jakl sie pozbyć ślimakow ??
-
jakl sie pozbyć ślimakow ??
pomóżcie w pozbyciu sie tego dziadostwa:(
Re: jakl sie pozbyć ślimakow ??
A czemu od razu "dziadostwa"?, są pożyteczne, a ich inwazja jest często na nasze życzeniekacperek167 pisze:pomóżcie w pozbyciu sie tego dziadostwa:(

"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
-
Sposobów na pozbycie ślimaków jest sporo.Można zastosować chemię, preparaty ślimakobójcze dostaniesz w każdym sklepie zoologicznym.Możesz kupić bocje o ile masz duży zbiornik,ale najlepiej nie robić z tego wielkiego problemu.U mnie jest w akwa kilka gatunków tego "dziadostwa".Też próbowałam z tym walczyć.W pewnym momencie odpuściłam sobie.I tu wielka niespodzianka.Populacja ślimaczków po pewnym czasie ustabilizowała się na pewnym poziomie i przestała być plagą.W tej chwili przy okazji porządków wybieram wszystkie które wpadną mi w ręce,a pozostałe nie stanowią już problemu. 

No właśnie, skąd takie info? Bo widzę, że trochę rewolucyjne poglądy masz. Z tego co wiem, to akurat ślimaki i inne stworzenia odżywiające się rybimi odchodami rozkładają je do prostszych związków łatwiej przystosowanych do dalszego obiegu w przyrodzie, czyli do rozkładu przez bakterie, do wchłonięcia przez rośliny itd. Ślimaki są niedoceniane, a ich rola w akwarium niezastąpiona!Pigul71 pisze:Czy możesz coś szerzej napisać na ten temat, albo podać jakiś odsyłacz.Ich produkty przemiany materii - czytaj kupa - są dużo bardziej toksyczne od rybich.
Pzd
P.
Sądzę, że żadne zwierzęta, w tym ślimaki:
Sprawa jest prosta - ślimaki odżywiając się bardziej podłą strawą wydalają bardziej podłe odchody.
odżywiające się rybimi odchodami rozkładają je do prostszych związków łatwiej przystosowanych do dalszego obiegu w przyrodzie, czyli do rozkładu przez bakterie, do wchłonięcia przez rośliny itd.
Sprawa jest prosta - ślimaki odżywiając się bardziej podłą strawą wydalają bardziej podłe odchody.
No tak.3promile pisze:Sprawa jest prosta - ślimaki odżywiając się bardziej podłą strawą wydalają bardziej podłe odchody.
A to jeszcze takie pytanie. Czyli lepiej jak odchody, (np. złotych rybek) będą rozkładane bezpośrednio przez bakterie (pierwotniaki, grzyby i kto tam jeszcze ma na to apetyt), niż najpierw przez ślimaki, a dopiero potem przez bakterie?
Pzd
P.
- krzych0062
- krzych0062
I dokładnie o to chodzi. Jak wiesz, ślimaki jedzą po to żeby coś z tego jedzenia przyswoić. Wydalają więc bardziej wyjałowione substancje, a więc właśnie pomagają w oczyszczaniu środowiska a nie wspomagają jego zanieczyszczanie. Nie słyszałeś nigdy o żukach wiosennych (czyli o gnojarkach) albo innych owadach, które jedząc odchody przyspieszają ich rozkład. Ślimaki działają podobnie.3promile pisze:Sprawa jest prosta - ślimaki odżywiając się bardziej podłą strawą wydalają bardziej podłe odchody.