Może ktoś mi pomoże w obsadzie zbiornika 300l
Może ktoś mi pomoże w obsadzie zbiornika 300l
Witam
Właśnie czekam na swoje nowe 300 litrowe akwarium 95 x 60x50. 2 belki na 4 świetlówki.
Mam pomysł na taką obsadę, co wy na to? Jakie byście zaproponowali tutaj oświetlenie?
neonki
danio tęczowe i pręgowane
kardynałki
tetra żałobniczka
kilka gupików
po parce: mieczonoszy, molinezji, zmienników
2 zbrojniki
Napiszcie co wy na to i po ile kupilibyście neonek i danio, bo wiem że to rybki stadne
Podpowiedzcie też co do roślin, jakie byście dobrali
Właśnie czekam na swoje nowe 300 litrowe akwarium 95 x 60x50. 2 belki na 4 świetlówki.
Mam pomysł na taką obsadę, co wy na to? Jakie byście zaproponowali tutaj oświetlenie?
neonki
danio tęczowe i pręgowane
kardynałki
tetra żałobniczka
kilka gupików
po parce: mieczonoszy, molinezji, zmienników
2 zbrojniki
Napiszcie co wy na to i po ile kupilibyście neonek i danio, bo wiem że to rybki stadne
Podpowiedzcie też co do roślin, jakie byście dobrali
Re: Może ktoś mi pomoże w obsadzie zbiornika 300l
T5 /T8 ?amamba pisze: 2 belki na 4 świetlówki.
a co do obsady:
http://fish.mongabay.com/biotope.htm
witam ja właśnie też jestem w czasie planowania baniaka 300 litrów tylko że o wymiarach 120x50x50 i jestem też zdania że szkoda takiego zbiornika na żyworodki
ja planuje biotop ameryki południwej a mianowicie:
6 x skalar
4x pielęgniczka kakadu (pływają już w obecnej 160)
6x kirys (jeszcze myśle jaki)
i do tego jakieś zbrojniki które pływają w obecnym akwarium
ja planuje biotop ameryki południwej a mianowicie:
6 x skalar
4x pielęgniczka kakadu (pływają już w obecnej 160)
6x kirys (jeszcze myśle jaki)
i do tego jakieś zbrojniki które pływają w obecnym akwarium
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
Ok. T5 od T8, to chyba różnica w średnicy świetlówki, ale jakie były by odpowiednie ( ile i jaka moc) do 300l. np. 4x35w T5, czy np. 3x35w T8 ? Może czegoś nie rozumiem?
Ostatnio zmieniony 2010-10-09, 22:11 przez asusa7, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest i jest też różnica w stosunku długość/moc, T5 są cieńsze a przy porównywalnej długości mają więszą moc. Np. 18W w T8 ma około 60cm a 60-cio centymetrowa T5 ma 24W. Dla ciebie do 300L bez różnicy jaką kombinacje dobierzesz byle miałaby około 150W w sumie czyli możesz dać np 6x24W T5 albo 4x36W T8 albo 3x54W T5 ten wybór należy do Ciebie.
Dzięki serdecznie wszystkim za te porady. Chociaż wiem jak zacząć. Chcę Was pomęczyć jeszcze jednym wątkiem, bo im więcej czytam na forum o biotypach, tym bardziej jestem czymś takim zainteresowany, i tu do Was jeszcze jedna prośba.
Podpowiedzcie jakąś obsadę dla biotypu azjatyckiego lub z ameryki południowej, ale biorąc pod uwagę ryby do 10 cm. Preferuje raczej mniejsze, niż te wielkie. Ciągle myślę aby były neonki lub dania (no i jakieś żyworódki
) - propozycje roślin do tego też mile widziane 
Podpowiedzcie jakąś obsadę dla biotypu azjatyckiego lub z ameryki południowej, ale biorąc pod uwagę ryby do 10 cm. Preferuje raczej mniejsze, niż te wielkie. Ciągle myślę aby były neonki lub dania (no i jakieś żyworódki