Początkujący Akwarysta, Zamulona woda pomocy

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

No przecież według tej zasady nic nie stoi na przeszkodzie

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

Irek pisze:No przecież według tej zasady nic nie stoi na przeszkodzie
To miał być sarkazm????
Nie doczytałem powyższych postów :mrgreen:
Obrazek

pozdro
trzesnia

Awatar użytkownika
Irek

Ano :-P

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

Jak się człowiek uprze to w takim akwa upchnie dorodnego zbrojnika Glyptoperichthys gibbiceps wszak dorasta "tylko" do 50 cm długości ,to zostanie jeszcze 4 l na ze 2 neonki.A tak poważnie też mam akwa o długości 60 cm i nigdy nie próbowałam trzymać w nim ryb większych niż żałobniczka.Ryby które wymieniłeś to ryby stadne i muszą być w stadzie tzn.min.5-6 szt jednego gatunku.Zdecydowanie lepiej będą się czuły i bardzo ładnie się prezentowały np. neonki innesa.Możesz wpuścić do siebie np. stadko złożone z 15-20 szt.Mogą to być również kardynałki,danio lamparci albo pręgowany czy chociażby pospolity gupik. :-)

Awatar użytkownika
Irek

jakby parametry udało sie ustabilizowac to mozna wpuscic jakies apisto :-)

spike1975

Post autor: spike1975 »

akwarysto początkujący. jak jesteś początkujący to posłuchaj bardziej zaawansowanych. zrobiłeś bardzo dużo złych rzeczy na początku no i teraz to trzeba jakoś odkręcić. 1 cm ryby na 1 l wody to zasada trochę bez sensu. ludzie dążą do upraszczania (heurystyka) i dlatego wymyślają takie "zasady" które coś tam oznaczają i "jakąś prawdę" w sobie zawierają ale jednak są zbytnim uproszczeniem.
tak jak ci mówią - masz "zupę rybną" za dużo gatunków ryb w tym twoim akwarium. ja np mam akwarium 112 l i siedzą tam tylko 3 gatunki.
rybki stadne powinny być trzymane w stadzie (2 to nie stado), ławicowe w ławicy, para rybek ma sens w przypadku pielęgniczek które dobierają się w pary a nie w przypadku brzanek.
pooglądaj sobie jakie akwaria ludzie mają i co tam trzymają. poszukaj po sieci, naprawdę jest dużo możliwości fajnego zasiedlenia takiego zbiornika. no ale przecież nie kiryśnikami i brzankami rekinimi. takie ryby to się ledwo obrócić będą mogły u ciebie jak trochę podrosną.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

piotr10007

Post autor: piotr10007 »

Irek pisze:Ok, w takim razie może pokusisz się o parę dyskowców w twoim zbiorniczku??
Słuchaj bez przesady... te ryby są bardzo duże, a ja jestem tu po to aby sie czegoś dowiedzieć..

Awatar użytkownika
Irek

Chciałem tylko pokazać Tobie ułomność tej zasady

spike1975

fakt, ten sarkazm jest niepotrzebny. to że ktoś się nie zna na urządzaniu akwarium to nie zbrodnia.
tyle że naprawdę trzeba posłuchać tych którzy się znają a nie kłócić się z nimi.
tuż obok jest temat załozony przez dziewczynę która ma doświadczenie z akwariami i startuje akwarium tak jak to powinno być robione. przeczytaj sobie i zobacz jak bardzo twoje postępowanie się różni. nic dziwnego że ci rybka zdechła.
ludzie tutaj, jakkolwiek czasami zbyt ostro, wręcz pogardliwie odnoszą się do nowicjuszy, to naprawdę znają się na rzeczy.
naprawdę nie powinieneś mieć tyle i takich ryb i naprawdę zmętnienie wody któtko po zalaniu jest czymś zupełnie naturalnym. to co ci ludzie radzą ma spowodować żeby rybki które jednak trochę lekkomyślnie do tego akwarium wpuściłeś miały jak najlepiej i dalej nie padały.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

furious tomash

Post autor: furious tomash »

a drugą sprawą jest Pan ze sklepu...
normalne że wielu "zaczynających" radzi się własnie Pana ze sklepu, (i tu przepraszam wszystkich "prawych" Panów ze sklepu) a a tacy często w takim kliencie widzą tylko cyferki (dolce/peeleny/kopiejki/eurocenty) i wciskają wszystko jak leci za odpowiednią opłatą... "bo będzie ładnie i się nie będą skubać" eh... :roll:
bla bla bla...

