45l - obsada i roślinki
45l - obsada i roślinki
Witam,
jakiś czas temu zakupiłam nowy zbiornik (45 litrów, wymiary: 50x30x30). Aranżacja jest już zrobiona, roślinki zasadzone, woda zalana (część pochodzi z poprzedniego zbiornika) i czekam aż zbiornik dojrzeje, a w międzyczasie zastanawiam się nad obsadą.
Obowiązkowo będą krewetki karłowate (babaulti). Oprócz tego zastanawiam się nad:
- 5 x otosek,
- 10 x neon simulans (ewentualnie inne rybki, ale podobnej wielkości).
Podobają mi się różne tęczanki np.: Iriatherina werneri, ale nawet jakby nie było neonków to chyba mam za mały zbiornik.
Co o tym sądzicie i co polecacie do takiego litrażu? Może macie jakieś pomysły/sugestie co do obsady. Jestem w 100% otwarta na wszelakiego rodzaju propozycje.
jakiś czas temu zakupiłam nowy zbiornik (45 litrów, wymiary: 50x30x30). Aranżacja jest już zrobiona, roślinki zasadzone, woda zalana (część pochodzi z poprzedniego zbiornika) i czekam aż zbiornik dojrzeje, a w międzyczasie zastanawiam się nad obsadą.
Obowiązkowo będą krewetki karłowate (babaulti). Oprócz tego zastanawiam się nad:
- 5 x otosek,
- 10 x neon simulans (ewentualnie inne rybki, ale podobnej wielkości).
Podobają mi się różne tęczanki np.: Iriatherina werneri, ale nawet jakby nie było neonków to chyba mam za mały zbiornik.
Co o tym sądzicie i co polecacie do takiego litrażu? Może macie jakieś pomysły/sugestie co do obsady. Jestem w 100% otwarta na wszelakiego rodzaju propozycje.
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 22:06 przez sintawati, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: 45l - obsada
spokojnie mozesz wrzucic ich ze 20 sztuk. malo obciazaja biologicznie zbiorniksintawati pisze: - 10 x neon simulans (ewentualnie inne rybki, ale podobnej wielkości).
alternatywa np: drobniczki jednodniowki
dzięki za rade:)
drobniczki jednodniówki też są ciekawe, aż zaczęłam się nad nimi zastanawiać:) a co sądzisz o hyphessobrycon amandae (w sklepach często spotykam nazwe - bystrzyk poziomkowy)? Interesują mnie głównie małe rybki, które nie będą za bardzo ganiać za krewetkami.
drobniczki jednodniówki też są ciekawe, aż zaczęłam się nad nimi zastanawiać:) a co sądzisz o hyphessobrycon amandae (w sklepach często spotykam nazwe - bystrzyk poziomkowy)? Interesują mnie głównie małe rybki, które nie będą za bardzo ganiać za krewetkami.
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 14:29 przez sintawati, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie nad nimi też się zastanawiam. Wystrój akwarium jest biało-czarny + zielone roślinki i fajnie by było gdyby rybki kontrastowały z całością, a nie wtapiały się kolorystycznie.
Tak akwa wyglądało zaraz po zalaniu:
Jeszcze muszę wymyślić jakieś oświetlenie, bo tymczasowo jest zwykła świetlówka 11W/840.
Z roślin zasadzone są:
- anubiasy nana,
- subwassertang,
- sagittaria subulata.
W planach:
- vallisneria americana (natans) - na tył,
- limnobium rozłogowe + pistia,
- może coś na trawnik,
- dojdą jeszcze 3 małe ścianki z trzech rodzajów mchu - tylko muszę kupić siatkę z włókna szklanego...
Jakieś rady?
Btw. osprzęt został wyciągnięty do fotki.
Tak akwa wyglądało zaraz po zalaniu:

Jeszcze muszę wymyślić jakieś oświetlenie, bo tymczasowo jest zwykła świetlówka 11W/840.
Z roślin zasadzone są:
- anubiasy nana,
- subwassertang,
- sagittaria subulata.
W planach:
- vallisneria americana (natans) - na tył,
- limnobium rozłogowe + pistia,
- może coś na trawnik,
- dojdą jeszcze 3 małe ścianki z trzech rodzajów mchu - tylko muszę kupić siatkę z włókna szklanego...
Jakieś rady?
Btw. osprzęt został wyciągnięty do fotki.
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 22:17 przez sintawati, łącznie zmieniany 2 razy.
Są to łupki kwarcytowe, a o ile mi wiadomo nie wydzielają one do wody żadnych szkodliwych związków i są obojętne dla żywych organizmów. No chyba, że się mylę. Jeśli tak to poproszę o poprawienie mnie.
Ostatnio zmieniony 2010-10-09, 10:07 przez sintawati, łącznie zmieniany 1 raz.