Tak czy siak,wychodzi 0,035.Czyli dyskusja nie jest wynikiem błędu w obliczeniach,tylko nieporozumień,co do wartości,które wpisujemy do kalkulatora chemicznego ;-).
I tak,jak wspomniał Krzysiek,najlepiej operować stężeniami danego pierwiastka w wodzie np.tygodniowo,bo powiedzenie "daję 2 ml potasu do podmiany" nic kompletnie nie mówi.
Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 17:59 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Piękna aranżacja. Bagata w kolory i kształty. Najbardziej podoba mi się stan z 4 lipca.
Gratulację :)

H1ddenPlace

Witam po przerwie,

No więc tak, akwarium przeszło restart.. :) Powód - glony. Wszystko było pięknie do momentu kiedy nie zacząłem nawozić PG Classic, wlewałem tyle ile zalecał producent, prawdopodobnie za dużo przy moim nierównomiernym podawaniu CO2 z bimbrowni. Akwarium nie dało się już uratować mimo prób (dwukrotne zaciemnianie po 3 dni i 50% podmiany wody). Ryby przeżyły, rośliny też choć woda była tak zielona w akwarium że nie było nic widać na więcej niż 15 cm.

Po restarcie akwa nie jest już na ziemi, zainwestowałem w aquasubstrate II brązowy. Dwa opakowania do 112 litrowego akwarium jest na styk, mogłoby być minimalnie więcej. Kupiłem też lepszy filtr Tetra EX700, wcześniej był FZN-2. Reszta jest ta sama, przerobiłem też trochę szafkę (dołożylem drzwiczki, bo filtr nie jest tak cichy jak FZN-2, ale po zamknięciu go w szafce praktycznie go nie słychać)

Poniżej zdjęcie akwarium po 4 dniach od założenia, wpuściłem dzisiaj 5 rybek na start by pomogły w wystartowaniu zbiornika, w takiej ilości nie powinny go zbytnio zdestabilizować.

Poniżej zdjęcie jak wygląda to teraz, na zdjęciu tego za bardzo nie widać ale zbiornik ma fajną głębie jak na wymiary 80x40x35 cm.Aranżacja pewnie będzie się jeszcze trochę zmieniać, być może korzeń po lewej zostanie wymieniony na inny, z poprzedniej aranżacji. Po środku z tylu za Didiplis diandra posadzona jest Ludwigia Repens tylko jej nie widać. Jak się rozrośnie powinna zasłonić deszczownię i zrobić fajny kolorystyczny efekt. Rotala wygląda słabiutko po tym ataku glonów sprzed restartu, ale myślę że odbije :)
Obrazek

stary zbiornik po tym samym czasie od założenia wyglądał tak:
Obrazek

a tak wyglądał po dwóch miesiącach:
Obrazek

Będę zdawał relacje jak akwarium się rozwija. Za 2 tygodnie wpuszczę resztę ryb i wtedy wrzucę kolejne zdjęcia, wtedy rośliny powinny już ruszyć do przodu. CO2 nie zamierzam podawać, będę podawał tylko potas przy podmianach. Zobaczymy jak będzie się to wszystko rozwijać w porównaniu do akwarium na ziemi. Taki mały teścik, co lepsze.. ziemia czy ASII, warunki będą bardzo zbliżone, rośliny te same, to samo światło, tyle że w starym po tygodniu zacząłem podawać CO2. No nic, może tutaj zrobię tak samo przynajmniej na początku, by warunki były identyczne.
Ostatnio zmieniony 2010-11-02, 17:39 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

A co z podmianami wody-robisz je częściej na starcie akwa? AS II oddaje dość spore ilości azotu a bez CO2 możesz mieć znów problem z glonami... Jednak trzymam kciuki za bezproblemowym wystartowaniem akwa :-)

H1ddenPlace

Jeszcze nie robiłem podmiany, akwarium założyłem w czwartek wieczorem, więc minął piąty dzień od restartu. Zrobię pierwszą podmianę w piątek. Zobaczymy jak będzie, w akwarium jest sporo roślin na start więc może część nadmiaru związków przejedzą.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Nie myślałeś nad dłuższą deszczownią, taką żeby na całej ścianie była?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

H1ddenPlace

A w czym mi to pomoże?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

strumień będzie delikatniejszy i według mnie będzie to lepiej wyglądać bo ta jak jakiś ogryzek wygląda ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

H1ddenPlace

Przecież to dopiero start akwarium, ostatecznie deszczownie zasłonią rośliny, jak będzie dłuższa to trudniej będzie całą zasłonić. Odnośnie mocy strumienia to przecież filtr ma regulację przepływu, regulowanie siły strumienia długością deszczowni to trochę okrężna droga.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

1. Gdy deszczowina będzie na niemal całej długości akwarium to nie będzie się tak rzucać w oczy niż to co masz teraz w centrum akwarium. Ale to pikuś.
2.
H1ddenPlace pisze:Odnośnie mocy strumienia to przecież filtr ma regulację przepływu, regulowanie siły strumienia długością deszczowni to trochę okrężna droga.
Może i wydaje się okrężna, ale jak najbardziej prawidłowa. Moc strumienia wody to jedno, a wydajność filtra to drugie. Wydajność filtra (ile wody przez niego przepływa w danym okresie czasu) powinna być jak najwyższa dla danej pojemnosci akwarium. To sprzyja szybkiemu neutralizowaniu szkodliwych substancji w awkarium. A moc strumienia - ta zależy właściwie od gatunków ryb, jakie hodujesz. Jedne lubią silny prąd, ale wiele woli spokojną wodę, no i wszystkie lubią wodę czystą. Więc porada mat114 jest jak najbardziej na miejscu - nie zmniejszaj wydajności tylko rozłóż tą ilość przepływającej wody na większą powierzchnię
Ostatnio zmieniony 2010-10-21, 06:55 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

H1ddenPlace

Chyba nie do końca mogę się z Tobą zgodzić, wydajnosc filtra nie jest mierzona tylko przeplywem, ale glownie jego pojemnoscia, pierwsze slysze ze przeplyw powinien byc jak najwiekszy, moze.. jesli chodzi o oczyszczanie mechaniczne, ale Ty mowisz o usuwaniu szkodliwych zwiazkow.. czyli o oczyszczaniu biologicznym. Przy stosowaniu filtrow biologicznych zazwyczaj zaleca sie nawet by woda nie plynela przez nie zbyt szybko. Tym bardziej ze filtr ktory posiadam jest z pewnym zapasem na moje akwarium i wcale nie musi dzialac na 100%. Tworzysz piekne akwaria nefrete1 ale w tym przypadku nie mogę sie z Toba zgodzic.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”