nemrod

Post autor: nemrod »

piotr10007 pisze:... na roślinkach u góry właściwie na całych pojawiły mi się korzonki czy to dobrze??
Tak na wszelki wypadek - odszukaj w googlach hasło "krasnorosty" i porównaj z nimi te korzonki, które wyrosły na liściach.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Ta zasada 1 cm ryby na 1 litr wody jest miarodajna,ale tylko w przypadku małych rybek.Nie jest ona już teraz regułą, wystarczy prześledzić jak rozwinęła się akwarystyka i jak stały się modne i ciekawe zbiorniki z małą ilością ryb, nawet "niedorybione" :-P.
A na temat tego akwarium można by było dłuugo dyskutować, w zasadzie wszystko nadaje się do poprawy i ja bym tutaj nie zganiała winy na sprzedawców, bo w dobie powszechnego internetu w zasadzie nawet mózg nie musi zbytnio pracować, tylko palce ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

spike1975

no właśnie. sprzedawcy pewnie winni trochę są, ale weźcie pod uwagę że od pierwszego postu każdy pisze, że te ryby nie powinny się w tym akwarium znaleźć a "początkujący akwarysta" ciągle swoje. sprzedawca w sklepie nie ma tyle cierpliwości ani czasu co wszyscy tu razem wzięci i jak mu się klient uprze to sprzeda.
(\ /)
(O.o)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Przepraszam jeśli się powtórzę z czymś co było powiedziane:

Akwarium zakłąda się powoli a wiec powinno to wyglądać mniejwięcej tak:
Na poszątek wlewasz wodę podłaczasz filtr, grzałkę i teraz wypadało by dodać jakichś bakteri nitryfikacyjnych i najlepieć jakieś rośliny szybkorosnące które "wyjedzą" z wody nadmiary minerałów. W takim stanie, akwa powinno stać minimum dwa tygodnie w tym czasie wypadałoby zrobić kilka podmian po ok 30%. Po takim okresie tak zwanego DOJŻEWANIA zbiornika można wpuścić pierwsze żyjątka. Można też zacząć wymieniać roślinki na jakieś bardziej wymagające i wolniej rosnące.

Co do twojego akwa to popełniłeś kilka błędów początkującego, który szuka porad u pana w sklepiku. Niektóre z nich to nadmiar ryb jak na ten litraż, zbyt wiele gatunków jak na raz do tych 60L, trochę za mało roślin, przedwczesnę wpuszczenie ryb. Nie da sie ukryć wiekszość osób z forum zaczynało tak jak Ty a jednak wyrośli na porządnych akwarystów:)

Jeśli chcesz aby Twoje akwarium wyglądało reprezentacyjnie i rybki czuły się dobrze to co do aranżacji radziłbym, wymienić żwirek na jednolity i drobniejszy, dać więcej roślin może jakiś korzeń, następnie na spokojnie przemyśleć/przedyskutować obsadę i dopiero do dojżałego zbiornika wpuszać ryby. Zapewne masz też standardowe oświtlenie które wypadało by wymienić na troszkę inne które bedzie odpowiedniejsze dla roślin.

Jeżeli nadal chcesz mieć akwa i rybki to na początek bym radził poczytanie o tym co to cykl azotowy i poszukanie wiadomości w internecie o zakładaniu akwa roślinach i rybach.

P.S. Jeśli powtarzam to co ktoś napisać to z ręką na sercu się przyznaję, że nie przeczytałem wątku w całości, przejżałem jedynie niektóre posty.

Panie moderatorze, proszę używać słownika! ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-10-10, 17:22 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

jabol

Post autor: jabol »

trzesnia pisze: w 54l?????
no co?... jak szalec to szalec :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”