1 butla CO2 na 2 akwa, tylko jak?

podziel się pomysłami
Awatar użytkownika
mat114

1 butla CO2 na 2 akwa, tylko jak?

Post autor: mat114 »

Noszę się z zamiarem przeciągnięcia wężyka z jednej strony pokoju na druga- jakieś 4-5 m w linii prostej. Butla 1.5kg stoi przy zbiorniku 250l, naprzeciwko stoi akwa 20l do którego chcę ów gaz doprowadzić.
Czy to ma sens na taką odległość?
Jeżeli tak to trójnik trzeba zamontować między butlą a zaworkiem precyzyjnym do dużego akwa, czyż nie?
Rozumiem, że każde akwa będzie musiało mieć oddzielny zaworek precyzyjny czy na jednym da rade to zrobić?

Powiem szczerze, że nie uśmiecha mi kupno drugiej butli i reduktora, a wiem, że tak by było najłatwiej :-/

Macie jakieś pomysły?

jabol

Re: 1 butla CO2 na 2 akwa, tylko jak?

Post autor: jabol »

mat114 pisze: Macie jakieś pomysły?
2 zaworki precyzyjne, troche mąk z ustawianiem cisnienia i moze ci sie uda

Awatar użytkownika
mat114

Czyli długość przewodu nie gra roli?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

jabol

mat114 pisze:Czyli długość przewodu nie gra roli?
raczej martwilbym sie:

- roznica poziomow obydwu akwa
- roznica cisnien slupa wody w obydwu akwa

tak jak wspomnialem. slyszalem ze da sie ustawic ale troche przy tym zabawy jest

Awatar użytkownika
mat114

Zaworek precyzyjny lepiej dać bliżej małego akwa czy bliżej butli?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

jabol

mat114 pisze:Zaworek precyzyjny lepiej dać bliżej małego akwa czy bliżej butli?
przeca napisalem ze 2 (slownie: dwa) zaworki

Awatar użytkownika
mat114

No tak tak ale ten drugi zaworek sterujący dopływem CO2 do małego zbiornika lepiej dać tuż przy tym zbiorniku czy te 5-6 m dalej przy butli?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Potrzebne są dwa zaworki i daj je jak najbliżej zbiorniczków no i wtedy musisz ustawiać dwa oddzielnie.

Są one konieczne ze względu na to że ciśnienie jakie przepchnie gaz prze z dyfuzor w jednym jest znacznie inne niż ciśnienie potrzebne do przepchnięcia przez drugi dyfuzor, a jak wiemy zaworki precyzyjne sa po to żeby zmieniać ciśnienie o niewielkie wartości.

Pozatym kupując drugą butle i drugi reduktor i tak drugi zaworek bedzie potrzebny :) więc zakupy możesz zacząć od zaworka a jak on nie pomoże to reszte zestawu.

jabol

Vendredi pisze:
Pozatym kupując drugą butle i drugi reduktor i tak drugi zaworek bedzie potrzebny :) więc zakupy możesz zacząć od zaworka a jak on nie pomoże to reszte zestawu.

z doswiadczenia moge tylko powiedziec zeby autor posta nie kupowal jakichs "szajsowych" reduktorow. lepiej wybrac cos co kosztuje stowe wiecej ale daje gwarancje stabilnosci.

dlatego szczerze moge polecic redzia aquaartu. choc sam redzio to nic innego jak zwykle spawalnicze OXY turbo, to zawor precycyzjny dobudowany do niego jest naprawde zaje....

do tego jak dolozysz dwa zaworki precyzyjne (najlepiej camozzi o jak najmniejszym znamionowym przeplywie i staraj sie wyszukac te tylko dlawiace a nie dlawiaco-zwrotne) to z regulacja nie bedzie problemow. aczkolwiek - jak wspomnialem wczesniej... troche zabawy z ustabiliowaniem przeplywu bedzie :)..bo gaz to nie woda.

pamietaj aby : na full rozkrecic zawor butli
Ostatnio zmieniony 2010-10-12, 22:12 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Co tu dużo gadać... Jabol praktycznie powiedział wszystko na ten temat ;-) Powiem, że obecnie mam dwa akwa podpięte do jednej butli-drugi 7m wężyka- i wszystko gra. Lada dzień podpinam trzeci zbiorniczek i mam nadzieję, że również tak będzie. ;-)
jabol pisze:do tego jak dolozysz dwa zaworki precyzyjne (najlepiej camozzi
Nie koniecznie... mam nasz krajowy- bodaj producent w Kielcach i jest równie dobry, jeśli nawet nie lepszy. Małą wadą jest to, że wymiarowo jest ciut większy...ale przecież to żaden problem. :-)

jabol

krzych0062 pisze: Nie koniecznie... mam nasz krajowy- bodaj producent w Kielcach i jest równie dobry, jeśli nawet nie lepszy. Małą wadą jest to, że wymiarowo jest ciut większy...ale przecież to żaden problem. :-)
chyba takie cus:

http://www.prema.pl/pdf/katalog/6_001_1.pdf

Awatar użytkownika
krzych0062

Właśnie ten co jest po lewej stronie... Można go bardziej dokładnie wyregulować niźli Camozzi-ego ;-)

Awatar użytkownika
shadow125

Post autor: shadow125 »

Odświeżam :lol:
Mam pytanie, ja już miałem dwa akwaria [160 z 240] pod jedną butlę i było git, za kilka dni znów to będę praktykował.

Moje pytanie brzmi: Czy jeśli już będą te dwa baniaki pod jedną butlę podłączone, to czy trzeci, który stoi 5m od butli też podłączyć czy dać sobie luzu?

Myślę po prostu czy ciśnienie w wężyku na długości 5m, nie zrobi za dużego problemu...

CO2 zwykłem podawać 24/7 w ilościach ok. pół bąbelka na sekundę [tak twierdzi licznik lecz to szklane dziadostwo przekłamuje, dlatego dostosowuję ilość gazu do każdego baniaka osobno, dławikami]

Z góry dzięki za pomoc.
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

Awatar użytkownika
krzych0062

shadow125 pisze:Moje pytanie brzmi: Czy jeśli już będą te dwa baniaki pod jedną butlę podłączone, to czy trzeci, który stoi 5m od butli też podłączyć czy dać sobie luzu?
Oczywiście, że podłączyć...jakby coś to zwiększasz ciśnienie na reduktorze na wyjściu a regulujesz zaworkiem precyzyjnym...ja miałem kiedyś tak podłączone...a trzecie akwa dzieliło od butli ok.10m wężyka ;-)
shadow125 pisze: [tak twierdzi licznik lecz to szklane dziadostwo przekłamuje, dlatego dostosowuję ilość gazu do każdego baniaka osobno, dławikami]
Nie ma takiej opcji, by przekłamywało...obojętnie z czego byłby dany licznik...chemii i fizyki nijak oszukać :-P

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

krzych0062 pisze:Nie ma takiej opcji, by przekłamywało...obojętnie z czego byłby dany licznik...chemii i fizyki nijak oszukać
to się zgadza, natomiast prawda jest też taka, że bąbelek bąbelkowi nie równy :-).
Chodzi mi o różne liczniki. Dlateog u Ciebei 1b/sek będzie OK a u mnie np. 2b/sek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”