112l poczatki-ogolne

ODPOWIEDZ
reks

112l poczatki-ogolne

Post autor: reks »

akwarium profilowane 112l 80x35x40 jest to moj pierwszy baniak "naukowo-doświadczalny" załozony 1 marca 2010

sprzet:
AQUA Turbo 750
grzałka Atman 100W
oswietlenie 12h 2x18W W3
tem.25°C

żwir ze sklepu i rzeczny wygotowany i wyplukany o zróznicowanej granulacji ;-)

obsada(tak wiem przerybienie ale zrobir cos z tym):
2 skalary
2 molinezje czarne
2 molinezje zlote
2 mieczyki
3 glonojady (1-8cm 2-po 4cm)
3 brzanki
2 kiryski
1 kosiarka
1 welon
2 bojowniki( tak wiem powinin byc raczej 1+3)
4 gurami

roslinki łatwe w hodowli i szybko rosnace( nie znam nazw ale szybko rosna i musze je usowac zeby nie zarosły calego akwarium) 3 gatonki tak mi polecono na poczatek teraz staram sie dokupowac inne ale długo cos nie moga sie utrzymac - robia sie przezroczyste i dziurawe a nastepnie dzieła zniszczenie dokonuja rybki... nie stosuje zadnych nawozów...

pokarm Tropical wieloskładnikowy i od nie dawna roslinny (zeby rybki dały spokuj roslinka :-D )

wode wymieniam raz w tygodnu po około 20 l dodajac troche chemii profilaktycznie w nie duzych ilosciach Tropical:
multimineral
anychlor
bactosan

prosze o opinie rady ocene akwarium :-)

Obrazek

reks

fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze pare fotek :-)

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

Zanim kupisz rośliny sprawdź w internecie czy na pewno nadają się do akwa.Ta z prawej strony, duże liście z dziurami to najprawdopodobniej roślina doniczkowa. Zdjęcia są mało wyraźne i nie bardzo mogę ją rozpoznać.W sklepach często sprzedają rośliny do paludariów a nawet doniczkowe jako nadające się do akwa.Wystarczy, żeby przez jakiś czas wytrzymały pobyt w pełnym zanurzeniu.Osobiście spotkałam się z takimi roślinkami jak dracena,difenbachia,różnego rodzaju tataraki.Długo by trzeba wymieniać.A i nawet typowe rośliny akwarystyczne są hodowane w warunkach emersyjnych i po pełnym zanurzeniu dość długo trwa zanim się przystosują i przez ten czas mogą chorować.

reks

"po pełnym zanurzeniu dość długo trwa zanim się przystosują i przez ten czas mogą chorować."
byc moze tak jest bo widze ze roslina zaczyna wypuszczac młode listki moze bedzie dobrze :-)

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

No to nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać.Jeśli to są typowe rośliny akwarystyczne to zaczną rosnąc. :-)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ze swojej strony dodam, że obsada to tragedia.
Zmień tło na czarne.

reks

tak wiem obsada do bani i juz mysle nad zmiana... ale tak to jest jak zakłada sie akwarium a w domu kazdy chce dołozyc swoje trzy grosze i sprawic prezent poczatkujacemu...

a co byscie poradzili w zmianie obsady??

tło na czarne? raczej nie ale pomysle o jakims ciemnym... to tło co mam dostałem gratis do akwarium i juz tak zostało...

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

reks pisze:akwarium profilowane 112l
reks pisze:obsada(tak wiem przerybienie ale zrobir cos z tym):
2 skalary
2 molinezje czarne
2 molinezje zlote
2 mieczyki
3 glonojady (1-8cm 2-po 4cm)
3 brzanki
2 kiryski
1 kosiarka
1 welon
2 bojowniki( tak wiem powinin byc raczej 1+3)
4 gurami
Po pierwsze zrób coś z tą obsadą, bo jest bardzo fatalna, normalnie zlot międzykontynentalny w jednej bańce :-P.
reks pisze:roslinki łatwe w hodowli i szybko rosnace
Widać tylko małe ikonki zdjęć, wstaw poprawnie żeby można było otworzyć fotkę. Tam są krypto i nurzańce-to nie są roślinki, które można zaliczyć do szybko rosnących ;-).
reks pisze:3 gatonki tak mi polecono na poczatek
:mrgreen:
reks pisze:teraz staram sie dokupowac inne ale długo cos nie moga sie utrzymac - robia sie przezroczyste i dziurawe a nastepnie dzieła zniszczenie dokonuja rybki... nie stosuje zadnych nawozów...
Jak nie zainteresujesz się troszkę parametrami wody i tym czego potrzebują rośliny do życia, to będziesz stale dokupował nowe roślinki.Florze w Twoim akwarium brakuje podstawowych pierwiastków do życia, te ktypto z przodu masz żółte..a to jest objaw conajmniej braku potasu, dziury też o tym świadczą,ale nie tylko tego brakuje zapewne.Jak te roślinki mają żyć, skoro nie mają papu?,ską mają czerpać pokarm, z podłoża nie, bo masz jałowy żwir,a kolumna wody najwidoczniej wymaga suplementacji.
reks pisze:pokarm Tropical wieloskładnikowy i od nie dawna roslinny (zeby rybki dały spokuj roslinka :-D )
I tak będą skubać, jeśli rośliny będą obumierać(jak nie rybki, to ślimaki) ;-), także patrz wyżej.
Masz też bardzo mało światła,jeśli masz możliwość dołożyć świetlówkę, to to zrób ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

reks

to ze obsad jest fataln to wiem i jak pisałm zrobie cos z tym... ale moze jakas rada co zostawic co wymienic??

dla roslinek tez cos kupie jakis nawoz....

świetlowki nie moge dołozyc ale tez nie wydaje mi sie zeby było mało...

nie wiem czemu u ciebie sa małe fotki u mnie jest oki...

ale dziekuje o krytyke ale poprosze tez o rady i propozycjie zmian :->

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

reks pisze:to ze obsad jest fataln to wiem i jak pisałm zrobie cos z tym... ale moze jakas rada co zostawic co wymienic??
Zastanów się jakie rybki Ci się podobają, bo to musi być Twoja decyzja i wtedy trzymaj je w stadku czy też haremie, w zależności od tego, jaki to będzie gatunek. Rybki dobieraj tak,żeby im nie było za ciasno w tym zbiorniku(na pewno skalary i welony odpadają, "glonojady"-zależy jakie?. Glonojady to potoczna nazwa ryb z rodziny loridae, mających otwór gębowy zaopatrzony w przyssawkę, jest bardzo dużo gatunków tych ryb, od najmniejszego otoska, do np. brazylijskiego Acanthicusa hystrixa-który osiąga metr długości ;-).
reks pisze:świetlowki nie moge dołozyc ale tez nie wydaje mi sie zeby było mało...
O,3 W/litr to jest hmm..mało :-P.
reks pisze:nie wiem czemu u ciebie sa małe fotki u mnie jest oki...
No ja właśnie też nie wiem czemu?, widzę małe ikonki tylko :-|.
Ostatnio zmieniony 2010-10-11, 17:35 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”